Zari
ohodnotit

Pád Bílého domu

Olympus Has Fallen

Další název:
Pád Bieleho domu (SK) / White House Taken
Rok:
2013
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
11.4.2013
„Teprve zkouška ohněm nás může zocelit. Oni si vzali Bílý dům. On zajatce nebere“
Popis / Obsah / Info k filmu Pád Bílého domu



Mike Banning býval spolehlivým členem ochranky prezidenta Ashera, ale odešel poté, co si vyčítal smrt první dámy při nehodě. Zůstává ale blízkým přítelem prezidenta i jeho syna. Při návštěvě korejské delegace v Bílém domě dojde k nehodě, při níž dopadne do zahrad prezidentského sídla sestřelený cizí letoun. Prezident i s delegací musí uniknout do podzemního krytu a brzy se ukáže, že většina korejských diplomatů útok podporuje. Vojenské a politické špičky USA se tak ocitají jako rukojmí šíleného teroristy Kanga, který požaduje sjednocení obou korejských zemí. Zatímco prezident je i se členy vlády vystaven ohrožení života, jeho syn Connor se pohřešuje. Jediným, komu se podařilo ukrýt a přitom zůstat v budově, je právě Mike, který se rozhodne prezidentova syna odvést do bezpečí a zahájit tvrdý boj s teroristy. Ti se totiž rozhodnou spustit ďábelský mechanismus jaderných zbraní a Spojené státy vymazat z mapy světa... Když se navíc nepodaří útok speciálních vojenských jednotek Seals, přímo před kamerami zabije Kang viceprezidenta.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pád Bílého domu



Bílý dům dobyli teroristé. Prezident je jim vydán na milost. Amerika čelí největší hrozbě ve své historii. A existuje jen jeden člověk, který ji může zachránit. Režisér Antoine Fuqua se doposud pyšnil syrovými thrillery s důrazem na realitu (Training Day (2001), Slzy slunce). Teď se však pustil do poctivého akčního thrilleru jako ze staré školy, jenže v jeho podání se i zdánlivá akční pohádka může jevit velmi skutečně.

„Teroristé zaútočili na Bílý dům, prezidenta drží jako rukojmí. Zajímalo mě, jak a zda by se to mohlo ve skutečnosti stát,“ vzpomíná režisér na začátky projektu. Aniž by chtěl někoho k něčemu navádět, prý ho šokovalo, když zjistil, že dobře vycvičená a trénovaná skupinka zabijáků by to při troše štěstí a souhry náhod mohla dokázat. I to ho přimělo k tomu, aby se do natáčení filmu pustil.

Zcela nečekaný a velmi dobře připravený útok na Bílý dům za bílého dne završí uvěznění prezidenta Benjamina Ashera (Aaron Eckhart) a jeho nejbližších spolupracovníků v nepřístupném bunkru v podzemí budovy. Při útoku je zcela zdecimována prezidentova ochranka, s výjimkou jediného člověka – jeho bývalého osobního strážce Mikea Banninga (Gerard Butler). Expříslušník zvláštních jednotek využije všech svých schopností a hlavně detailní znalosti prostředí Bílého domu k tomu, aby v jeho útrobách nejen přežil, ale navíc aby ve spolupráci s prezidentovým zástupcem Allanem Trumbullem (Morgan Freeman), který se snaží řídit záchrannou operaci zvenčí, osvobodil hlavu státu. Jenže čas ubíhá, a pokud nebudou nereálné požadavky teroristů splněny, nebude už koho osvobozovat. Kdesi v Bílém domě se navíc skrývá prezidentův syn, jehož případné zajetí by v téhle válce nervů mohlo být rozhodujícím faktorem.

Gerard Butler, který film zároveň produkoval, si ve shodě s režisérem Fuquou uvědomoval, že má v rukou tak neuvěřitelný příběh, že ho bude třeba maximálně uzemnit, aby ho diváci přijali. „Věděli jsme, že když to dokážeme podat tak, jak chceme, diváci se na tu akční jízdu s našimi hrdiny rádi vydají. I proto musela být každá scéna maximálně reálná a logicky vysvětlitelná,“ dodává Butler.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pád Bílého domu



POZOR SPOILER

Dva muži boxují v ringu. Jedním z nich je prezident USA Benjamin Asher a druhý jeho kamarád, přítel a člen ochranky Mike Banning. Po tomto tréninku jedou všichni i s prezidentovou rodinou na večeři. Bohužel dochází k neštěstí a auto má na mostě těžkou havárii. Prezidenta se podaří z auta vytáhnout, ale jeho manželka i s autem padá do hloubky.

O rok a půl později již Mike dávno pracuje jinde. Prezidentovo přátelství neztratil, chybu na mostě neudělal, ale prezident si ty okamžiky nechce připomínat. A mezitím co Mike nakukuje do lejster, ocitá se v Bílém domě korejská delegace. Zároveň tam směřuje nepovolený let. Po upozornění dvěma stíhači jsou tito sestřeleni. Útočný bombardér střílí jak zběsilý, než je raketou sundán. Zároveň zaútočí i korejská „delegace“. Kolem Bílého domu vypuká regulérní válka a Mike se dostává dovnitř. Prezident je v bunkru spolu s rukojmími, z nichž je první ihned zastřeleno. Mikeovi se podaří spojit se s vedením ochrany a Allanem Trumbullem, teroristé zatím získávají první kód k operaci Cerberus. Tyto jsou tři, a pokud se Cerberus spustí, zlikviduje se raketový obranný systém USA. Druhý kód zná členka prezidentova týmu, ministryně Mac Millerová a třetí prezident. Ten se pokusí vydržet, co se dá, ale pokud by dostali teroristé jeho syna, nešlo by to. Proto je Mikeovi určeno prezidentova syna Connora zachránit. Ten jej nalézá a pomáhá k útěku. Teroristé již mají i druhý kód a zbývá jen ten prezidentův. Naštěstí je Connor dávno zachráněn a je z Bílého domu pryč. Je povolen letecký útok na Bílý dům, ale tento neuspěje kvůli nové zbrani, kterou teroristé i přes Mikeovu snahu útok poměrně lehce zlikvidují. Boj pokračuje, terorista Kang oblékl rukojmí i členy týmu do stejných kápí, takže nikdo netuší, kdo je kdo, a vystupují ze zničeného Bílého domu ven. Následně usedají do vrtulníku, kterým odlétají. Tento však ve vzduchu exploduje…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pád Bílého domu



Bílý dům je pod útokem teroristů a prezident Spojených států se stává jejich hlavním rukojmím. Jediný, kdo by dokázal prezidenta zachránit je bývalý vládní agent jménem Mike Banning. Ve známé budově se tak rozpoutá nefalšované akční peklo.


Autor: Langley

Popis / Obsah / Info k filmu Pád Bílého domu



Specialista na akční filmy Antoine Fuqua zpracoval ve snímku Pád Bílého domu další námět s tématem bezprostředního ohrožení Spojených států ochromením špiček jejího vládního a vojenského aparátu. Obětí teroristického komanda, vedeného někdejším severokorejským uprchlíkem Kangem, který je posedlý touhou po sjednocení své země, je tentokrát přímo americký prezident. Dobře vycvičení teroristé s pomocí letadla zaútočí na Bílý dům a zmocní se ho. Prezident s několika členy vlády a s jihokorejským premiérem se stanou jejich rukojmími v podzemním bunkru. Kang je v přímém spojení se štábem v Pentagonu, jemuž diktuje své podmínky. Nepočítá ovšem s jedním mužem, bývalým členem prezidentovy ochranky, agentem Mikem Banningem. Ten se musel vzdát milované práce, když nedokázal při autohavárii zachránit prezidentovu manželku. Při přepadení sídla se však dostane dovnitř a začne si po svém vyřizovat účty s nepřítelem. Také on je ve spojení s Pentagonem. Nejdříve zachrání prezidentova synka a potom se sám postará o to, aby plán nepřátel zkrachoval. Kvůli množství „práce“ ani nemůže sčítat vlastnoručně zabité teroristy. Jeho milovaná manželka, sestřička Leah, přitom vůbec netuší, co manžel celou noc dělá. Děj se kromě prologu odehrává v průběhu jednoho dne s přesným lokálním a časovým určením v mezititulcích. – Do popředí vystupují zejména akční scény, jimž dominuje působivé přepadení Bílého domu dobře vycvičeným komandem teroristů, proti nimž nic nezmůžou ani policejní či vojenské oddíly. Útočníci mimo jiné i chytře využijí popelářské vozy. Kromě pyrotechnických efektů, jejichž důsledkem je téměř úplná likvidace prezidentského sídla, dojde i na souboje muže proti muži. Gerard Butler, který se podílel i na produkci, představuje neohroženého obránce spravedlnosti a vlasti, zatímco Aaron Eckhart je obzvláště sympatickým prezidentem a Morgan Freeman jeho rozšafným designovaným zástupcem (v českých titulcích je jeho funkce označena jako mluvčí, ve skutečnosti se ovšem jedná o předsedu Sněmovny reprezentantů, anglicky Speaker of the House – tedy třetího nejvyššího ústavního činitele po prezidentovi a viceprezidentovi). Slabší jsou vizuální efekty, jež byly patrně z úsporných důvodů pořízeny v Bulharsku. – Filmaři se možná nevědomky strefili zrovna do vypjaté politické situace, způsobené výhružkami severokorejského vůdce Kima Čong-una.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Pád anděla (2019)

 Pád anděla (2019)
Pád anděla n
Angel Has Fallen
Žánr: akční / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Ric Roman Waugh

(pokračování)

Pád Londýna (2016)

 Pád Londýna (2016)
Pád Londýna n
London Has Fallen
Žánr: akční / krimi / thriller
Země: Velká Británie / Bulharsko / Spojené státy americké
Režie: Babak Najafi

(pokračování)

Útok na Bílý dům (2013)

 Útok na Bílý dům (2013)
Útok na Bílý dům n
White House Down
Žánr: akční / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Roland Emmerich

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

5 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

11:15 - 12:15

20 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:50

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:15 - 12:20

20 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pohár za první poločas

Pohár za první poločas
Pohár za první poločas

Nicole Orth-Pallavicini

Orth-Pallavicini Nicole

Peter Jacobsen

Jacobsen Peter

Oliver von Dohnanyi

von Dohnanyi Oliver

Naposled navštívené:
Pohár za první poločas

Pohár za první poločas
Pohár za první poločas

Nicole Orth-Pallavicini

Orth-Pallavicini Nicole

Peter Jacobsen

Jacobsen Peter

Oliver von Dohnanyi

von Dohnanyi Oliver