Zari
ohodnotit

Paprika

Papurika

Další název:
パプリカ
Země:
Rok:
2006
Délka:
90 minut
„Vyšetřování zločinu vede do světa snů. Vizuálně strhující japonský animovaný film, jenž se stal inspirací pro fenomenální Počátek Christophera Nolana.“
Popis / Obsah / Info k filmu Paprika
Vstupte do říše fantazie a představ, kde se realita a sny střetávají kaleidoskopickém světě čiré obrazové dokonalosti. Magický příběh se soustřeďuje na převratný přístroj, který vědcům umožňuje vstupovat do lidských snů. Když je přístroj ukraden, neohrožený detektiv a skvělá terapeutka spojují své síly, aby věc získali zpět – dřív než padne do rukou “snových teroristů.” Poutavý animovaný thriller natočil uznávaný režisér Satoshi Kon.


Popis / Obsah / Info k filmu Paprika
Japonský režisér Satoši Kon náležel mezi největší autorské talenty nejen v oblasti animované tvorby, ale i kinematografie jako takové. Jeho rozvíjející se kariéru ukončila rakovina, bohužel navíc v době, kdy pracoval na novém celovečerním filmu. Jeho filmografie proto čítá pouze čtyři filmové projekty a jeden autorský televizní seriál. Ve všech z nich Kon uplatňoval svůj charakteristický motiv prolínání světů, lépe řečeno plánů, do vzájemně prostupných celků. Může se jednat o realitu, sny, vzpomínky, film, halucinace či představy, přičemž se mnohdy prolínají více než dva tyto plány. Jeho poslední dokončený snímek Paprika představuje v tomto ohledu Konovo vrcholné dílo. Příběh převzatý z vědeckofantastického románu Jasutaky Cucuiho (česky vyšel v květnu 2013, dále jsou od autora v češtině dostupné knihy Peklo a Konec stříbrného věku), pojednává o revolučním přístroji, s jehož pomocí by měli psychoterapeutové moct přímo vstupovat do snů svých pacientů. Tři modely byly během testovací fáze zcizeny a u členů výzkumného týmu se začnou projevovat bizarní psychické poruchy. Vedoucí doktorka Acuko Čiba, potažmo její terapeutické alterego Paprika, se vydává do snů hledat strůjce těchto činů – snového teroristu. Při tom ale sama uvízne v pasti vnořených snů a zdánlivých realit. Kon vždy zůstával v prvé řadě komerčním tvůrcem, pro něhož motiv prolínání různých úrovní reality sloužil především k vršení atrakcí či efektivnějšímu pohlcení diváků do žánrového vyprávění. V Paprice režisérova mnohovrstevnatá vize, která obaluje základní thrillerovou premisu do hávu fantaskních aluzí, uhranula nejen fanoušky japonské animace a příznivce netradičních žánrových slastí, ale také režiséra Christophera Nolana, který přiznal, že jeho sofistikovaný megahit Počátek byl výrazně inspirován právě Paprikou. Konův film byl ve světové premiéře uveden v rámci hlavní soutěže prestižního MFF v Benátkách a řada vlivných periodik uvádí film na předních místech svých žebříčků nejlepších animovaných filmů i sci-fi všech dob.

V japonském znění s titulky.

Zdroj: ČT


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

21:10 - 21:55

12 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

21:00 - 22:05

22 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

20:20 - 21:40

62 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

20:15 - 21:40

67 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karin Dor

Dor Karin

Tom Kenny

Kenny Tom

Balada o Mary Phaganové

Balada o Mary Phaganové

Justin Lebrun

Lebrun Justin

Ivri Lider

Lider Ivri

Naposled navštívené:
Karin Dor

Dor Karin

Tom Kenny

Kenny Tom

Balada o Mary Phaganové

Balada o Mary Phaganové

Justin Lebrun

Lebrun Justin

Ivri Lider

Lider Ivri