Zari
ohodnotit

Ples příšer

Monster's Ball

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
26.9.2002
„On je kat, ona manželka muže, kterého popravil…“
Popis / Obsah / Info k filmu Ples příšer
Film vypráví příběh vězeňského dozorce HANKA, člena popravčí čety a krásné mladé ženy LETÍCIE, která ve vězení navštěvuje manžela odsouzeného k trestu smrti. Na troskách jejich vztahu se překvapivě rodí nová láska. Přežije? Název filmu je odvozen od anglického výrazu, který v americkém žargonu znamená poslední přání odsouzence před popravou. Film získal řadu prestižních ocenění. Představitelka hlavní ženské role - Halle Berry si filmem vysloužila nejen přezdívku "nejkrásnější tělo Hollywoodu", ale získala i Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně a také Oskara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.
Film se také proslavil nejdelší scénou sexuálního aktu v dějinách kinematografie.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ples příšer
Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.


Autor: vlk1410

Popis / Obsah / Info k filmu Ples příšer
Film vypráví příběh bílého vězeňského dozorce, člena popravčí čety, a mladé černošky, která ve vězení navštěvuje manžela odsouzeného k trestu smrti. Na troskách vztahu manželů se v neutěšeném prostředí vězení překvapivě rodí nová láska. Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně.
*****

Syrový příběh amerického režiséra Marca Forstera proslul opravdu dlouhou sexuální scénou hlavních představitelů.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Když si citově strádající Sonny nakonec také dobrovolně vezme život, Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Ples příšer
Psychologické drama dosud neznámého režiséra švýcarského původu Marca Forstera Ples příšer je jistě jedním z nejzajímavějších amerických filmů poslední doby. Ve vytříbené formě rozvíjí téma osamění a vykoupení... – Hank Grotowski je dozorcem v georgijském státním vězení. Pracoval tu jeho rasistický otec Buck (teď těžce nemocný stařec) a pracuje tu i jeho syn Sonny. Hank je pedant jak v práci, tak v soukromí. Mezi ním a synem proto dojde k roztržce, když mladík nezvládne popravu odsouzeného černocha Lawrence Musgrovea. Psychicky labilní mladík se před otcem a dědem zastřelí. V Hankovi se tím něco zlomí. Muž dá výpověď a stane se majitelem malé benzinky. Jednou (víceméně proti své vůli) pomůže na ulici černošské servírce Leticii, jejíhož obézního synka Tyrella srazilo auto. Chlapec zemře v nemocnici. Hank se později s osamělou a nešťastnou ženou sblíží a pochopí, že byla manželkou muže, jehož popravoval. Do jejich rozvíjejícího se vztahu nešťastně zasáhne jeho otec. Leticia navíc odhalí pravdu. Přesto se však zdá, že oba osudem poznamenaní lidé spolu dokážou žít. – Snímek se vyznačuje citlivým přístupem k postavám a kultivovaným obrazovým vyjádřením. Obsahuje sugestivní sekvenci popravy na elektrickém křesle a také jednu překvapivě erotickou scénu. Scénář vznikl již v roce 1995 a o realizaci projektu mělo zájem několik režisérů (mj. Sean Penn, Oliver Stone) i herců (Robert De Niro, Tommy Lee Jones aj.). Nakonec hlavní role ztvárnili vynikajícím způsobem Billy Bob Thornton a Halle Berryová, která získala prvního Oscara za hlavní ženskou roli pro barevnou herečku. – Název je odvozen od starého anglického zvyku, kdy se pro odsouzence před popravou uspořádala pitka zvaná „ples příšer“.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/9

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

01:20 - 02:15

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

01:05 - 02:05

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:10 - 02:10

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:30 - 02:35

5 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Valérie Mairesse

Mairesse Valérie

Juju Di Domenico

Di Domenico Juju

Luiz Bonfá

Bonfá Luiz

Naposled navštívené:
Valérie Mairesse

Mairesse Valérie

Juju Di Domenico

Di Domenico Juju

Luiz Bonfá

Bonfá Luiz