Zari
ohodnotit

Plán útěku

Escape Plan

Další název:
The Tomb / Útek z väzenia (SK)
Žánr:
Rok:
2013
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
17.10.2013
„Ven se ještě nikdo nedostal. Ale teď jsou na to dva.“
Popis / Obsah / Info k filmu Plán útěku



Ray Breslin má nebezpečný způsob obživy, je spolumajitelem bezpečnostní agentury, která pracuje pro Federální úřad pro vězeňství. Rayovým úkolem je v utajení proniknout do věznice, zjistit, jaké má zařízení slabiny, a dostat se ven. Své znalosti a zkušenosti využívá k navrhování vlastních bezpečnostních systémů pro káznice s nejvyšší ostrahou. Nová zakázka, kterou obdrží, se moc nelíbí jeho dvěma kolegům. Tentokrát se Ray ocitá ve vězení, postaveném podle jeho vlastních zabezpečovacích návrhů. V momentě, kdy si uvědomí, že na něj někdo nastražil past, okusí dopad obušků sadistických dozorců, jimž šéfuje perfekcionismem posedlý ředitel věznice. Pokud si chce zachránit život a dostat se na svobodu, musí spojit své síly s místním vězeňským bossem a překupníkem Emilem Rottmayerem.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Plán útěku



Ray Breslin (Sylvester Stallone) je bežec na objednávku. Živí sa totiž ako expert na infraštruktúru väzenských zariadení. Necháva sa v nich zatvárať a hľadá diery v zabezpečovacích systémoch, ktoré sú potom následne na základe jeho analýz - a efektných útekov - odstraňované a zdokonaľované. Teraz nastupuje výkon trestu na novej zákazke, ale ouha: väzenský komplex, v ktorom sa ocitol, bol kompletne postavený na základe jeho doterajších poznatkov a pripomienok k zabezpečeniu väzníc. Tie Ray pred časom vydal knižne a pre tyranského riaditeľa tohto "nápravno výchovného zariadenia" sa jeho manuál stal doslova bibliou. Ray sa tak ocitá vo svojej vlastnej dokonalej pasci. Nikto navyše nevie o tom, že by bol niečo iné ako radový väzeň, takže priepustka na slobodu po dobre odvedenej práci akosi chýba ... Po obvyklých počiatočných nezhodách sa Rayovým parťákom v novom "domove" stáva miestny väzenský boss - Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger), ktorý si tu odpykáva trest za kyber-terorizmus. Ani jemu sa vo väzení moc nepáči. Ale kto iný, než títo dvaja chlapíci by sa mali dostať cez Rayove bezchybné zabezpečovacie systémy a celú armádu dozorcov pod vedením fanatického riaditeľa? A je to, že sa obaja ocitli v tejto bezvýchodiskovej situácii, naozaj len nedorozumenie a zhoda náhod alebo niečí starostlivo premyslený plán?

Zdroj: Markíza


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Plán útěku



POZOR SPOILER

Ve vězení je napaden muž. Brání se, ale stejně končí na samotce. Když je tam veden, všímá si kdejaké maličkosti. Tyto pak využije ke svému útěku…

Tento muž se jmenuje Ray Breslin a je za tyto útěky z vězení placený. Dokonce vydal i knihu o slabých místech věznic. Jednoho dne přichází za jeho člověkem Jessica Millerová z CIA. Navrhuje test moderního vězení. Ovšem zařízení je mimo systém, nikdo z jeho týmu nesmí vědět kde je. Za to nabízí dvojnásobek obvyklé sazby, tedy celkem pět miliónů. Nuže, Ray, nyní Anthony Porthos, je dopraven na místo poněkud neobvyklým způsobem. Kontaktní osoba, totiž ředitel, však zde není. Na jeho místě je zcela jiný muž jménem Hobbes. Porthos je osloven mužem, který se jmenuje Emil Rottmayer. Nabízí pomoc, kterou Porthos zpočátku odmítá. Pak se však dávají oba dohromady. Emil zařídí, aby se Porthos dostal na díru a pak se nechá předvést k samotnému řediteli. Slibuje mu vydání člověka jménem Victor Mannheim, který nadělal obrovské peníze jako kyberzločinec. A Emil pro něj dělal. Jenže Emilovi nyní nejde o nic jiného, než kus železa, který pak Porthosovi doručí. Ten jej vyleští, a jeho pomocí vytáhne nýty z podlahy na samotce. Uvolněnou dírou unikne, ale jen proto, aby se dozvěděl, že jsou na lodi. Je tedy nutno získat další spojence. Hobbes již ví, že Porthos není Porthos, ale Breslin. Ten mu slíbí, že z Emila dostane místo, kde je Mannheim. Dalším spojencem se stává Arab Javed. Ten pomocí primitivního sextantu zaměří přibližnou polohu lodi. A pak se povede získat i místního lékaře. Porthos, no nyní již zase Breslin, vyvolá paniku, na jiném bloku vypukne falešný poplach a začíná útěk samotný. Jenže Breslin nepočítal s detektory pohybu, které stále určují jejich polohu na lodi, a už vůbec ne s bezpečnostním protokolem pět. Ten vše uzavře a Breslin je nucen jít do strojovny. Javed je těžce raněn a Eml se potřebuje dostat na palubu. Ray je cestou napaden pravou rukou ředitele. V boji vítězí a vypíná proud. Emil se ocitá na palubě 96/, ale rozhodně to nemá jednoduché. A Breslin zůstává uzavřen v podpalubí, odkud není úniku.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Plán útěku



Plán útěku v rukách akčních hrdinů

Režisér Mikael Håfström (který nás velmi dobře děsil „Obřadem“ s A. Hopkinsem) přichází s akční podívanou, ve které své síly spojily legendy akčních filmů Stallone a Schwarzenegger. Dvě superhvězdy v pasti nejlepší věznice současnosti. Podaří se jim uniknout a nadchnout diváky?

Jsou filmy, kterým nemohl uniknout žádný správný fanda akčních příběhů a svalnatých chlapáků - Barbar Conan, Rocky, Terminátor, Rambo, Komando, Predátor nebo Postradatelní. Všechny je spojují dvě jména, která se dostala do dějin žánru. Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger se na plátně poprvé setkali již při natáčení filmu Expendables: Postradatelní, kde měl ovšem Schwarzenegger jen drobné cameo. Plán útěku se tak dá považovat za první film, ve kterém se tyhle dvě ikony akčního filmu setkávají poprvé v rovnocenných hlavních rolích. A jako „kámoši“, takže věčná otázka, kdo by komu dal nakládačku, zůstane dále nezodpovězena. Nečekejte ovšem nějaký tupý příběh, kde jde jenom o rvačky. Scénář nabízí víc. Co tedy naše dvě oblíbené ikony čeká? Ray Breslin (Sylvester Stallone) je útěkář na objednávku. Živí se totiž jako expert na infrastrukturu vězeňských zařízení. Nechává se v nich zavírat a hledá skuliny v zabezpečovacích systémech, které jsou pak následně na základě jeho analýz - a efektních útěků - odstraňovány a zdokonalovány. Nyní nastupuje výkon trestu k nové zakázce, ale ouha: vězeňský komplex, ve kterém se ocitl, byl kompletně postaven na základě jeho dosavadních poznatků a připomínek k zabezpečení věznic. Ty Ray před časem vydal knižně a pro tyranského ředitele tohoto „nápravně výchovného zařízení“ se jeho manuál stal doslova biblí. Ray se tak ocitá ve své vlastní dokonalé pasti. Nikdo navíc neví o tom, že by byl něco jiného než řadový vězeň, takže propustka na svobodu po dobře odvedené práci jaksi chybí… Po obvyklých počátečních neshodách se Rayovým parťákem v novém „domově“ stává místní vězeňský boss - Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger), který si zde odpykává trest za kyber-terorismus. A jemu se ve vězení moc nelíbí. Ale kdo jiný, než tihle dva chlápci by se měl dostat přes Rayovo bezchybné zabezpečovací systémy a celou armádu dozorců pod vedením fanatického ředitele? A je to, že se oba ocitli v této bezvýchodné situaci, opravdu jen nedorozumění a shoda náhod nebo něčí pečlivě promyšlený plán?

Ačkoli oba pánové samozřejmě stárnou, daří se jim to s grácií a nezaměnitelným charisma. Na rozdíl od mnohých jiných se nestali karikaturami sama sebe, ale dál dokáží rozpumpovat vlny adrenalinu a akci, která je hodná jejich minulosti. A tak i tentokrát čeká diváky spousta vtipných a přitom drsných hlášek, pohledů, které by mohly řezat sklo a brousit diamanty, jasné převahy nad slabými nepřáteli a spousta vystřelených nábojů, přesně mířených úderů a zadostiučinění. Protože pokud se proti nepřátelům semknou tihle dva, nastávají horké chvilky. To vše v režii Švéda, který vážně umí nasadit tempo i napětí do správných ozubených koleček, aby stroj šlapal. Kromě již zmíněného „Obřadu“ (2011) nás dokázal dostat do děsivé atmosféry ve snímku „Pokoj 1408“ (2007), kde zatopil Johnu Cusackovi. Za kamerou stál Brendan Galvin, jehož obraz mohli diváci hodnotit ve snímcích „Před nepřátelskou linií“ (2001), „Válka Bohů“ (2011) nebo „Mirror Mirror“ (2012) s Julií Roberts. Před Galvinovou kamerou však také kromě ústřední očekávané dvojice do děje zasahují James Caviezel jako chladný, arogantní ředitel vězení Hobbes přesvědčený o své nepřemožitelnosti anebo váhající vězeňský lékař Dr. Kyrie v podání Sama Neilla. Jednoho z Rayových parťáků Hushe si také velmi dobře zahrál Curtis '50 Cent' Jackson. A svůj další zářez si připsal i poslední roky hojně obsazovaný „hrdina malých rolí“ Matt Gerald se svým nezaměnitelným obličejem, jehož známe i ze snímků „Avatar“ (2009), „G.I. Joe: Retaliation“ (2013), „Red Dawn“ (2012) nebo jednoho dílu „Dextera“. O hudbu se postaral Alex Heffes, který také napsal soundtrack „Obřadu“, ale i třeba k filmu „Poslední skotský král“ (2006). Takže jak ohodnotit film, který sice neodpovídá na základní otázku „kdo by koho ztrestal“ v souboji muž proti muži, ale zároveň nám přináší naše oblíbence na stříbrném podnose? Moje hodnocení, coby fanouška obou hrdinů (i když Arnie pro mě vede) nemůže být nižší, než 80%. A film řadím mezi své oblíbené.

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)

Escape Plan
Akční / Thriller
USA, 2013, 115 min
Režie: Mikael Håfström
Hrají: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, James Caviezel,
Vinnie Jones, Vincent D'Onofrio, Curtis "50 Cent" Jackson…
ČR premiéra: 17. 10. 2013, Bontonfilm
www.escapeplanmovie.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Plán útěku



A je to tady! Událost na kterou všichni filmoví fanoušci léta čekali! Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger, dvě legendy, které v podstatě založily akční žánr, spojí své síly jako dva hlavní hrdinové v jednom filmu. Společně nakopou všem ostatním zadek v napínavém vězeňském thrilleru Plán útěku (2013). Do supermoderního vězení, kterému šéfuje sadistický ředitel, se dostal každý z nich sám. O útěk se ale pokusí spolu a bude to poctivá akční podívaná.

Ray Breslin (Sylvester Stallone) je útěkář na objednávku. Živí se totiž jako expert na infrastrukturu vězeňských zařízení. Nechává se v nich zavírat a hledá skuliny v zabezpečovacích systémech, které jsou pak následně na základě jeho analýz - a efektních útěků - odstraňovány a zdokonalovány. Nyní nastupuje výkon trestu k nové zakázce, ale ouha: vězeňský komplex, ve kterém se ocitl, byl kompletně postaven na základě jeho dosavadních poznatků a připomínek k zabezpečení věznic. Ty Ray před časem vydal knižně a pro tyranského ředitele tohoto „nápravně výchovného zařízení“ se jeho manuál stal doslova biblí. Ray se tak ocitá ve své vlastní dokonalé pasti. Nikdo navíc neví o tom, že by byl něco jiného než řadový vězeň, takže propustka na svobodu po dobře odvedené práci jaksi chybí…

Po obvyklých počátečních neshodách se Rayovým parťákem v novém „domově“ stává místní vězeňský boss - Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger), který si zde odpykává trest za kyber-terorismus. A jemu se ve vězení moc nelíbí. Ale kdo jiný, než tihle dva chlápci by se měl dostat přes Rayovo bezchybné zabezpečovací systémy a celou armádu dozorců pod vedením fanatického ředitele?
A je to, že se oba ocitli v této bezvýchodné situaci, opravdu jen nedorozumění a shoda náhod nebo něčí pečlivě promyšlený plán?

zdroj: TZ Bontonfilm


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Plán útěku



Ray Breslin (Sylvester Stallone) je expertem na stavbu těch nejmodernějších vězeňských zařízení. Když příjme nabídku stavby jedné věznice, je po jeho dokončení neprávem do něho uvězněn. Ray ve vězení potkává vězně Churche (Arnold Schwarzenegger) a oba dva začínají plánovat útěk na svobodu.


Autor: holys

Popis / Obsah / Info k filmu Plán útěku



Sylvester Stallone má v akčním thrilleru Mikaela Håfströma Plán útěku vskutku originální zaměstnání: pracuje jako expert pro soukromou bezpečnostní firmu na ochraně věznic. Vždy se nechá inkognito zavřít do vězení a najde v něm slabiny v bezpečnosti, jež využije pro útěk z něj. Riskantní řemeslo se mu málem stane osudným, když se nechá zavřít do soukromé „neoficilání“ věznice pro těžké mezinárodní zločince, vedené sadistickým správcem Hobbesem. Ray posléze zjistí, že vězení je uvnitř obří cisternové lodi. Sblíží se tu s vězněm Rottmayerem (Arnold Schwarzenegger), který prý pracoval pro obávaného internetového bankovního lupiče Mannheima. Navzdory krutým podmínkám a mučení se oběma ve spektakulárním závěru podaří utéct. Neobejde se to bez řady napínavých akcí a soubojů. – Někdejší slavní akční hrdinové spolu hrají poprvé (i když se oba objevili ve snímcích Expendables: Postradatelní – FP 10/2010, a Expendables: Postradatelní 2 – FP 10/2012) a zjevně si své role s chutí užívají. Vznikl napínavý a místy dost drsný žánrový film, který ani moc neusiluje o věrohodnost smyšleného příběhu.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Plán útěku 3 (2019)

 Plán útěku 3 (2019)
Plán útěku 3 n
Escape Plan 3: Devil's Station
Žánr: akční
Země: Spojené státy americké
Režie: John Herzfeld

(pokračování)

Plán útěku 2 (2018)

 Plán útěku 2 (2018)
Plán útěku 2 n
Escape Plan 2: Hades
Žánr: akční / thriller
Země: Spojené státy americké / Čína
Režie: Steven C. Miller

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

22 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Špinavé ulice (1973)

22:30 - 00:20

62 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:05 - 00:00

27 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:30 - 00:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Reklama