Zari
ohodnotit

Odvlečen

Rendition

Žánr:
Rok:
2007
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
31.1.2008
„Co když ten koho milujete...prostě zmizí?“
Popis / Obsah / Info k filmu Odvlečen
Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal) pracuje jako analytik pro CIA. Jednoho dne unikne o vlásek atentátu, při kterém je zabita téměř dvacítka lidí. Terčem teroristů byl Abasi Fawal (Yigal Naor), vysoký policejní důstojník pracující pro vládu USA. Ze spolupráce na atentátu je obviněn chemik Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), který byl zatčen na letišti při návratu z konference. Anwar žije v Chicagu od pěti let, je ženatý a má rodinu. Nemá možnost se spojit s právníkem a je odvezen na neznámé místo, kde je vyslýchán Fawalem pod dohledem Douglase Freemana. Záznamy o Anwarově příletu jsou vymazány, jeho manželka Isabella po něm pátrá marně. Douglas je po prvních výsleších přesvědčen o Anwarově nevině, ale jeho nadřízená Corrine Whitmanová (Meryl Streepová) trvá na pokračování i za cenu fyzického a psychického nátlaku. Anwarova manželka požádá o pomoc při pátrání dávného přítele Alana Smithe (Peter Sarsgaard). Ten pravdu vypátrá, nedosáhne ale Anwarova propuštěmí. Ten se nakonec pod nátlakem přizná k účasti na atentátu, předal teroristům návod k sestrojení bomby za čtyřicet tisíc dolarů. Douglasovi je jasné, že přiznání není pravdivé a je vynucené, rozhodne se dostat Anwara na svobodu za každou cenu.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Odvlečen
Američané se po útocích z 11.září 2001 chovají drsně jak sám tento film popisuje.Samozřejmě druhou stránkou jsou fanatici kteří se pokoušejí za každou cenu ve jménu víry dosáhnout svého.Film tuto skutečnost napodobuje a nemohu než doporučit
za shlédnutí to stojí.


Autor: julda

Popis / Obsah / Info k filmu Odvlečen
Mladý analytik CIA Douglas Freeman vyvázne živ z pumového atentátu, jehož obětí se měl stát vysoce postavený policejní úředník Abasi Fawal. Obětí exploze se však stane osmnáct lidí včetně Douglasova kolegy. Fawal, který spolupracuje s USA, přežije nezraněn. Krátce poté je při návratu z velké konference zadržen na letišti chemik Anwar El-Ibrahimi, který žije v Chicagu s těhotnou americkou manželkou Isabellou, malým synem a starou matkou, s níž jako pětiletý přišel do Ameriky z Egypta. Podle CIA na jeho mobil několikrát volal terorista Rashid, podezřelý z atentátu na Fawala. Všechny záznamy o jeho příletu jsou vymazány a on je, bez možnosti spojit se s právníkem či rodinou, odvezen na neznámé místo, kde je uvězněn, vyslýchán, a když stále trvá na své nevině, také fyzicky a psychicky mučen Fawalem, který výslech vede pod dohledem Freemana. Analytik je sice po několika rozhovorech přesvědčen o Anwarově nevině, jeho šéfka Corrine Whitmanová však trvá na pokračování výslechu. Mezitím znepokojená Isabella začíná po manželovi pátrat a požádá o pomoc dávného přítele Alana Smithe, který pracuje pro senátora Hawkinse. Ten jí zpočátku tvrdí, že zřejmě došlo k chybě a manžel z konference neodletěl, Isabella má však záznam o platbě, provedené z letadla. Smith začne pomalu dávat dohromady informace o Anwarově zadržení, není však schopen přimět ani senátora ani Corrine k jeho propuštění. Anwar se sice pod vlivem mučení přizná, že za čtyřicet tisíc poradil Rashidovi, jak vyrobit bomby, Freeman však pochopí, že jde o vynucené přiznání, a rozhodne se Anwara dostat na svobodu.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Odvlečen
Co kdyby někdo, koho dobře znáte a milujete, jednoduše zmizel? Hollywoodské superhvězdy Reese Witherspoon, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Alan Arkin a Meryl Streep se již brzy dozvědí odpověď v napínavém thrilleru jihoafrického režiséra Gavina Hooda, zaměřeném na ožehavou tématiku tzv. „mimořádného vydávání podezřelých“ - jedné z kontroverzních součástí americké strategie v boji s potíráním terorismu. Reese Witherspoon v něm hraje Isabellu, těhotnou manželku inženýra, původem z Egypta, který se během letu z Kapského města do Washingtonu „propadne do země“. A jak se posléze ukáže z dějové linie, v níž hraje prim Jake Gyllenhaal coby analytik CIA Douglas Freeman, nestalo se tak náhodou. Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), přestože má již dávno americký pas i občanství, byl totiž právě na příkaz CIA jako podezřelý ze spiklenecké činnosti eskortován zpět na černý kontinent. A při pohledu na jeho brutální mučení a vyslýchání jihoafrickou tajnou službou Freeman poprvé začíná pochybovat o smyslu své práce. Navíc je zjevné, že El-Ibrahimi je nevinný. Existuje ještě nějaká možnost, jak mu pomoci? Čas se krátí, šrámů a slz přibývá a spravedlnost mizí ve spirále politických lží.

Zdroj: HBO Europe


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama