Zari
ohodnotit

O statečném kováři

Žánr:
Rok:
1983
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
9/1984
„Odvážný kovářský učeň se společně s přáteli vydají hledat ztracené královské dcery“
Popis / Obsah / Info k filmu O statečném kováři



Mikeš je silný a odvážný mladý kovář s dobrým srdcem, který jednoho dne, stejně jako kdysi otec, zatouží vydat se do světa na zkušenou. Cestou se spřátelí se dvěma mladými siláky, mlynářským pomocníkem Matějem a pacholkem Ondrou, kteří se k němu na vandru přidají. Na rozdíl od Mikešova ryzího srdce však mají špatné stránky, jsou leniví a snadno se nechají svést leskem zlaťáků. Když se dovědí o třech krásných princeznách, které záhadně zmizely, přesvědčí Mikeš lenivé společníky, aby se vydali ztracené královské dcery hledat. Po dlouhé cestě, plné překážek, se jim podaří zjistit, že je unesl zlý Černý král. Když se Mikešovi nakonec podaří přelstít ohyzdnou babiznu a výměnou za její utržený vous získat její služby, podaří se jim dvě ze tří princezen osvobodit. Boj o záchranu té třetí, nejkrásnější, však bude mnohem obtížnější, než se zdálo. A to ještě Mikeš netuší, že ho zradí i nejbližší přátelé a bude se muset utkat se zlými kouzly a nástrahami Černého krále docela sám.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu O statečném kováři



Hrdinou příběhu je silný a odvážný mladý kovář s dobrým srdcem. Jmenuje se Mikeš a stejně jako jeho otec i on zatouží vydat se do světa na zkušenou. Cestou se spřátelí se dvěma mladými siláky, mlynářským pomocníkem Matějem a pacholkem Ondrou. Když se dovědí o třech krásných princeznách, které záhadně zmizely, přesvědčí Mikeš své lenivé společníky, aby se vydali ztracené královské dcery hledat. Po dlouhé cestě plné překážek se jim podaří zjistit, že princezny unesl zlý Černý král. Když se Mikešovi podaří přelstít ohyzdnou babici, a výměnou za její utržený vous získat její služby, podaří se jim osvobodit dvě ze tří princezen. Boj o záchranu třetí, nejkrásnější princezny však bude mnohem obtížnější.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu O statečném kováři



Neohrožený kovářský Tovaryš Mikeš se vydal do světa na zkušenou. Cestou osvobodil tři zakleté princezny. S tou nejkrásnější se ožení a stane se králem... Klasická pohádka je obohacena o novější dobrodružné motivy.

Pohádky Boženy Němcové patří i přes své "stáří" stále k nejoblíbenějším pro svoji pravdu a moudrost, a tak po nich sahají nejenom čtenáři, ale i televizní a filmoví scenáristé. Jsou dramatické, ve vývoji svých příběhů jednoznačné, plné napětí a překrásných živých postav.

Jednu z nich, Neohrožený Mikeš, si vybrali pro svůj nový film tvůrci Filmového studia Gottwaldov, a nazvali ji O statečném kováři. Na scénáři, napsaném volně podle spisovatelčiny předlohy, spolupracovali Jaroslav Petřík a dr. Bohumil Steiner, režisérem filmu je debutující Petr Švéda.

První metry pohádkového příběhu nás zavedou do kovárny, kde žije hrdina děje, mladý kovář Mikeš. Když vyrostl v dobromyslného siláka, vypravil se po vzoru svého otce na zkušenou do světa. Cestou potkal další dva siláky - mlynářského a sedlářského pomocníka Matěje a Ondru. Společně se pak vydali hledat štěstí, o kterém však měl každý z nich jinou představu . . .
Dlouhá obtížná cesta, stejně jako zásahy nadpřirozených sil plně prověřily charaktery tří siláků. Ondra s Matějem se ve své závisti a chamtivosti nemínili zastavit ani před tím nejhorším, mladý kovář je však "hrdinou bez bázně a hany", který vítězí nejen svou silou a odvahou, ale zejména svou čistotou duše a láskou k jedné z princezen.

Filmový štáb gottwaldovského studia točil jednotlivé záběry a scény v areálu Iednického zámku, na Buchlově, ve Strážnici, v Mikulově a v Kounicích u Brna.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Neohrožený Mikeš (1969) [TV inscenace]

 Neohrožený Mikeš (1969) [TV inscenace]
Neohrožený Mikeš n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Ludvík Ráža

(remake)

TV Program

ČT1 - Pustina (2016) [TV minisérie]

00:20 - 01:20

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - --

00:35 - 00:50

11 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Křižovatka smrti 2 (2001)

23:30 - 01:20

76 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Šefové na zabití (2011)

23:45 - 01:45

61 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama