Zari
ohodnotit

Podnikavá dívka

Working Girl

Další název:
Podnikavé dievča
Žánr:
Rok:
1988
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
11.7.1991
„Dvě mladé ženy v souboji o muže a kariéru.“
Popis / Obsah / Info k filmu Podnikavá dívka
Tess McGillová, dívka z newyorského předměstí, pracuje u jedné z velkých firem jako řadová sekretářka. Na rozdíl od svých kolegyň je však ambiciózní a touží po vyšším postavení na společenském žebříčku. Přestože všechny pokusy zatím selhaly, nevzdává se a když si její šéfka, elegantní Katherine, zlomí nohu na dovolené v Alpách, pochopí Tess, že to je ta pravá příležitost, a náležitě jí využije. Převezme obchod, ukáže se jako schopná manažerka a pustí s Katherine do boje nejen o její výnosné místečko, ale také o Jacka Trainera, elegantního a hlavně vysoce postaveného muže.


Popis / Obsah / Info k filmu Podnikavá dívka
Tess McGillová není příliš spokojená se svou současnou prací. Její nadřízený David Lutz jí dohodí možnost pracovat pro jistého Boba v oddělení arbitráží. Jak se ale ukáže, opilec Bob hledá spíš holku do postele než asistentku. Rozzlobená Tess rozešle všem o Lutzovi nelichotivý mail … a musí si hledat novou práci. Nakonec sežene místo sekretářky oddělení, které právě dostalo novou šéfku, Katharine Parkerovou, stejně starou jako Tess. Katharine se chová velmi přátelsky, dá Tess několik dobře míněných rad a na oplátku vyslechne Tessin nápad na výhodnou obchodní transakci. Pak ale Tess oznámí, že příslušný klient nemá o transakci zájem. Brzy nato odjíždí Katharine na víkend na hory. Zlomí si tam ale nohu a zdá se, že si několik týdnů pobude na lůžku. Tess ji má zastupovat a postarat se též o její byt. A právě tam Tess v počítači najde, že se Katharine zcela bezostyšně chystá prodat její nápad klientovi. Hodlá transakci uskutečnit spolu s jistým Jackem Trainerem. Tess ani minutu neváhá: rozhodne se, že transakci uskuteční sama…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Podnikavá dívka
Podtitul americké filmové komedie Podnikavá dívka by klidně mohl znít: "Kterak chudá sekretářka ke štěstí přišla". Případná podobnost s nenáročnou ženskou literaturou však tímto končí. Titulní hrdinka filmu Tess McGillová zdaleka není pasivní dívkou čekající na svého prince z pohádky, a1e je velmi cílevědomou a ctižádostivou ženou, která se chopí nabídnuté příležitosti a dokáže, že má na víc, než se od ní všeobecně očekávalo. To, že při tom také získá ruku muže; do něhož se zamilovala tvoří ne sice zanedbatelnou, a1e přece jen vedlejší dějovou linku. Režisér Mike Nichols v tomto snímku zdařile oprášil zavedené postupy hollywoodských filmů 30. a 40. let, v nichž podobně ambiciózní dívky s obchodnickým duchem často hrály důležitou roli. Moh1 se opřít o kvalIitní scénář bývalého herce Kevina Wadea a zejména o mimořádné herecké kreace tří hlavních protagonistů, Melanie Grtffithové v titulní úloze, Sigourney Weaverové v roli její podrazácké šéfové a Harrisona Forda v nezvyklé komediální roli muže mezi dvěma ženami. Podnikavá dívka byla nominována celkem na šest Oscarů, ale získala jediného - za nejlepší píseň Let the River Run (Neeh řeku plout) skladatelky Carly Simonové. Vynahradila si to alespoň čtyřmi Zlatými glóby (nejlepší film - komedie/muzikál herečka v komedii/muzikálu - M. Griffithová, píseň, herečka ve vedlejší roli - S. Weaverová).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Každý může nahoru. Stačí si jen dostatečné věřit a pilně stoupat po spodních
stupíncích schodiště. Jednoho dne se nepochybné dostaví ši'astná náhoda a právě před vámi zastaví rychlovýtah, který vás vyveze do nejvyšších poschodí mrakodrapu, pro nějž má snad celý svět stejné označení - kariéra. A odtud se už dolů na ulici při troše šikovnosti nemusíte vracet zpět. Tady totiž existuje vše, co úspěšný člověk k životu potřebuje. Pokud se ovšem můžeme spolehnout na návod, který dává komedie Podnikavá dívka a její tři protagonisté Melanie Griffithová, Sigourney Weaverová a Harrison Ford.

Typ filmu , jak chudá dívka ke štěstí přišla" je českému divákovi všech generací dobře znám. Ale pozor! V Americe 90. let měšťácká dívka nečeká s nachystanou výbavou (chudou, leč pečlivě nažehlenou) na prince z pohádky, a ten se nezjevuje v podobě úspěšného lékaře, středoškolského profesora ani zahraničního hokejového trenéra. Amerikou vládne business, kolotoč peněz, v němž nelze čekat. Naopak je nutno se pilně přičiňovat a využívat příležitostí, které mohou přijít každý den, každou hodinu. Jen tak vyděláte své peníze, jen tak se dočkáte svého prince - bezpochyby úspěšného businessmana.
Sigourney Weaverová je v roli úspěšné podnikatelky ve své kůži. Její Kateřina je stejně tvrdá jako Ripleyová ve Vetřelci a skoro tak fantastická jako ochránkyně opic v Gorilách v mlze. Tentokrát jde ovšem o obchod. Nekompromisní Kateřina při něm využívá nejen vlastního ženského kouzla, ale zrovna tak svých podřízených, zejména šedé myšky sekretářky Tess. Velký kšeft naruší nepříjemná příhoda. Paní šéfová si v daleké Evropě zlomí nohu a musí tudíž vydávat příkazy na dálku. Tess ji zastoupí tak dokonale, že to překvapí i suverénní businessmanku. Je rozkošné, jak se Melanie Griffithová v roli Tess jedním převlekem do toalety své šéfové stává z myšky tygřicí. Přítulnou, hravou, ale s ostrými drápky. Šéfová nestačí žasnout, když zjišťuje, že i milenec podlehl změně ve vedení firmy. A to byl prosím velmi spolehlivý účetní!
Podnikavá dívka patří k nové vlně amerických filmů, shlížejících na svět z luxusně vybavených kanceláří 30. a vyšších pater mrakodrapů. Hluk ulice sem věru nedoléhá. Pokud na ni totiž hrdina musí, je dobře chráněn před vlivy okolí zvukotěsnou klimatizovanou limuzínou se šoférem. Takový film nepotřebuje nijak složitý scénář. Má-li však být dobrou zábavou, musí mít gradující situace, v jejichž rozverné a vtipné interpretaci ověřují své schopnosti vynikající herci. Trojice Weaverová, Griffithová-Ford rozehrává svůj pracovní i soukromý trojúhelník s takovou lehkostí, že nezbývá než připustit, že jsou v horních patrech jako doma. Weaverové údiv a posléze vztek, Griffithové elegantní bruslení mezi šéfovou a společným milencem a Fordovo postupné podléhání životaschopnější dračici přináší kaskádu situací, které připomínají skvělé doby amerických komedií Někdo to rád horké, Byt atd.
Při pohledu na film o bohatých úspěšných Američanech je nám dovoleno alespoň na chvíli zapomenout, že Harrison Ford není zrovna naším účetním a před kinem nečeká bílý mercedes. Milé kolegyně, pusťme se do podnikání!
gab Cinema 91/3/15

Autor/Zdroj: gab/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Řeka

Řeka
Řeka

Naposled navštívené:
Řeka

Řeka
Řeka