Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Perinbaba



POZOR, SPOILER

Skupina komediantů je zasažena lavinou a kmotra smrt má žně. V sáňkách, které ujedou, je malý chlapec. Ten chytne smrt za nos, což ji rozčílí. Musí zasáhnout Perinbaba, bere si kluka k sobě. A tak je malý Jakub u ní. Pomáhá jí sněžit, ale taky sem tam vyvede nějakou klukovinu. Zalíbí se mu malé děvčátko Alžběta, a také by se rád podíval na svět z věžičky. Ta je zamčená, ale Jakub se zmocní klíče a už je nahoře. Pohled na zem jej zaujme. Ale také hned zestárne. U Perinbaby totiž neběží čas.

Na zemi zatím Alžbětce umírá maminka. Jakub to vidí, ale ani smrt mu nezabrání v touze stát se člověkem. Po pohřbu následuje svatba. Žení se Alžbětin otec. A ona sama je již dospělé děvče a Jakub by rád za ní. A tak jednoho dne prostě uteče. Ocitá se u Alžběty v rodině. Macecha ji nesnáší a otec, takto rychtář o tom víceméně neví. Před Vánocemi pošle Jakuba na ryby. Cestou zpět se on a jeho doprovod ocitnou v obklíčení vlků. A hned vedle je kmotra smrt. Jenže Jakub ovládá snowboarding, a tak udělá ihned pořádek.

Opět jsou zde komedianti a Jakub bere Alžbětu na vzdušný výlet. Po návratu je od rychtáře vyhozen, protože jsou všichni pávi mrtví. A on se o ně měl starat.

Jakub si tedy staví dům a kope studnu. Jednoho dne sem přijde Alžběta a spolu sní pocukrované buchty. Cukrovala je macecha. Oba usínají a macecha hází Alžbětino tělo do studny. Když je pak nalezen Jakub, je zatčen. Tělo jeho milé nalezeno nebylo. Ta je zatím u Perinbaby.

Jakub je odsouzen k trestu smrti, proto raději souhlasí se svatbou s dcerou macechy. Ale těsně před svatbou uteče. Jenže když mu kmotra smrt řekne, že je Alžběta po mrtvá, nechce žít ani on a vrací se zpět. Raději chce být pověšen. A už je pod šibenicí...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Perinbaba



Na začátku zachrání Paní Zima malého Jakubka ze spárů smrti, protože se jí líbí, že se nebál ani samotné zubaté. Vezme jej k sobě, aby jí pomáhal natřásat velkou peřinu, kterou dělá na zemi sníh. Přes neplechy, které rozpustilý chlapec působí (například chumelenici na poušti), má kouzelná Perinbaba Jakuba ráda a pomáhá mu i poté, co opustí její sídlo a vydá se mezi lidi, kam jej přitahuje láska ke krásné Alžbětce. Než však budou moci vystrojit svatbu, čeká Jakuba i Alžbětku ještě nejedno trápení se zlou macechou a její dcerou Dorou, a také se smrtí, která po Jakubovi stále pase.
50. MFF Zlín


Popis / Obsah / Info k filmu Perinbaba



Filmová adaptace pohádky bratří Grimmů Paní Zima. Slovenské jméno této pohádkové bytosti Perinbaba je odvozeno z její hlavní činnosti: skákáním po pohádkové peřině vytvoří pro svět sníh. Jinak ovšem aktivně zasahuje do života lidí a v pohádkovém duchu dobré odměňuje a zlé trestá. Film, hýřící nápady, barvitostí, triky a výtvarnými efekty, zachovává kouzlo pohádky, její poezii a fantazii.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Rozprávka o starenke, ktorá sa starala o sneh a o Jakubovi, ktorý sa nebál smrti. Príbeh zachytávajúci odvekú túžbu človeka po šťastí, porozumení a láske, snahu prekonať ťažkosti a zvíťaziť nad smrťou. Pranieruje chamtivosť a túžbu po rýchlom zbohatnutí.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Dnes již legendární slovenská pohádka režiséra Juraje Jakubiska v jehož hlavní roli můžete vidět slavnou italskou herečku (manželku Federica Felliniho) Giulettu Massino. Tento film se vrací na plátna českých kin v obnovené premiéře.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Perinbaba a dva světy (2023)

 Perinbaba a dva světy (2023)
Perinbaba a dva světy n
Perinbaba 2
Žánr: pohádka / fantasy / rodinný
Země: Slovenská republika
Režie: Juraj Jakubisko

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

18:25 - 18:55

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

17:55 - 18:55

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Slavnosti sněženek (1983)

18:00 - 19:30

45 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Divá Bára (1948)

17:05 - 18:52

100 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama