Cerven
ohodnotit

Občan K. [DVD kinodistribuce]

Další název:
Citizen K.
Žánr:
Rok:
2012
Délka:
72 minut
Premiéra v ČR:
8.11.2012
„Dokumentární film o záměně identit členů skupiny Ztohoven“
Popis / Obsah / Info k filmu Občan K.
Celovečerní dokumentární film zachycuje kompletní průběh projektu Občan K. umělecké skupiny Ztohoven, který zkoumá témata identity a identifikace jednotlivce v současném technologickém světě. Celkem dvanáct umělců si vyměnilo své fotografie na občanských průkazech a každý strávil určitou dobu s cizí identitou – účastnili se voleb do Poslanecké sněmovny, nechali si vystavit zbrojní pasy, cestovali po světě a vstupovali do manželství. Dokumentaristé zaznamenávali projekt od prvotního pořízení identifikačních fotografií a jejich počítačové úpravy až po zatčení jednoho z členů skupiny Policií ČR.
Filmová ročenka 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Občan K.
Časosběrný dokument Občan K. zaznamenává přípravu a průběh titulního projektu umělecké skupiny Ztohoven a natočil ho jeden z jejích členů Michal Romeo Dvořák. - Seskupení v minulosti svými kontroverzními činy upozorňovalo mj. na rozpory mezi skutečností a jejím mediálním zkreslováním. Již vzhledem k povaze projektů na hraně zákona zůstávají členové převážně v anonymitě. – Film Občan K. (název lze číst i jako Občanka) zachycuje, často s pomocí skryté kamery, „život“ členů skupiny s falešnými občanskými průkazy. Mladí muži použili počítačově upravené fotografie/morfy (biometrické „údaje“ byly namíchané pomocí počítačového programu v poměru 50:50 z každé dvojice v řetězci), jež odevzdali při žádosti o nové občanky. Po jejich získání v „nových“ identitách získali průkaz pilota, zbrojní pas, uzavřeli sňatek, cestovali po Evropě či se účastnili voleb. Projekt prezentovali na výstavě, záhy zavřené policií. Cílem bylo ukázat, že jednotlivec v moderním světě ztrácí svou identitu a stává se pouhým číslem v systémech, jež jsou přitom značně nedokonalé a lze je snadno obelhat a zneužít. Průvodcem a komentátorem „děje“ je anonymní figura Občana K. se zahalenou tváří a tělem. Z uměleckého pohledu jde však jen o další exhibici seskupení bez hlubší reflexe problému, která je sice hravá, ale vyznívá poněkud samoúčelně. – Na plátně je uveden název Občan K. Ztohoven.
-dh-, Filmový přehled 2012/12


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Občan K.
Skupině dvanácti umělců není lhostejná narůstající kontrola ze strany státu. Na první pohled jednoduchým fórem s fotografií v občanském průkaze si každý z nich státem nechává vytvořit nový občanský průkaz, kterým se mohou legitimovat vždy dva lidé najednou. Sám majitel občanky a ještě jeden, další člen skupiny. S těmito průkazy v tichosti žijí, cestují, žení se i vyřizují zbrojní pas. Svědkem jim je často kamera, skrytá i přiznaná, u všeho ale být nemůže. Vyvrcholením projektu je výstava v improvizované galerii. Vše se nečekaně zdramatizuje druhý den výstavy, kdy je znenadání galerie obsazena Policií ČR, policie výstavu uzavírá a rozebírá monument v centru galerie, kde jsou speciálně upravené občanky umístěny. Z důvodu neschopnosti prokázat svou totožnost je jeden člen na místě dokonce zatčen, jako by sama policie byla částí tohoto uměleckého projektu a splnila svou roli v něm na jedničku. Jeho občanka je totiž součástí monumentu a nemůže jí mít přeci při sobě… Je jasné, že tady opravdu o něco jde a systému se šláplo na kuří oko.
IDF 2011


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Horákovi (2006) [TV seriál]

13:20 - 14:15

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Poutníci moří nám ukazují cest...

13:30 - 14:20

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:30

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:25

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama