Zari
ohodnotit

Osada mladých snů

Žánr:
Rok:
1931
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
4.9.1931
Popis / Obsah / Info k filmu Osada mladých snů
"Osada mladých snů" byl český zvukový film. Když za velkého zájmu diváků film dorazil do biografů, bylo velmi často vyprodáno. Kdo se do kina dostal, bavil se pěknými slovními hříčkami, veselil se pohledem na volný život příslušníků "Osady" a až neobvyklou shovívavostí přijalo částečnou nesrozumitelnost hovorů a místy nejasný a tmavý obraz.

Děj se ukázal jako přijatelně stručný a jen dlouhými zpěvy a záběry na krajinu dosáhl na na délku celovečerního filmu.V "Osadě mladých snů" prožívala skupina mladých mužů a dívek kouzlo tohoto tehdy sportovního novorozeňátka - trampingu. Nerušenou radost a volnost střídaly však nesnáze, vzniklé bezprostředním stykem obou pohlaví. Ve filmu se řešila i tato choulostivá otázka příznivě, ale vyznívala zdánlivě ke chvále a povznesení trampingu a jeho vyznavačů.

V "Osadě mladých snů" slyšeli návštěvníci mimo snivé melodie podvečerních písní i trochu obhroublé vtípky a přezdívky a viděli poněkud nesportovní obměnu boxu ve volné přírodě. Část obecenstva v kině měla divokou radost z této trampské volnosti a nevázanosti - ale byla to jen ta část obecenstva, která neposuzovala krásu filmového umění, nýbrž jen legraci a psinu: byla to ta složka návštěvníků kina, kterým nelahodilo, že slyšeli z reproduktorů české slovo, ale jen něco hodně šťavnatého a neurvalého.

Místy sentimentální nálada a slzavé písně byly již vrozeny našemu českému směru, ale ruku na srdce, trochu rozcitlivělosti neublížilo úspěchu českého filmaření. A taktéž ta troška režisérského začátečnictví s několika naivními hrubkami, kterým ani velká divadelní zkušenost nedovedla zabránit. Američané i Němci měli mimo mnoha hodnotných filmů i slušný počet sice nevinných ale velkých filmových kýčů. Naše kinematografie mezi ně mohla klidně zařadit "Osadu mladých snů"...


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Osada mladých snů
Bankéřova dcera jezdí každou sobotu do volné přírody mezi trampy. Seznámí se s mladým mužem, který tají své skutečné jméno a postavení. Premiérové uvedení vyvolalo bouřlivé protesty skutečných trampů, kteří se organizovaně bránili komerčnímu zneužívání myšlenek svého hnutí.

Zdroj: Československá filmová společnost


Popis / Obsah / Info k filmu Osada mladých snů
Mladý bankovní úředník dr. Dvořák se zamiluje do dcery ředitele banky. Jeho cit je opětován a ani zaměstnavatel sňatku nebrání. Kolega prokurista Reich vyláká budoucího ženicha do svého oblíbeného nočního podniku, aby se tam rozloučil se svobodou. V baru se Dvořák seznámí s tanečnicí a příležitostnou prostitutkou Mimi a v alkoholickém opojení podlehne jejím svodům. V bytě oba posléze zastihne Mimin milenec Gustav Kraus, který se pokusí mladíka vydírat. Dojde ke rvačce, při které Kraus upadne bezvládně na zem, a Dvořák ze strachu, že ho zabil, uprchne do Bělehradu. Tam pročítá nervózně noviny, navíc se obává, že se od Mimi nakazil. Zdrcený muž najde ordinaci českého lékaře, který ho poučí o problematice pohlavních chorob. Po dokumentární části následuje hraný závěr. Vyléčený Dvořák se dozví, že se Krausovi nic nestalo a vrátí se domů. Je přijat na své původní místo. Snoubenka mu odpustí a stane se matkou jeho zdravých dětí. Prokurista podlehl neléčené pohlavní nemoci.

poznámka
Ve druhé polovině filmu je výchovná osvětová zdravotnická část varující před nebezpečím pohlavních chorob. Film byl vydán také v dabované německé jazykové mutaci pod názvem Der verhängnisvolle Augenblick, která byla cenzurována v březnu 1936 s délkou 2 430 metrů. Německý dabing s dialogy Josefa Wagnera vznikl ve zvukovém ateliéru Josefa Kokeisla Avantgardní artistická filmová industrie AAFI.

Zdroj: Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Toulavá kamera (2003) [TV cykl...

14:20 - 14:55

0 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

13:40 - 14:40

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:30 - 14:30

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bronisław Liberda

Liberda Bronisław

Lya Christy

Christy Lya

Naposled navštívené:
Bronisław Liberda

Liberda Bronisław

Lya Christy

Christy Lya