Zari
ohodnotit

Perný den

A Hard Day's Night

Žánr:
Rok:
1964
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
2.3.2015
„Jeden obyčejný den v životě nejslavnější hudební skupiny všech dob. Legendární Beatles ve svém prvním celovečerním filmu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Perný den
Beatlemanie a jeden obyčejný den v životě nejslavnější hudební skupiny všech dob. Skvělá hudba a anglický humor v podání čtyř známých zpěváků: Johna Lennona, Paula McCartneyho, George Harrisona a Ringa Stara. Je to jejich filmový debut, který získal ocenění - Nejlepší britský film roku 1964 v kategorii muzikál/komedie. Obsahuje známé hity jako: "A Hard Day`s Night", "Can`t Buy My Love", "She Loves You" a další. Film doprovází členy skupiny The Beatles během jejich jednodenního maratónu - od cesty vlakem do hotelu a do TV studia. Je určený fanouškům z celého světa - dospělým i dětem všech věkových kategorií.


Popis / Obsah / Info k filmu Perný den
Podle smlouvy s United Artists musel Richard Lester natočit a sestříhat první snímek se skupinou The Beatles během několika málo týdnů, neboť filmová společnost se obávala, že humbuk kolem liverpoolských Brouků už záhy vyprchá. Perný den dokládá, že v historii pop music se jen málokdo tak kolosálně mýlil.
Nejstručněji řečeno - Perný den zaznamenává jeden „typický" den během anglického turné skupiny The Beatles. John, Paul, George a Ringo tehdy v hektickém tempu cestovali od hotelu k hotelu, které obklopovaly kordony policistů držících na uzdě extaticky vřískající dívenky v krátkých sukýnkách, absolvovali rozhovory s novináři, hráli na koncertech a natáčeli televizní a rozhlasová show.
Vysilující kolotoč, kdy členům kapely neustále někdo říká, co mají dělat nebo kam mají chodit, ale vystresovaní mládenci s nonkonformními účesy jednou už nevydrží, „vzbouří se" a začnou se bavit různými absurdně ztřeštěnými legráckami. Ty ale poté, co se ztratí „upozaďovaný" člen kapely Ringo, málem ohrozí jejich večerní živé televizní vystoupení v Londýně.
Perný den je první snímek, v němž se The Beatles objevili na filmovém plátně. Není to ale rockový muzikál s nějakým příběhem (pokud za něj nebudeme považovat podvratná extempore Paulova „druhého dědečka", jenž chlapcům brání v návštěvách hráčských doupat plných peněz, lehkých ženštin, šampaňského a kaviáru) a už vůbec to není seriózní dokument o beatlemánii. Na černobílý materiál natočená hudební komedie je výjimečná tím, že muzikanti - byť jim scenárista Alun Owen zdůraznil jisté charakterové vlastnosti - nebyli před kamerou nuceni hrát žádné postavy, ale zůstávali sami sebou. A přestože je film ukazuje jako oběti vlastní slávy, nebrali nic - ani sami sebe - vážně.
Režisér Richard Lester vytvořil novátorské, bezprostřední, ale především hravé a dodnes stále svěží dílko, které reflektuje svůdnou stylovost swingujícího Londýna a je zároveň jiskřivě radostnou oslavou mladistvé energie liverpoolských Brouků i jejich fanoušků. Přirozenou součástí filmu je i tucet nesmrtelných hitů skupiny, jež se objevily na jejím třetím albu A Hard Day's Night (1964).
Navzdory tomu, že Perný den vychází z principu crazy komedie a grotesky (dojde i na honičku s četníky), o podstatě největšího fenoménu v historii pop music prozrazuje mnohem víc než leckteré několikasetstránkové biografie.

Tomáš Seidl
LFŠ 2015


Popis / Obsah / Info k filmu Perný den
V roce 1964, kdy Beatles prorážejí v zámoří a stávají se hvězdami mladé rockové a popové scény, se objevuje jejich film Perný den. Snímek je vlastně záznamem toho, jak Beatles po Anglii koncertují a tráví volný čas. Mladé liverpoolské hvězdy jsou rozverné a mají vždycky čas na legrácky, které stylizované podporují jejich image. Jehn je potrhlý vtipálek, Paul půvabný miláček žen, Ringo plachý romantik a George hloubavý mladík. Film rozhodně nechtěl být realistickým portrétem slavné skupiny. Originální a svižná režie Richarda Lestera však mnohem lépe než jakákoli reportáž zachytila nové sebevědomí mladých, které vyjadřují písničky čtyř veselých vlasatců.

Anglický film prochází „perným dnem" populární skupiny Beatles. Skončili vystupování v jednom městě a odjíždí vlakem do Londýna, kde natáčejí v televizním studiu. Na cestě do dalšího města, kde mají vystupovat, je pronásleduje ši1ený dav fanoušků. Perný den byl uveden v Československu na Týdnu anglických filmů na podzim 1964.
Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

66 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Prvních 72 hodin druhé světové...

13:15 - 14:00

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

66 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

16 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama