Zari
ohodnotit

Odnikud někam

Somewhere

Další název:
Odnikiaľ niekam; Somewhere - Verloren in Hollywood
Žánr:
Rok:
2010
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
14.4.2011
„Jednoho dne se před dveřmi Johnnyho apartmá objeví jeho jedenáctiletá dcera Cleo.“
Popis / Obsah / Info k filmu Odnikud někam
Život hollywoodské hvězdy, Johnnyho Marca, je jeden velký mejdan. Součástí jeho každodenního života je ale také alkohol a antidepresiva. Přestože má řadu přátel a známých, tak se cítí osamělý. Jeho manželství dlouho nevydrželo a se svou jedenáctiletou dcerou Cleo se v podstatě ani nezná. Jednoho dne se ale Cleo nečekaně objeví u dveří a říká mu, že její matka chce mít nějaký čas sama pro sebe, a tak ji svěřuje do jeho péče. Johnny právě odjíždí kvůli premiéře nového filmu do Itálie, a tak mu nezbývá nic jiného, než vzít dceru s sebou. Ubytují se v luxusním hotelu, Cleo je z výletu do Itálie i z apartmá s vlastním bazénem přímo uchvácena. Nadšení ji však opouští v okamžiku, kdy s nimi začne hotelový pokoj sdílet jedna z otcových milenek. Po návratu z Itálie Johnnymu dochází, že v přítomnosti Cleo si dává pozor na své chování, nepije, je ohleduplnější a znovu se začal smát. Krátce poté se musí Johny s Cleou rozloučit. Cleo odjíždí na letní tábor, cestou se svěřuje otci se svým trápením, máma odjela a neřekla, kdy se vrátí. Johnny ve svém pustém hotelovém apartmá opět upadá do deprese. Po sblížení s dcerou se jen těžko vyrovnává se svou samotou. Po několika bezesných nocích učiní zásadní rozhodnutí - je na čase začít nový život...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Odnikud někam
V autorském snímku Odnikud někam navazuje Sofia Coppolaová na téma existenciální prázdnoty dobře situovaného jedince, jež zdařile podchytila v úspěšném titulu Ztraceno v překladu (2003, FP 4/2004). I tady jsou protagonisty herec a „čistá“ ženská bytost. – Johnny Marco je sice herecká hvězda, ale momentálně žije v ústraní. Má načas ruku v sádře a nudí se. Ubíjí čas souložením s náhodnými blondýnkami a vypomáhá si pivem a prášky. Jednotvárnost jeho života, spojenou s občasnými pracovními povinnostmi, naruší jedenáctiletá dcera Cleo z rozpadlého manželství. Muž se o ni musí nějaký čas starat a náhle objevuje otcovství. Nakonec si sice přizná svou prázdnotu, avšak to, že v závěru vystoupí uprostřed pustiny ze svého ferrari a kráčí dál pěšky, není patrně řešením... – Převážná část filmu se odehrává v legendárním hotelu Chateau Marmont nedaleko Sunset Boulevardu, jenž je častým útočištěm tamních celebrit. Rovněž sekvence v Itálii, kam jede Johnny s Cleo pracovně, se odbývají hlavně v přepychovém hotelovém apartmá. Autorka přiznává, že právě atmosféra hollywoodského hotelu a hotelů vůbec byla jedním z impulsů pro realizaci filmu. Ostatně ona sama v hotelových pokojích strávila po boku otce Francise Forda Coppoly dětství. Při psaní scénáře myslela i na představitele hlavní role Stephena Dorffa, pro nějž film znamená přelom v kariéře. Ideální herečku pro dětskou roli (s jistými autobiografickými rysy) našla v Elle Fanningové. – Komorní intimní snímek překvapuje svým minimalismem, opírajícím se o strohou kameru Harrise Savidese s dlouhými statickými záběry, ale i o minimum dialogů, střízlivý střih a detailní budování atmosféry. Popis prázdnoty je sice velmi přesvědčivý, otázkou je, zda však sám není poněkud „prázdný“ a zbytečně výlučný. Divák se jen stěží může s protagonistou a jeho okolím identifikovat a v záměrně jednotvárných záběrech-sekvencích se může chvílemi „ztrácet“. Film tak zjevně postrádá souznějící „lidský rozměr“, který byl obsažen ve zmíněné hořké komedii Ztraceno v překladu.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2011/6


Popis / Obsah / Info k filmu Odnikud někam
Minimalistické drama o odcizení v hollywoodském lesku přesně zapadá do filmografie režisérky Sofie Coppolové, na festivalu v Benátkách získalo nejvyšší ocenění v podobě Zlatého lva za nejlepší film. Herec Johnny bojuje s depresivní nudou hotelových pokojů, jež jsou jediným útočištěm v reji natáčení, kynutí na galavečerech a davového šílenství lačných fanynek. Zoufalou duševní prázdnotu dokáže přetnout až jedenáctiletá dcera, jež s ním po odchodu manželky tráví prázdniny. Coppolové se výtečně daří vykreslit tragédii člověka ovládaného vlastním úspěchem, který ale ztrácí sám sebe.
18. Febiofest 2011


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Olga Serjabkina

Serjabkina Olga

Stalo se to v Římě (Gli ultimi cinque minuti)

Stalo se to v Římě
Gli ultimi cinque minuti

Mary-Kathryn Kennedy

Kennedy Mary-Kathryn

Naposled navštívené:
Olga Serjabkina

Serjabkina Olga

Stalo se to v Římě (Gli ultimi cinque minuti)

Stalo se to v Římě
Gli ultimi cinque minuti

Mary-Kathryn Kennedy

Kennedy Mary-Kathryn