Zari
ohodnotit

Pátrání po Ester

Rok:
2005
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
2.6.2005
„Portrét Ester Krumbachové“
Popis / Obsah / Info k filmu Pátrání po Ester
Ester Krumbachová - výtvarnice, scenáristka, režisérka, jedna z nejvýraznějších osobností české nové vlny. Pracovala pro divadlo, psala, ilustrovala. Spolupracovala na filmech O slavnosti a hostech, Sedmikrásky, Všichni dobří rodáci, Ovoce stromů rajských jíme, Valerie a týden divů, Faunovo velmi pozdní odpoledne, Marian a celé řadě dalších.

Režisérka Věra Chytilová zpovídá ty, kteří Ester Krumbachovou znali, spolupracovali s ní, přátelili se s ní, milovali jí. Postupně skládá obraz člověka, inspirující osobnosti. Vydává se na pátrání, na jehož konci by měla být odpověď na otázku: Kdo byla Ester?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pátrání po Ester
Portrét ESTER KRUMBACHOVÉ.
ESTER Krumbachová - výtvarnice, scénáristka, režisérka, jedna z nejvýraznějších osobností české nové vlny. Pracovala pro divadlo, psala, ilustrovala. Spolupracovala na filmech O slavnosti a hostech, Sedmikrásky, Všichni dobří rodáci, Ovoce stromů rajských jíme, Valerie a týden divů, Faunovo velmi pozdní odpoledne, Marian a celé řadě dalších.
Režisérka Věra Chytilová zpovídá ty, kteří ESTER Krumbachovou znali, spolupracovali s ní, přátelili se s ní, milovali ji. Postupně skládá obraz člověka, inspirující osobnosti. Vydává se na pátrání, na jehož konci by měla být odpověď na otázku: Kdo byla ESTER?
Ve filmu vystupují: Jan Němec, Ivan Vyskočil, Květa Fialová, Jiří Krejčík, Otakar Vávra, Vojtěch Jasný, Radoslav Brzobohatý, Marta Kubišová, Jiřina Bohdalová, Jiří Svoboda, Petr Václav, Ivan Balaďa, Ivan Král, Kateřina Macháčková, Květa a Jitka Válovy, Ladislav Smoček a další.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Pátrání po Ester
Po dokumentu Vzlety a pády (FP 10/2000) pokračuje Věra Chytilová ve snímku Pátrání po Ester v návratu do minulosti, k lidem, se kterými se znala a kteří ovlivnili její dílo i soukromý život. Hned na počátku si klade otázku, jaká vlastně doopravdy byla Ester Krumbachová (1923-1996), žena mnoha profesí a málo známá vůdčí postava české kinematografie. Odpověď hledá u lidí, kteří s touto výjimečnou osobností přišli do styku během půlstoletí jejího života. Ti ji po svém charakterizují, ale zároveň mluví o tom, jak je ovlivnila. Prostřednictvím jejich výpovědí (pořízených v různých prostředích) sleduje režisérka cestu Krumbachové od studií na brněnské umělecko-průmyslové škole a její první spolupráce s divadlem k dráze filmové výtvarnice, návrhářky kostýmů, dramaturgyně, scenáristky i režisérky v období jejího vrcholu v šedesátých letech. Následují léta bídy za vnucené normalizační "pauzy" a částečný návrat v první polovině devadesátých let. Je to vlastně opět popis "vzletů a pádů", chvílí štěstí a slávy, následovaných propadem, na němž se podílel kromě vnějších okolností i alkoholismus. Na kameru vypovídají nejen lidé z uměleckých kruhů, ale třeba i Esteřini známí z hospody, z ulice, ze sousedství. Mluví se nejen o tvorbě, ale i o jejím bouřlivém žití, o manželech a milencích, nebo třeba o jejích milovaných kočkách. Výpovědi jsou prokládány střihovými ukázkami z filmů i zvukovými a obrazovými dokumenty s Ester Krumbachovou nebo četnými fotografiemi. Film se věnuje i jejím obrazům a literární tvorbě. Jako obvykle u Chytilové má velký význam hudební dramaturgie s výňatky z klasické hudby. - Ačkoliv režisérka na konci konstatuje, že odpověď na úvodní otázku vlastně stále nezná, přináší její snímek dostatečně hluboký a fundovaný portrét originální umělkyně s neméně originálním životním osudem. Kromě uměleckých kvalit tak je Pátraní po Ester i značným přínosem pro zkoumání historie české kinematografie. - Snímek je uváděn v kinodistribuci na DVD. Při následném uvedení na trh DVD video budou v bonusu využity rozhovory, nezařazené do původní verze.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

53 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

8 minut již uběhlo
87 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

48 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause

21:40 - 22:40

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Whit Bissell

Bissell Whit

Joey Curtis

Curtis Joey

Naposled navštívené:
Whit Bissell

Bissell Whit

Joey Curtis

Curtis Joey