Zari
ohodnotit

Ohm Krüger

Další název:
Ohm Krüger, vůdce Burů; Uncle Kruger
Rok:
1941
Délka:
135 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Ohm Krüger
Protibritský historický film režiséra Hanse Steinhoffa z roku 1941 se odehrává na pozadí búrské války, jejíž historické souvislosti jsou zde záměrně překrouceny. Masové scény a herecké výkony slavných herců Emila Janningse a Gustafa Grundgense byly důvodem komerčního úspěchu filmu v Německu.

Angličané vidí v jednání Búrů, kolonistů pocházejících z Holandska, ohrožení svých zájmů v Jižní Africe a nehodlají jejich územním požadavkům ustoupit. Náčelníkovi Búrů Ohmu Krugerovi (Emil Jannings) se nepodaří mír udržet a rozpoutá se válka. Velká Británie prosazuje své mocenské nároky nejbrutálnějšími prostředky. Bez výběru jsou plundrovány a ničeny osady, domorodci jsou vyštváni, děti a ženy internovány.

Nacistická propaganda dokonale využila především masové scény, které detailně líčily zřizování britských koncentračních táborů. I když v té době nacisté sami vedli v Evropě tažení proti Židům, dokázali tímto filmem odvést pozornost jiným směrem. Ohm Kruger je jedním z propagandistických filmů, který vykládá historický příběh ve smyslu nacistické ideologie.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Ohm Krüger
Propagandistický velkofilm Strýček Krüger měl za cíl zdiskre­ditovat britské impérium poukázáním na masakry páchané Angličany v britsko-búrských válkách. Búrové byli interno­váni v prvních koncentračních táborech, což sice odpovídá historickým faktům, nicméně je vrcholem pokrytectví, že na tuto skutečnost poukázali právě nacisté, kteří prováděli genocidu v nesrovnatelně masivnějším měřítku.

Zdroj: Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

10:10 - 10:40

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

10:15 - 11:20

23 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:50

68 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Čarovné oči

Čarovné oči

Naposled navštívené:
Čarovné oči

Čarovné oči