Zari
ohodnotit

Pasiáns [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1969
Délka:
65 minut
„Umělecký obraz totalitního systému. Společnost šesti mužů a jedné ženy se ocitla v bezvýchodné situaci v prostorách, z nichž není úniku...“
Popis / Obsah / Info k filmu Pasiáns
Televizní hra Jiřího Hubače z roku 1969 je umělecký obraz totalitního systému, který se na dlouhou dobu zmocnil naší společnosti. Jiří Hubač zde rozehrál příběh šesti mužů a jedné ženy, kteří při prohlídce podzemní části starého paláce zjistí, že odtud není návratu. Dá se zde přežít, ale je pouhé přežívání život? Tuto otázku si klade každý z nich, jen odpovědi se liší. Vedení skupiny se zmocní průvodce, který je ztělesněný typ diktátora. V mezní fantaskní situaci se během doby prověřují charaktery dalších, navzájem neznámých lidí. Mistrovské ztvárnění situace bezvýchodnosti a morální pasivity způsobilo, že tato hra byla normalizační televizí zakázana a premiéry se dočkala až po jedenadvaceti letech v roce 1990. Hru natočil režisér J. Matějovský s Janou Brejchovou, Rudolfem Hrušínským, Josefem Abrhámem, Ladislavem Mrkvičkou, Eduardem Cupákem a dalšími.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pasiáns
POZOR, SPOILER

Šest lidí je na prohlídce jakéhosi starého hradu, ačkoli hovoří o paláci. Jsou to mladý pár Robert a Kamila, Filip, profesor, číšník František a doktor. Když chtějí odejít, nemůže průvodce najít dveře. Pak se sice dveře najdou, ale průvodce tvrdí, že to nejsou ony. Určitě ne, protože se ocitnou v koupelně.

Pak se má hlasovat, zda tam dveře byly nebo ne. Později je nalezen sklad, kde jsou deky a uniformy a hlavně potraviny. Z průvodce se postupně stává despota a velitel. Filip s Viktorem se pokoušejí prokopat ven. Průvodce osahává Kamilu, ale asi to nebere vážně. Konečně je prokopán otvor někam, ale bohužel, nikam nevede. Ale přesto se chystá oslava, ačkoli Filip upozorňuje již poněkolikáté, že voda v kašně stoupá.

Společnost si uspořádá mejdan. Návrh hrát na fanty je bohužel zamítnut, a tak se jen tančí a debatuje. Filip údajně slyší někoho mluvit.

Robert řeší s Kamilou spoustu potíží a nakonec odchází. Místo něj přichází průvodce. Ten se pak přizná k vraždě Filipa. Následně je zavřen a ostatní jdou mazat karty.


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama