Zari
ohodnotit

Piloti

Žánr:
Rok:
1988
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1989
„Příběh českých a slovenských letců za 2. světové války na východní frontě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Piloti
POZOR SPOILER

Je rok 1939 a matka balí svému synovi věci. Ten pak přes hranice prchá do Polska a odsud pak do Francie. Nakonec se ocitá v Anglii, kde bude opět pilot. Tento mladý muž s jmenuje Jan Trejbal.
Po pobytu v Anglii se Jan ocitá v Rusku. I zde pokračuje v létání a boji proti nacistům.
Přijíždí sem i nováček Tomek Jandák, kterému se zalíbí četařka Alena Pultrová. Když se pak Tomek řádně ohlásí, propadne u malé zkoušky ze střelby.
Další propad zažije po prvním cvičném letu, kdy je ruským důstojníkem sice pochválen, ale Jan mu dává důtku.
Tomek bydlí s poručíkem Karolem Halajem, kterého vyruší při tom když „učí“ jednu dámu cizí jazyk. Také musí Karolovi vysvětlit odkud má cvičnou zbraň, půjčil mu ji instruktor nadporučík Aljoša Ležněv. Ten je později sestřelen, a tak zůstává zbraň Tomkovi na památku.
Na vojenské zábavě si konečně zatančí s Alenou, kterou později zachrání i s posádkou, když je doprovází při jejich letu. Alena se na něj poté na zemi radostně vrhne.
Při dalším leteckém souboji umírá Karol, a protože Tomek prahne po pomstě, dostává dva dny dovolené. Jede pochopitelně za svou milou.
Po návratu přichází další nováček a ten na rozdíl od Tomka přijímacím testem projde.
V rádiu hlásí osvobození Bánské Štiavnice, z čehož má radost Martin, protože to vypadá na cestu domů.
Opět se startuje k dalšímu boji. Jiní se z nějvracejí, a to řádně pošramoceni. Jeden z mužů, Milan sice přistál, ale vzápětí poté umírá. A jiný pilot se vydává zachránit Martina. Jenže je na témže místě kde je jsou také nacisté. Hovoří se o Moravsko-ostravské operaci, u které bude i generál Ludvík Svoboda.
Je další letecká bitva. V ní se Jan dostane do hledáčku nepřátel...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Piloti
Dále na východ od Tmavomodrého nebe v němž bojovali Nebeští jezdci se odehrává příběh bojové letky československých pilotů, do které jako nováček přichází podporučík Jandák. Ten pak v kolektivu bojových letců prožívá jak svou první lásku, tak i boj vysoko nad oblaky. Bojoví piloti na východní frontě tak prožívají podobné příběhy jako jejich západní kolegové, mají stejné cíle a plány a stejně mizivé vyhlídky na přežití při každodenních soubojích na život a na smrt. Není divu, bojovali totiž v době, kdy měli společného nepřítele, jehož charakterizoval letoun Meserschmitt. Koprodukční československo-sovětský film je zapomenutým raritním kouskem a důkazem vyvracející názor, že o československých pilotech za druhé světové války byly natočeny v česku pouze dva filmy. (oficiální text distributora)


Autor: rudab

Popis / Obsah / Info k filmu Piloti
Ve filmu byly použity letecké modely těchto modelářů: ing. A. Pelikán, A. Jílek, K. Flossmann, M. Novák, kolektiv ZO Svazarmu Rokycany, M. a J. Husákovi, J. Vitner, R. Lichman

Autor/Zdroj: /Svedectvi


Popis / Obsah / Info k filmu Piloti
Koprodukční československo-sovětský film J. S. Kupky a Otakara Fuky Piloti je po Polákově snímku Nebeští jezdci z roku 1968 naším druhým filmem o životě a bojích českých a slovenských vojenských letců za druhé světové války. Zatímc^o Polákův film se odehrával v Anglii, zavádí Fuka diváky na východní frontu, kde na sklonku válka mladí Češi a Slováci no boku sovětských pilotů nasazovali v těžkých bojích s fanatickým nepřítelem životy, kde však také prožívali svá přátelství a své lásky. Je to film po realizační stránce mimořádně náročný: reálně scény, v nichž velkou roli hrají i pilotované rekonstrukce historických letounů, kombinuje se složitou trikovou technikou, která však ve scénách leteckých soubojů nevyzní vždy zcela přesvědčivě. Film je věnován památce československých a sovětských bojových letců.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama