Zari
ohodnotit

Polski film [DCP]

Další název:
Polish film
Žánr:
Rok:
2012
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
12.7.2012
„Kolik rolí hraješ, tolikrát jsi člověkem...“
Popis / Obsah / Info k filmu Polski film



POZOR SPOILER

Čtyři herci se po nějaké době sejdou, protože chtějí natočit film. Zrovna jsou v Brně. Nějak se jim nedaří dát se dohromady a Marek Daniel odchází. Potom v Praze probíhá konkurs. Vybírá se náhradník za Marka, který se tu objevuje také. Přidává se k nim ještě Budař, který bude jako dělat deník. Liškovi se po jídle udělá nevolno a je odvezen sanitkou. Posléze je nalezen opilý. Polášek jede za rodinou. Pak se ocitáme v Krakově. Mimo Lišky, ten je doma a řeší problém se svým lékařem – logopedem. Natáčení se pomalu rozjíždí, ale jsou tu neustále problémy. Liška, který již přijel, se potřebuje zamilovat do polské herečky Kasii. Marek chce pokoj dvoulůžkový pokoj. Liška se konečně s Kasiou vyspí. Pak všichni náhle odjedou, ale Budaře tam zapomenou. Matonohu navštěvuje exekutor, protože Polák Glowacki chce peníze. Matonoha se stěhuje, neb musel prodat byt. Liška má bouračku a přejede Poláška. Kasia přijíždí za Liškou do Česka. Pak se točí na statku, kde dělá Polášek vrátného. A znova se objevuje exekutor. A objevují se i Poláci. Všichni chtějí peníze…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Polski film



Film o přátelství a absurditě hereckého života, balancující mezi realitou a iluzemi, vypráví formou filmu ve filmu příběh čtyř herců, spolužáků z brněnské JAMU, Matonohy, Lišky, Daniela a Poláška, kteří si plní dávný sen a rozhodnou se natočit společný film. Projekt zafinancoval polský koproducent Glowacki, režie se ujal Budař, produkce Plod(á)ková a mohlo se začít. Počáteční idyla však rychle vzala za své. Snaha natočit Brno v Krakově, Poláškova katolická víra, Danielův dvojník Havlát, Liškova špatná výslovnost a Matonohovy finanční machinace proměnily natáčení v boj o holé přežití uprostřed beskydských kopců. (Název vychází z údajného polského rčení „český film”, které má být ekvivalentem českého sousloví „španělská vesnice”.)
Filmová ročenka 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Polski film



Čtyři známí čeští herci, spolužáci z brněnské JAMU, Matonoha, Liška, Daniel a Polášek si splnili dávný sen a rozhodli se natočit společný film.
Projekt zafinancoval polský koproducent Glowacki, režie se ujal kolega Budař, produkce kolegyně Plod(á)ková a mohlo se začít.
Počáteční idyla však rychle vzala za své. Snaha natočit Brno v Krakowě, Poláškova katolická víra, Danielův dvojník Havlát, Liškova špatná výslovnost a Matonohovy finanční machinace proměnily natáčení v boj o holé přežití uprostřed beskydských kopců.
Polski film - film o přátelství a absurditě hereckého života, balancujícího mezi realitou a iluzemi.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Polski film



Čtveřice populárních herců – Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel – se rozhodla natočit své vzpomínky na bezstarostná léta studií na brněnské JAMU. Dnes už legendární kabaret Komediograf, který s úspěchem hrají hlavní protagonisté téměř dvacet let, vznikal právě v uvolněné atmosféře první poloviny devadesátých let minulého století, kdy „komunismus zkrachoval a kapitalismus ještě nezačal a kdy jsme všichni měli dobrou náladu.“ Originální humor ústředí čtveřice umocňuje osobitý nadhled Jana Budaře, který v téže době studoval na JAMU o několik ročníků níž. Kultovní scénky, sametová euforie, totální svoboda, hudba okamžiku, absurdita mládí či laskavost kamarádství, které pomáhá překonat i to nejtěžší zkouškové období, to vše nabídne Polski film, až přijde do kin.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Polski film



Ve zvláštní komedii Polski film se spojily dvě skupiny umělců: režisér a scenárista Marek Najbrt a jeho stálí spoluscenáristé Benjamin Tuček a Robert Geisler se čtveřicí herců, kteří spolu studovali na JAMU a pak spolu hráli či vystupovali: Pavlem Liškou, Tomášem Matonohou, Markem Danielem a Josefem Poláškem. Obě partičky spojuje podobný styl humoru, který má blízko k bizarnosti, trapnosti a absurditě. Vznikl tak film o filmu, v němž se čtveřice herců pokouší natočit snímek, který produkuje Matonoha a který režíruje kolega Jan Budař. Zápletka jejich filmu není důležitá, podstatné jsou vztahy mezi kamarády, dalšími lidmi kolem nich a také samotné natáčení. To, že herci hrají sami sebe, ještě neznamená, že jsou to oni (jak konstatuje Pavel Liška). Což je přesně princip Polskeho filmu: mnohovrstevnatě se v něm prolíná realita a fikce. Jeho součástí je neustálé „zcizování“ (mluvení na kameru, sebeshazování) nebo použití pseudodokumentárních záběrů. Pracuje se tu s reálnými motivy (odkazy na Matonohovu roli v sitcomu Comeback nebo na Poláškovu reklamu na žvýkačku, vystoupení herců na módní přehlídce Johna Malkoviche na MFF v Karlových Varech), ale obdobně i s fikcí (Danielovo moderátorství televizního AZ kvízu). Svou významnou roli má polská koprodukce a to jak ve filmu, tak ve skutečnosti. Z rolí vystupují nejen protagonisté, ale i jejich spoluhráči, např. Jana Plodková jako televizní produkční, nebo Lubor Novotný jako Liškův psychologoped. Humor vychází hlavně z absurdních situací, do nichž se herci dostanou vesměs vlastní vinou. V závěru se však snímek láme téměř do thrilleru. Zdá se, že autoři se nakonec chytili do vlastních umně spletených sítí a jen těžko se z nich vymaňují. Jejich dílo je nesporně neobvyklé a vymyká se ze standardů české komedie. Nepříliš vydařený název naráží na údajné tvrzení, že v polštině je sousloví „český film“ synonymem pro naší „španělskou vesnici“.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama