Zari
ohodnotit

Pan Leguignon, lampář

Monsieur Leguignon, lampiste

Žánr:
Země:
Rok:
1951
Délka:
105 minut
„Příběh lampáře, kterého obyvatelé napřed vyženou z města, aby se nakonec stal místním hrdinou“
Popis / Obsah / Info k filmu Pan Leguignon, lampář
Diogéne Lequignon (Yves Deniaud) je skromný dělník, pracující na železnici. Když byl vyhozen z bytu, je se svojí ženou nucen žít ve zchátralém domě, v méně žádoucí části města. Skupina místních dětí objeví skrýš pokladu, který je ukrytý pod podlahou v jeho domě. Když Leguignon si začne nárokovat vlastnictví k pokladu, skončí před soudem a je označen za zloděje a jde do vězení. Po propuštění z vězení přesvědčuje své sousedy, aby peníze, které se získají z prodeje pokladu, byly použity pro stavbu nového sídliště. Získat další kapitál na projekt není lehké, protože všechno záleží na některých bankéřích, kteří jsou bezohlední...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Pan Leguignon, lampář
POZOR SPOILER

Nalézáme se u soudu, kde je souzen i pan Diogénes Leguignon. Měl mít konflikt s policií, když jej chtěli vystěhovat z domu. Končí to v podstatě odsouzením, když sem přiběhne jeho právník Maître Follenfant a hodně dlouho hovoří. Moc to nikomu nepomůže.

Protože se cítí vinen, pomáhá Diogenovi stěhovat věci do nového domu, což je rozbitá dřevěná barabizna. I zde jsou potíže se sousedem. A večer Diogénes objeví partu dětí a v podlaze poklad. Následuje další soud, kde se rozhoduje právě o onom pokladu. Ten je přidělen místním lidem, protože jej našly jejich děti. Advokát má nápad, aby se poklad prodal a za peníze se postavily domy pro všechny. Nápad neprojde a poklad mizí.
Přesto se v místním občerstvení objeví muž jménem Leschifre , který o stavbě mluvil se svým zaměstnavatelem, a ten projevil o stavbu zájem. Diogénes končí v lochu, protože byl poklad nalezen u něj. Netuší, že jej tam schovaly děti. Ty přijdou do vězení, kde se přiznávají. Jenže jim to policajt nevěří. Nakonec Diogénes vězení ne moc nadšeně opouští. Doma jej čekají plány na stavbu, se kterou on nesouhlasí, ale tlak jeho ženy ho přinutí podepsat.

Pak proběhne dražba pokladu, ale na stavbu domů stále chybí 25 milionů. Diogénes je vyslán za generálem Saint de Bouquetem, se kterým kdysi bok po boku bojoval. Má ho požádat o půjčku. Ten jej přivede ke svému nadřízenému, panu Pabrocovi. Ten sice přímo nepůjčí, ale poradí. A už se staví. Lidé nemají nechali zbořit své domy a bydlí ve stanech. A pak přijde bankrot. Stavba nemůže pokračovat.

Opět radí Pabrot. A to tak, že udělá Diogéna ředitelem společnosti se zárukou pozemků. A tak se lampář dostává do světa financí. A i zde však přichází o všechno, když nechtíc podepíše vrácení dluhu samotnému Pabrotovi. A Diogénes je opět obviněn. Tentokrát je to skutečně velký proces. A on při něm ztrácí chuť bojovat...


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

22 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

17:35 - 18:30

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

27 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama