Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Osama
Během těkého období vlády Tálibánu v Afghánistánu, kdy ženy měly zakázáno pracovat, se musela dvanáctiletá dívka převlékat za chlapce, aby mohla pracovat jako jediný živitel celé rodiny, žijící v nuzných podmínkách. Změní si jméno na Osama a vstupuje tak do tajemného světa Tálibánu, ani by věděla, jaký šokující osud ji čeká.

Film, který získal v roce 2004 Zlatý glóbus, přináší publiku dojemný příběh o boji mezi nevinností a krutostí z pohledu mladé afghánské dívky.

Snímek je celý natočený v Afghánistánu po pádu Tálibánu a je tak prvním afghánským filmem, který představuje širokému mezinárodnímu publiku záběry, které skvěle rezonují s unikátním příběhem.

'Můj svět je poemou o lásce, která se nachází ve válce, kouři a prachu.'
Festival íránských filmů 2013


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Osama
Poté, co se v Afghánistánu dostalo k moci hnutí Taliban, nesměly ženy bez doprovodu muže ani samy na ulici. Demonstrace za jejich práva režim brutálně potlačoval. Právě v tomto období se odehrává příběh dospívající dívky Osamy. Když její matka ovdověla a ztratila práci, rozhodla se, že Osamu převleče za chlapce, aby si mohla najít práci. Pokud Osamu úřady odhalí, přijde před těžký soud a pravděpodobně ji čeká smrt. Osamin osud je dopředu předurčen. Silný a přesvědčivý příběh je důkazem velké sebedůvěry debutujícího režiséra Barmaka. Téma postavení žen ve společnosti vedené fundamentalistickým Talibanem je nevyhnutelně depresivní. Film vypráví bezútěšný a beznadějný příběh o přetrvávajícím útlaku a je také nekompromisním pohledem, odhalujícím podstatu jednoho z nejkrutějších totalitních režimů.
Febiofest 2004


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama