Zari
ohodnotit

Pátek není svátek

Žánr:
Rok:
1979
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1980
„Příběh jedné obyčejné rodiny v pátek začíná i končí. Ale mezi pátky je celý týden a v něm se může stát leccos...“
Popis / Obsah / Info k filmu Pátek není svátek



I když pátek není svátek, příběh, jehož námět je dnes aktuálnější, než by se na první pohled zdálo, v pátek začíná i končí. Mezitím však uplyne týden, kdy se mnohé stane. Než se rodina Novákových může jako každý pátek vypravit na chatu, je třeba ještě hodně věcí zařídit. Na chatě se jako pokaždé pohádají, a to nejen proto, že nemohou sehnat vhodná prkna. Přijde pondělí a každý člen rodiny odchází za svými povinnostmi. Karel Novák pracuje ve výzkumu firmy Tempochron, matka Eva je kadeřnice, starší dcera Mirka studuje na gymnáziu a mladší Jarka chodí do základní školy. Snímek je mozaikou jednoho všedního týdne. Stejně jako tisíce jiných se neustále honí za pomyslným štěstím, co všechno sehnali a na co se jejich známí nezmohli. Vyptávají se, běhají, shání, zařizují, organizují, improvizují, domlouvají, smlouvají, jen aby získali víc než ostatní. Ani si v tom shonu nestačí všimnout, jak jim život utíká pod rukama.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pátek není svátek



Rodina Novákova se chystá na víkendový pobyt na chatě. Pracovní týden je ale příliš krátký na sehnání a zařízení všeho možného, a tak se musí využít každičká minuta. Že to nejde bez různého drobného podvádění, je jasné. Náhoda však funguje neúprosně, a pak přichází veškeré snažení vniveč…

Specialista na kriminální filmy Otakar Fuka si tímto titulem vyzkoušel i žánr komunálně satirické komedie.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pátek není svátek



Rodina Novákových žije obyčejným životem střední vrstvy v socialistickém Československu. Týden pro ně začíná pátkem, kdy vyjíždějí na svou chatu a prakticky všechny všední dny věnují své vášni. Shánějí materiál na dostavbu a vylepšení chaty, zahrady. Eva Nováková pracuje jako kadeřnice v Hygii, Karel Novák je úředníkem a vývojovým pracovníkem ve státním podniku Tempochron. Děti ještě chodí do školy, starší Mirka studuje gymnazium. Tolik se těší na víkend a stejně se většinou nakonec pohádají, kdo sehnal nesprávná prkna na střechu. Vše pramení z celotýdenního stresu. Pořád se někde vyptávají na vhodný stavební materiál, běhají, dohadují se o ceně, smlouvají, improvozují, zařizují a shání, jen proto aby získlali více než ostatní. Neváhají ani flirtovat, ovšem s mírou, aby si zajistili výhody. Ve všem tom shonu si vlastně ani neuvědomí, jak jim jejich život uniká mezi prsty. Všední starosti jim pomalu začínají přerůstat přes hlavu.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Pátek není svátek



Komedie pranýřuje věčný chvat jedné z tisídů dnešních rodin posedlých majetnickým pudem, který narušuje normální život, pracovní kázeň a mezilidské vztahy.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

V podstatě jsme normální (1981)

 V podstatě jsme normální (1981)
V podstatě jsme normální n
 
Žánr: komedie / satira
Země: Československo
Režie: Otakar Fuka

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Vražda v Orient expresu (1974)

14:20 - 16:25

52 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:00 - 15:50

12 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama