Zari
ohodnotit

Podfu(c)k

Snatch

Další název:
Snatch - Schweine und Diamanten
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
16.11.2000
„Brad Pitt v ringu se zloději diamantů.“
Popis / Obsah / Info k filmu Podfu(c)k
Ukrást obří briliant v Antverpách je jedna věc, dostat ho přes Londýn do New Yorku druhá. Chlápek, který má transport diamantu na starosti, totiž holduje hazardu, v ilegálním boxerském ringu se schyluje k předem zaplacenému zápasu a na ukradený diamant má zálusk další zloděj – chladnokrevných zabiják Boris…

Tommy pracuje pro Turka, který se zabývá nelegálním boxem a do zápasů shání boxery. Šéfem těchto zápasů v Londýně je muž s příznačným jménem Kruťák a Turek ví, že když se s Kruťákem na něčem domluví, nesmí dojít ke změně. Turek se však dostal do potíží s cikánskou bandou tábořící za městem, jeho boxer je po potyčce s nimi v nemocnici a nemůže nastoupit na smluvený zápas. Turek se domluví s cikánem Mickeym, který poslal boxera do nemocnice, aby nastoupil v zápase, a Mickey to přijme. Kruťák chce, aby Mickey padl k zemi ve čtvrtém kole, ale Mickey uzemní soupeře hned v kole prvním, a tak začnou potíže…

V Antwerpách byl ukraden vzácný, velký a drahý diamant. Franky zvaný čtyřprsťák, který pracuje pro Aviho, je pověřen dovézt ukradený diamant do Londýna a tam ho prodat. Diamant chtějí získat i Rusové a získáním je pověřen Boris, který obchoduje se zbraněmi. Franky čtyřprsťák se zastaví u Borise pro zbraň, ale Boris nechce peníze. Chce od Frankyho, aby za něj vsadil na nelegální boxerský zápas. Boris navštíví zastavárnu a nabízí majiteli Solovi velký peníze, když ukradne Frankovi kufřík. Sol s parťákem Vinnym a řidičem Tyronem vyrazí na lup, ale vymkne se jim to z ruky, navíc sázky patří Kruťákovi, a tak se dostávají všichni do průšvihu…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Podfu(c)k
POZOR SPOILER!!!

Čtyři muži v převlečení za židy uloupí diamant. Frankie Čtyřprsťák jej dostane a má se ohlásit u rusa Borise, kdyby cokoli potřeboval.

Muž jménem Turek a jeho parťák Tomy mají co do činění se světem nelegálního boxu. Jsou zataženi do smluveného zápasu. Tomy navštíví cikány, aby koupil karavan. Cikán Mickey jej však podvede, ale převede se jako dobrý boxer. A tak je postaven do předem naplánovaného utkání. Má jít k zemi ve čtvrtém kole. Mezitím mají přepadnout Frankieho v sázkové kanceláři, ale lupičům se to naprosto vymkne z rukou. Přesto se jim však jen obrovskou náhodou podaří Frankieho dostat. Toho ovšem zastřelí Boris, což by pro něj neznamenalo skoro nic, kdyby Frankie nebyl jediný člověk, který znal kombinaci ke kufříku, ve kterém diamant je. Na boxu posílá hned první ranou Mickey svého soka k zemi. Což je průšvih, ale přesto má nastoupit znovu. Jenže mezitím dochází k moha dalším událostem, mezi sháněním lidí i k zapálení Mickeyho karavanu, ve kterém spala jeho matka. Což byl osudný omyl. Mickey ví, že mu jej zapálil muž, který chce, aby bojoval. A proto přijímá další zápas. Zmatky se vrší jeden na druhý, mrtvých přibývá a řešení se zdá býti v nedohlednu. Ani když nezabere výmluva na otázku kde je briliant, že jej sežralo zvíře. Ten to nakonec udělá a zas je honička na něj. Boxerský zápas také není dle představy toho, co jej domluvil. Jak tohle všechno asi skončí?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Podfu(c)k
Ukrást obří briliant v Antverpách je jedna věc, dostat ho přes Londýn do New Yorku druhá. Chlápek, který má transport diamantu na starosti, totiž holduje hazardu, v ilegálním boxerském ringu se schyluje k předem zaplacenému zápasu a na ukradený čtyřiaosmdesáti karátový diamant má zálusk další zloděj - chladnokrevný zabiják Boris. A pak je tu ještě Brick Top – promotér ilegálního boxu, majitel prasečí farmy a jeden z nejodpornějších padouchů londýnského podsvětí. Svou práci má rád a rozumí jí - šestnáct prasat sežere mrtvolu rozřezanou na šest dílů za pár chvil a je jedno, jestli šlo o nepohodlného svědka, nebo boxera, který se nenechal knokautovat ve čtvrtém kole, jak bylo domluveno. Není divu, že v tomhle zápase o diamant veliký jako vyražené oko, brzy nejde o vítězství, ale o holé přežití. Nebo alespoň pohřeb vcelku.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Podfu(c)k
Pokud ještě máte v paměti Ritchieho předchozí snímek Sbal prachy a vypadni (1998), můžete na něj podfu(c)kem pohodlně navázat. Guy Ritchie se obklopil stejnými filmařskými kumpány a spustil další zběsilou sondu do gangsterského podsvětí. Tentokrát se nespokojil s teritoriem Londýna, ale vzal to napříč kontinentem a dokonce i přes oceán. Duší ale stále zůstal v Británii (alespoň co se smyslu pro ten nejčernější humor týká). Ve Sbal prachy... šlo o velkou a hodně zamotanou honičku za balíkem peněz a ani tentokrát nejde o nic jiného. Novinkou v Ritchieho náhledu na život gangsterský je jakýsi exkurs do etnicko-ekumenických frakcí podsvětí. Výrazné zastoupení má židovská překupnická klika, která pracuje tiše a efektivně bez ohledu na geografické hranice. Podstatně hlučnější jsou zástupci londýnského hazardního doupěte, v němž se sází na boxery lidské i psí. Nepříliš lichotivý je obraz afroamerických gangsterů. Byla jim při souzena role paběrkujících komiků kteří občas s autem ukradnou i mrtvolu. Přítomnost ruské mafie musíme v dnešním světě, a tedy i v tomto filmu, považovat za nutné zlo. Jak si ale potom vysvětlit absenci mafie asijské? Je to ze strany režiséra diskriminace, nebo nestačil danou oblast náležitě prostudovat?

Snad nejpůvabnější je studie obyvatel cikánského (britské Gypsies prostě nelze označit výrazem Romové, už proto, že jsou zrzaví a pihovatí) tábora, kterému velí boxerský šampion Mickey 0'Neil alias Brad Pitt. Ve své epizodce předvede na nevelkém prostoru bohatou škálu decentního smyslu pro humor, počínaje neuvěřitelným akcentem a konče infantilními postavičkami vytetovanými na mužném hrudníku.

Podfu(c)kje pouze pro otrlé diváky, ať už s ohledem na „mrtvolný" humor, nebo na hektický způsob vyprávění. Ritchie valí svůj film kupředu zběsilým tempem a nijak si nepotrpí na vysvětlování. Pokud přistoupíte na jeho hru na nadhled zvíci Mount Everestu a nebudete se snažit racionálně pochopit, proč podobný druh filmů vlastně vzniká, můžete se skvěle bavit.

DARINA KŘIVÁNKOVÁ (LN) Premiere 2000/11/57Autor/Zdroj: Křivánková Darina/Premiere

Příběh: Franky převáží pro svého šéfa Aviho velký a čerstvě ukradený diamant přes Londýn do New Yorku. V Londýně už ale na něj čeká Boris Břitva, který verbuje neschopnou černošskou gangsterskou partičku, aby se pro něj zásilky zmocnila. Kromě toho jistý Turek právě přišel o mlátičku pro tajné boxerské zápasy, organizované nebezpečným mafiánem Kruťasem, a hodlá nasadit maniakálního cikána Mickeyho. Diamaht rychle mění majitele a pár lidí musí zemřít.
Pulp Fiction byl českým distributorem ”vylepšen” o podtitul Historky z podsvětí. Ten je sice zcela nadbytečný, ale zároveň tak výstižný, že by se dal z fleku používat jako žánrové označení. Filmový fanda by konečně ve videopůjčovně nemusel zdlouhavě vysvětlovat, že chce film, kde několik drsných chlapíků z různých vrstev podsvětí řeší nkolik banálních a patřičně protizákonných prodlémů, přičemž je to veliká legrace, mluví se v tom sprostě a glorifikuje to brutální násilí. Pravda, může také říct, že chce něco jako Pulp Fiction.
Pokud bude mít štěstí, nenabídne mu obsluha nějaký trapný plagiát, ale například Sbal prachy a vypadni nebo, až za půl roku přijde jeho čas, podfu(c)k.
Podobnost posledních dvou není ani trochu náhodná. Stejně jako Sbal prachy a vypadni je totiž podfu(c)k nabit až k prasknutí postavami, dějovými zvraty a suchým černým humorem.
Kromě toho nabízí i stejné prostředí londýnského podsvětí rozděleného do četných národnostních skupinek. Taktéž atraktivní a dynamická audiovizuální forma je téměř identická. Není ani příliš divu, když oba filmy dal dohromady stejný realizační tým v čele se scenáristou a režisérem Guyem Ritchiem. Ten je mimochodem mediálně proslulý svým plodným vztahem k Madonně, ovšem pokud se i nadále bude držet takto kvalitní filmařiny, jistě bude točit filmy i v době, kdy si už jeho
o deset let starší přítelkyně netroufne ukázat svoji tvář ani ve videoklipech.
Ritchie se profiluje v první řadě jako brilantní vypravěčský chrlič a s nějakým tím hloubavějším divákem, který by si některé momenty rád pomalu vychutnal, se nezahazuje. Celé je to vlastně rychloposuvem, který má, jak dokládá několika vteřinový sestřih cesty New York-Londýn, daleko k samoúčelnosti. Už ve Sbal prachy a vypadni ovšem Ritchie na druhou stranu takto nedal příliš šancí na vyniknutí ani nejlepším scénám a postavám.
podfu(c)k je podobné komplikace částečně ušetřen, vedle řady výborných scén, které se mezi sebou navzájem podrážejí v souboji o místo v divákově paměti, má totiž jednoznačný scenáristický vrchol v podobě cikánského boxerského šampióna a provokatéra Mickeyho. Brad Pitt si tak opět neodolatelně rozšiřuje nemalou kolekci prapodivných týpků (12 opic, Kalifornie, Pravdivá romance) daleko za hranicí herectví, ve kterém se ještě dá vystačit s vizáží hrdiny dívčích erotických fantazií. Zastiňuje tím jak sebevědomé mafiánské bossy (Alan Ford, Dennis Farina), tak nezničitelné čističe (Vinnie Jones, Rade Šerbedžija), o černošských komických figurkách, případně malých sympatických hráčích typu Jason Stathama nebo Benicia Del Tora nemluvě.

Daniel Mise Totalfilm 2000/9/91
Autor/Zdroj: Mise Daniel/Total Film


Popis / Obsah / Info k filmu Podfu(c)k
Pokud chcete ušetřit čas (a čas jsou peníze!), pak vězte, že tento film natočili stejní tvůrci jako Sbal prachy a vypadni, je skoro o tomtéž, natočený ve stejném stylu a rozdíl je snad jen v tom, že byl trošku dražší. Děkuji za pozornost.
Pokud nevíte co s časem, tak to bylo asi takhle: Parta zlodějů, převlečených za rabíny, ukradla v Antverpách obrovský diamant. Jeden ze zlodějů, Franky (Benicio Del Toro), se cestou za strýčkem Avim (Dennis Farina) do Ameriky zastaví v Londýně, aby prodal pár meších drahých kamenů. Ovšem jeden zrádný Rus zavolal do Londýna svému bratrovi Borisovi, aby diamant Frankymu ukradl. Boris si na to najal partu nepříliš schopných zlodějíčků, kteří loupež patřičně zbabrali, diamant někam ulili, Frankyho zabili a Avi ho hledá (Frankyho i diamant)... Ale to vlastně není to nejdůležitější. Takže znovu od začátku: Londýňan Turkish (Jason Statham) zařizuje boxerské zápasy a chce si koupit nový karavan. Proto pošle svého kolegu Tommyho, aby mu nějaký koupil od Cikánů. (Pokud vás náhodou slovo „Cikán" uráží, tak vězte, že termín používaný v originálním znění je v českém překladu ještě mnohem méně lichotivý.) Cikáni prodají Tommymu karavan, kterému po pár metrech jízdy upadne náprava, strhne se rvačka a boxer Gorgeous George, který dělal Tommymu ochranku, je zmrzačen zdejším cikánským přeborníkem jménem Mickey (Brad Pitt). V tu chvíli má Turkish dva problémy: Za prvé nemá karavan ani peníze, ale co je horší, nemá boxera, kterého by poslal do ringu při blížícím se ilegálním zápase, který organizuje obávaný mafián Brick Top. Tommy přijde se zoufalým nápadem: Nasadit místo polomrtvého George onoho šíleného Mickeyho, šampiona v boxu bez rukavic, jehož cikánskému dialektu není rozumět ani slovo. (Tj. nerozumí mu ani Američané, ani londýnští gangsteři, tím méně nějaký Čech.) Brick Top souhlasí pod podmínkou, že Mickey lehne ve čtvrtém kole. Ale Turkish z toho má trochu starosti, protože Brick Top je proslulý tím, že ty, kteří se mu nelíbí, dává sežrat prasatům na své farmě...
Podobně jako v případě Sbal prachy a vypadni máte zřejmě z předchozích dvou odstavců v hlavě poněkud zmatek. Ve filmu se proplétají dvě hlavní dějové linie, které spolu zpočátku vůbec nijak nesouvisejí a teprve ve druhé polovině filmu se sem tam protnou, aby nakonec skončily společným kataklyzmatem. Dost dobře není možné vyprávět, o čem tenhle film je, aniž by se tím zkazil požitek z jeho zhlédnutí. Podobně jako v případě Prachů je i film podfu(c)k (původní název Snatch má okolo půl tuctu významů, většinou nepřeložitelných či nepublikovatelných) těžko pochopitelný a přiznám se, že ani po jeho trojím zhlédnutí nemám v některých dějových zvratech úplně jasno. Hned v úvodu filmu proběhne krátká sekvence, ve které se na okamžik objeví více než tucet jeho hrdinů a jejich jména, ale předpokládám, že jde o jakýsi zvrácený režisérův humor, protože k pochopení toho, co následuje, tato scéna rozhodně nijak nepřispěje.
Podobně jako v Prachách je i v podfu(c)ku spousta drsného humoru, krve a brutality, řízné muziky a neuvěřitelných hlášek (tentokrát kromě klasického „fuck" a „cunt" nechybí ani „Jeb tvoju mat!", protože ve hře jsou Rusové). Překlad nebude snadný, ale pokud jste byli spokojeni s Prachy, budete spokojeni i tentokrát - české titulky jsou ve stejných rukou.
Herecké výkony všech zúčastněných jsou většinou „v pohodě", tj. nemohu se ubránit dojmu, že by některé hlášky mohly s trochu propilovanějším přednesem ještě získat na kultovnosti. I když žádný herec není vyloženě špatný, jsou většinou neznámí, což orientaci v příběhu skutečně nepomáhá. Asi nejvýraznějším rozdílem oproti Prachům je vyšší rozpočet, díky kterému jednak ve filmu uvidíme hvězdy vyššího kalibru (kromě Pitta také Benicia Del Tora, Dennise Farinu nebo Radeho Šerbedžiju) a jednak se dočkáme o něco větších vizuálních excesů. Kromě sestříhání cesty New York - Londýn na dvě sekundy nebo paralelně zinscenovaných honiček na králíka a na člověka je to patrné obzvlášť při závěrečném boxerském zápase, kdy kameraman a střihač předvádějí neuvěřitelné věci, což spolu s faktem, že v ringu dostává nakládačku polonahý rozcuchaný Pitt, vzbuzuje dojem, že se díváme na Klub rváčů 2.
Podfu(c)k má blíž k legendárním Pulp Fiction - historkám z podsvětí než jakýkoliv jiný film za poslední desetiletí, což znamená, že se po zbytku světa zřejmě stane kultovním i u nás. Jenom by si měl Guy Ritchie (mimochodem životní partner Madonny) dát zatraceně záležet na tom, aby jeho další film byl v jiném stylu a o něčem jiném, protože čeho je moc, toho je příliš a tak dlouho se chodí okolo, až to přestane být sranda a sežerou vás prasata.
František Fu(c)ka Cinema 2000/11/38

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Autorská gangsterská komedie Guye Ritchieho s českým (záhadně vyslovitelným) názvem podfu(c)k nesporně těží z úspěchu tvůrcova předcházejícího snímku stejného žánru Sbal prachy a vypadni (1998). Scénář údajně vznikal již v průběhu natáčení zmíněného titulu a vychází z podobné zápletky a jejího rozvíjení. Vypravěčem spletitého příběhu, točícího se kolem ukradeného velkého diamantu, je neúspěšný boxerský promotér zvaný Turek, který se k divokému kolotoči událostí připletl se svým komplicem Tommym vlastně náhodou. Ukradený diamant má předat kurýr Franky Čtyřprsťák americkému šéfovi Avimu. O drahokam však mají zájem další gangsteři a zlodějíčci, mezi nimi především bezohledný ruský zabiják Boris Břitva, černošští provozovatelé zastavárny Vincent a Solomon a nakonec i nemilosrdný gangster a organizátor nelegálních boxerských zápasů Kruťas. Avi musí přijet do Londýna osobně, ale nepomůže mu ani najatý vražednický specialista Tony Korunka. Významnou roli sehraje Irsko-cikánský boxerský šampion s nesrozumitelným dialektem Mickey O'Neil v neodolatelném podání Brada Pitta a konec konců i cikánský pes podvraťák. - Tvůrci vrší v rychlém tempu jednu epizodu na druhou. Po prologu, zachycujícím přepadení klenotnické dílny v Antverpách, se děj přenáší do Londýna a zde do různých prostředí. Osudy jednotlivých postav (či jejich "skupin ") se postupně splétají. Jak už to tak v gangsterkách bývá, významným prvkem je násilí, zde ve značně černohumorné podobě a se samozřejmými odkazy na Tarantina a jeho souputníky. Neméně důležitou úlohu mají ve filmu řádně peprné dialogy. - Stejně jako u předcházejícího filmu i v podfu(c)ku může mnohým divákům vadit jeho "přebujelost”.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2000/12/21

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Podfu(c)k (2017) [TV seriál]

 Podfu(c)k (2017) [TV seriál]
Podfu(c)k n
Snatch
Žánr: krimi / komedie
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Lawrence Gough, Nicholas Renton, Geoffrey Sax

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Komisařka Florence (2015) [TV ...

01:20 - 02:55

16 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:50 - 01:50

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:20 - 02:10

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Šefové na zabití (2011)

23:45 - 01:45

111 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Propadlí lásce (Addicted to Love)

Propadlí lásce
Addicted to Love

Naposled navštívené:
Propadlí lásce (Addicted to Love)

Propadlí lásce
Addicted to Love