Zari
ohodnotit

Poplach ve Středozemním moři

Alerte en Méditerranée

Žánr:
Země:
Rok:
1938
Délka:
104 minut
„Dobrodružný příběh ohrožených válečných lodí tří států v marockém přístavu“
Popis / Obsah / Info k filmu Poplach ve Středozemním moři
"Poplach ve Středozemním moři". Tento francouzský film, vyznamenaný francouzskou velkou cenou, působil v době vzniku, kdy byly národy mezi sebou rozeštvávány k nenávisti, téměř hojivě svou ušlechtilou myšlenkou, zdůrazněním všelidských i vojenských povinností, obětavé mužnosti a přátelství, které překlenuje politické a národnostní rozpory.

V popředí děje stojí tři důstojníci: Francouz, Němec, Angličan. Sejdou se v Tangeru a seznámí se s rodinou Francouze, velitele torpédovky. V přístavní hospodě dojde mezi mužstvem lodi ke rvačce, v níž je úkladně zabit opilý lékař podloudnické lodi. Podezření padá na všechny, ale důstojníci věří na nevinu svých námořníků. Ze sporu dojde k rozladění mezi přáteli, jež zůstává, i když se vražda následně vyšetří, ale stále není vše ještě překonáno. Vše se však urovná, když se Angličan a Němec dostanou jako styční důstojníci na francouzskou torpédovku, vyslanou za pronásledováním podloudnické lodi. Až teprve společné nebezpečí je spojí v povinnosti a vzájemné pomoci která končí až smrtí jednoho z nich.

Ta část děje je nejnapínavější jak průběhem, tak i technickým provedením. Podloudnická loď veze totiž tekutinu, která stykem s vodou se mění v otravný plyn. Majitel, když nemohl uniknout, v šíleném zoufalství tekutinu vypustí do moře, které rázem je v celém pásmu zamořeno plynem. Ale v tomto pásmu je také osobní parník, vezoucí ženy a děti. Jde o jeho záchranu...V hlavních úlohách vystupují Pierre Fresnay jako Francouz, Rolf Wanka, (kterého již čeští diváci znali z několika naších filmů), jako Němec a KIm Peacok jako Angličan, všichni tři herecky na svém místě dobře charakterisovali odlišné národní typy, ale také mužnou odhodlanost a krajní obětavost v nebezpečí. Režie Leo Joanona, který měl k disposici pomoc francouzského válečného a obchodního loďstva, vytvořila působivé obrazy, zejména v náladě námořnické krčmy, na zamořené lodi a v panice na osobním parníku.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Poplach ve Středozemním moři
V marockém přístavu Tanger kotví válečné lodě tří států – Francie, Británie a Německa. Námořníci všech tří lodí se v hospodě na nábřeží dostanou do konfliktu s majitelem ropného tankeru, který ve skutečnosti převáží nebezpečnou chemikálii. Než se podaří odhalit původ nákladu, dochází ke ztrátám na lidských životech...

Film POPLACH VE STŘEDOMOŘÍ (Alerte en Méditérranée) natočil režisér Léon Joannon ve spolupráci se scénáristou Rogerem Vitracem. Snímek vycházel ze zajímavého předpokladu, kdy kapitáni torpédoborců znepřátelených států akceptují dočasnou spolupráci, aby společně čelili neznámému nebezpečí. Zajímavosti filmu dodalo i mezinárodní herecké obsazení – do rolí velitelů německé a britské lodi byli přizvání rakouský Rolf Wanka, známý i z řady českých filmů, a anglický herec Kim Peacock. Ve Francii měl film premiéru 7. září 1938.


Autor: argenson

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

24 minut již uběhlo
126 minut zbývá do konce

ČT2 - Ze ZOO do ZOO (2012) [TV pořad...

02:35 - 03:00

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:40 - 02:55

59 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Půlnoční milenci (Les Amants de minuit)

Půlnoční milenci
Les Amants de minuit

Naposled navštívené:
Půlnoční milenci (Les Amants de minuit)

Půlnoční milenci
Les Amants de minuit