Zari
ohodnotit

Poslední metro

Le Dernier métro

Další název:
The last metro, Posledné metro (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
1980
Délka:
131 minut
„Malé pařížské divadlo za okupace.“
Popis / Obsah / Info k filmu Poslední metro
Po okupaci Paříže v roce 1940 je Lucas Steiner, majitel divadla Montmartre, nucen se kvůli svému židovskému původu skrývat. Všichni jsou přesvědčeni, že uprchl do svobodné zóny, ale skrývá se ve sklepě divadla. Vedení divadla se ujme jeho žena Marion, která zkouší novou hru podle manželových poznámek. Hra má název Ztracená a Marion v hlavní roli sekunduje nenapravitelný sukničkář Bernard Granger, který přišel z jiného divadla. V kritickém období se divadlo více než kdy jindy stává obrazem života: každý něco předstírá, hraje svou roli a nikdo nemůže nikomu věřit. Scénář je schválen úřadem propagandy a začíná kolo zkoušek. Lucas poslouchá ze sklepa herce a připravuje pro Marion režijní poznámky. Ta se mezitím snaží získat kontakty na převaděče, aby se Lucas dostal přes demarkační linii do svobodné zóny a poté do Španělska. Divadlo navštěvuje divadelní kritik Daxiat, který kolaboruje s nacisty, ale on divadlu nepomůže. Vše se komplikuje, když Němci ovládnou Svobodnou zónu.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední metro
Paříž 1942. Lucas Steiner je jako Žid nucen opustit zemi. Zatímco se slrývá ve sklepě svého divadla, jeho žena, herečka Marion, za něj převzala ředitelskou funkci a dělá, co může, aby udržela divadlo při životě a herce při divadle. Dokonce se odváží uvést novou hru a do titulní role obsadit Bernarda Grangera, aby zvýšila zájem diváků o divadlo.
Poslední metro, jeden ze dvou nejúspěšnejších Truffautových filmů, je film o životě a o divadle. Získal deset prestižních Cézarů a zaznamenal veliký ohlas u kritiky i diváků.


Autor: jirry

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

14:25 - 16:00

86 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Národní park New Forest

15:40 - 16:35

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

21 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

21 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama