Zari
ohodnotit

O Všudybylovi [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1976
Délka:
55 minut
„Pohádka podle stejnojmenné předlohy Františka Hrubína o zlé soví královně a lásce, která její nástrahy překoná.“
Popis / Obsah / Info k filmu O Všudybylovi
POZOR SPOILER

Stará chůva budí princeznu, ale ta není ve svém loži. Chůva se děsí, ale byl to jen žert malé neposednice.

Její otec jednou zbloudí v lesích a narazí na starou tvrz. Paní této tvrze má sudy, ze kterých „teče“ jen samé drahé kamení. Nabídne je králi, když si vezme její dceru Svatavu. On souhlasí.

Svatava přijede za králem i se sudy a všichni jsou z ní nadšeni. Jen Jitka moc ne a i proti přísnému zákazu otevře kočár, kterým Svatava přijela ještě před setměním. Najde v něm nádhernou klec s krásným vejcem, které pak rozbije.

Na královském plese se objevuje zničehonic mladík, který si říká Všudybyl. Porazí jednoho rytíře v souboji a pak záhadně mizí. Jitka jej hledá, a tak narazí na ženu, která králi poslala sudy i Svatavu. Ty dvě ještě před chvílí plánovaly chladnokrevnou vraždu, se kterou Svatava nesouhlasila. Zde také Jitka nalézá svého Všudybyla jako němého sluhu. Oba se shodnou na tom, že je babice potvora a že se musí zakročit. Jitka změní své chování ke své maceše, a tak se dozví, že babice má v moci jak macechu, tak i Všudybyla. A tu moc je třeba zlomit…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu O Všudybylovi
V jednom království žije ovdovělý král a jeho rozmarná a svéhlavá dceruška Jitka. Jednou král na lovu zabloudí a potká tajemnou stařenu a její krásnou dceru. Okamžitě se do dívky zamiluje a vezme si ji sebou na zámek. Jenže Jitka není z nové matky nadšená. A tak zjistí, že nastávající královna není dcerou podivné ženy. Ale na cestě za poznáním, kdo je kdo a jakou roli v pohádkovém příběhu podle Františka Hrubína hraje, má snad nejdůležitější roli Všudybyl, mladík, který nabídne v pravé chvíli Jitce pomoc a své srdce. V pohádce z roku 1976 hrají Jitku Jarmila Švehlová, Všudybyla Petr Svoboda, krále Miroslav Moravec a jeho novou ženu Eliška Balzerová, zlou soví královnu si zahrála Jaroslava Adamová.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama