Zari
ohodnotit

Občan Havel

Další název:
Citizen Havel
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
31.1.2008
„Žádný světový politik si zřejmě ještě nepustil filmaře tak blízko k tělu jako Václav Havel“
Popis / Obsah / Info k filmu Občan Havel



Netradiční a unikátní časosběrný dokument, natáčený v letech 1992 až 2005, nahlíží do zákulisí prezidentského úřadu i soukromého života Václava Havla, významného dramatika, spisovatele, disidenta, bojovníka za lidská práva, posledního československého a prvního českého prezidenta. Začíná v roce 1992 neformální poradou s blízkými spolupracovníky o kandidatuře na prvního prezidenta České republiky, ukazuje jeho nejistotu i nervozitu při prezidentské volbě i vše, co se v zákulisí odehrávalo. Kamera sleduje Havla při organizaci prezidentské kanceláře, při návštěvě v kladenské "poldovce", ve chvílích odpočinku na Hrádečku, při organizaci významných oficiálních návštěv Jelcina, Chiraca či Clintona, jeho nechuť k Václavu Klausovi i jeho setkání s legendární rockovou skupinou Rolling Stones. Prožívá s ním smrt manželky Olgy, těžkou operaci plic i nový vztah s herečkou Dagmar Veškrnovou. Zaznamenává jeho obtížné hledání kompromisů i tříbení názorů, jeho rozpaky i řadu nedorozumění a chyb, kterých se ve své funkci dopouští. Během let vzniklo téměř 45 hodin filmového materiálu, mnohdy velmi unikátního i díky absolutní důvěře Václava Havla k autorovi celého projektu, dokumentaristovi Pavlovi Kouteckému. Ten však tragicky zahynul v dubnu 2006, a tak se nakonec sestřihu ujal dokumentarista Miroslav Janek s manželkou, střihačkou Toničkou Jankovou.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Občan Havel



dovolte mi oznámit, že Film a Sociologie ve spolupráci s AQS, a.s. - Magic Box připomínají dnešní smutné výročí úmrtí pana prezidenta Václava Havla uvedením dokumentárního filmu Pavla Kouteckého a Miroslava Janka Občan Havel v celosvětové premiéře na iTunes. https://itunes.apple.com/cz/movie/citizen-havel-obcan-havel/id943440462
18.12.2014
Jana Šafářová
AQS a.s. - kino divize Bioscop


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Občan Havel



Cyklus 4 televizních dokumentárních filmů Občan Havel režisérů Pavla Kouteckého (10. 6. 1956 – 13. 4. 2006) a Miroslava Janka nahlíží do zákulisí politických dramat prezidentského období Václava Havla. Režisér Pavel Koutecký začal film natáčet v roce 1992 a sledoval prvního českého prezidenta více než třináct let. Po tragické smrti Pavla Kouteckého na jaře 2006 se dokončení filmu ujal režisér Miroslav Janek.
1. Kandidát (Candidate)
R: Pavel Koutecký, Miroslav Janek V: 2009
2. Dusno (Sultry)
R: Pavel Koutecký, Miroslav Janek V: 2009
3. Krize (Crisis)
R: Pavel Koutecký, Miroslav Janek V: 2009
4. Odcházení (Departure)
R: Pavel Koutecký, Miroslav Janek V: 2009
Filmová ročenka 2009


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Občan Havel



Celovečerní film Občan Havel nahlíží do zákulisí politických i soukromých dramat v době, kdy byl Václav Havel českým prezidentem. Divák má možnost být přítomen mnoha politickým a soukromým událostem.
Režisér Pavel Koutecký začal film natáčet v roce 1992 a sledoval prvního českého prezidenta více než třináct let. Premiéry svého nejzajímavějšího a největšího filmu se bohužel Koutecký nedočkal. Po jeho tragické smrti na jaře 2006 se dokončení filmu ujal režisér Miroslav Janek.
Český film 2008


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Občan Havel



Film Občan Havel nahlíží do zákulisí politických i soukromých dramat prezidentského období Václava Havla. Diváci uvidí jeho nervozitu při první volbě českého prezidenta či trápení při nácviku prezidentské děkovací řeči, poznají, že umí recitovat Šrámkův Stříbrný vítr nebo nalít Miloši Zemanovi becherovku. Kamera jej ale sleduje i v situacích, kdy se dokáže pěkně rozčílit a zanadávat na špatně ušité košile. Ve filmu bude také konečně rozluštěno několik dlouholetých záhad české politiky – jak se podařilo Václavu Klausovi proniknout do jazzového klubu a kdo posadil Jacquese Chiraca vedle první dámy. Stejně jako v životě Václava Havla hrají ve filmu důležitou roli obě jeho manželky, Olga a Dagmar, objeví se zde jeho přátelé a spolupracovníci, světoví i čeští politici, ale i členové skupiny Rolling Stones. Režisér Pavel Koutecký začal film natáčet v roce 1992 a sledoval prvního českého prezidenta více než třináct let. Premiéry svého nejzajímavějšího a největšího filmu se bohužel Koutecký nedočkal. Po jeho tragické smrti na jaře 2006 se dokončení filmu ujal režisér Miroslav Janek spolu se svou ženou, střihačkou Toničkou Jankovou.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Občan Havel



Myšlenka vytvořit dokument o významném českém dramatikovi, spisovateli, disidentovi, bojovníku za lidská práva a spoluzakladateli Charty 77 Václavu Havlovi (nar. 5.10.1936, Praha), který nečekaně vstoupil do vysoké politiky, vznikla nedlouho po jeho zvolení československým prezidentem. Natáčení však začalo až v roce 1992, kdy Václav Havel zvažoval druhou kandidaturu na prezidentský úřad, ale první na funkci hlavy státu nové České republiky, a nebylo jasné, jak se rozhodne. - Filmová freska Občan Havel nahlíží do zákulisí prezidentského úřadu. Mapuje ovšem i politiku a novodobou historii ČR. – Díky naprosto ojedinělé důvěře Václava Havla k Pavlu Kouteckému vznikl unikátní časosběrný projekt, sledující klíčovou osobnost moderních českých dějin a zaznamenávající události v rozmezí téměř jedenácti let. Koutecký natočil „předehru“ toho, co nám dovolí vědět politici a co přežvýkají nejrůznější média, určující, co a v jaké formě se dozvíme. Pořídil záběry, zachycující tříbení názorů a hledání kompromisů před veřejnou prezentací, organizaci kanceláře, neustálý boj s novými problémy a především mnoho aktérů politické scény. Vyvaroval se senzačních obrázků; i intimní osobní momenty jsou prezentovány velmi civilně. Okamžiky rozpaků, jisté nemotornosti, nedorozumění či netrpělivosti prezidenta lidsky dokreslují. Za dobu natáčení se Havel vyvíjel, ale základní přístupy, morální kredit, osobní disciplínu, široký záběr, odpovědnost ke společnosti, vlasti a světu i přes mnohé události a vzrůstající náročnost úřadu nezměnil. – Natáčelo se v letech 1992-2005, vzniklo 45 hodin filmu a videa, přesto tým nemohl být zdaleka u všeho. - Po tragické smrti Pavla Kouteckého (13. dubna 2006) producentka požádala o dokončení dokumentaristu Miroslava Janka a jeho manželku, střihačku Toničku Jankovou. „Adoptivní tvůrci“ museli materiál pečlivě prozkoumat, utřídit a „vražedně probrat“. Snažili se ctít Kouteckého vidění, jeho smysl pro filmový jazyk, vtip, rytmus. Neměli žádný jeho scénář ani větší povědomí o jeho záměru, Pavel Koutecký o filmu téměř nehovořil. - Ve snímku bohužel scházejí titulky, určující konkrétní situace a aktéry. Někdy nás orientuje datace televizního zpravodajství, především z TV Nova, jež se překvapivě stala hlavním partnerem filmu. Ta by měla odvysílat čtyřdílný seriál hodinových dokumentů z natočeného materiálu; pro DVD distribuci se připravuje delší režisérská verze. – Premiéra (původně připravovaná k Havlovým sedmdesátinám) se uskuteční týden před další prezidentskou volbou.
-kk-, Filmový přehled 2008/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

1 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

31 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

41 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama