Zari
ohodnotit

Paříž

Paris

Další název:
So ist Paris
Země:
Rok:
2008
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
31.7.2008
„Milovat Paříž znamená milovat život.“
Popis / Obsah / Info k filmu Paříž
Příběh jednoho Pařížana, který je nemocný a žádá pouze odpověď, zda umírá.

Jeho stav mu dává nový a odlišný pohled na všechny ty lidi, které potkává. Úvahy o smrti se náhle setkávají s hodnotou života, života druhých a života samotného městě nad Seinou.

Zelináři, pekaři, sociální pracovnice, tanečník, architekt, bezdomovec, vysokoškolský profesor, modelka, ilegální přistěhovalec… Ti všichni jsou spjati s tímto místem. Ty všechny denně potkává.

Můžete si myslet, že nejsou nijak výjimeční, ale pro každého z nich je jeho život jedinečný. Můžete si myslet, že jejich problémy jsou bezvýznamné, ale pro ně jsou těmi nejdůležitějšími na světě.

Mág evropského filmu opět přichází s jedinečným příběhem plným hereckých hvězd.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Paříž
Režisér a scenárista Cédric Klapisch ve snímku Paříž představuje podle svých slov město nad Seinou v trochu banálnější podobě. Na osudech více než deseti postav z různých prostředí se pokusil ukázat všední život v kosmopolitním velkoměstě. Tanečník, sociální pracovnice, skupinka trhovců, nesnášenlivá pekařka, univerzitní profesor, architekt, půvabná studentka, imigrant, bezdomovec... Každý z nich má nějaký problém či trápení s láskou, s osamělostí, se sourozenectvím, s rasismem i se solidaritou, se schopností naslouchat druhým, s touhou po porozumění, se seznamováním i s uvědomováním si vlastní smrtelnosti. V centru roztříštěného příběhu o setkávání a míjení je nemocný tanečník Pierre. Mladý muž má před sebou transplantaci srdce a neví, zda bude žít. To ovlivňuje jeho pohled na život, proto daleko víc přemýšlí nejenom o sobě, ale i o lidech kolem sebe. Z balkonu v nejvyšším patře pozoruje město a domýšlí si příběhy o lidech na ulici. V tomto nelehkém období o něho pečuje jeho sestra Elise, která má svých problémů také dost: stará se sama o tři děti a pracuje jako sociální pracovnice... – Snímek, v němž vystupuje řada známých francouzských herců, bude možná pro někoho zdlouhavý a příliš rozdrobený, ale má k životu a k Pařížanům blízko. Kromě zobrazení všedního dne včetně typického nakupování na trhu či v pekárně se nevyhýbá obvyklým turistickým a notoricky známým lokalitám (Eiffelova věž, bazilika Sacré Coeur, Montmartre, Moulin Rouge či Place de la Concorde), protože i ty k Paříži neodmyslitelně patří.
-kat-, Filmový přehled 2008/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama