Zari
ohodnotit

O medvědu Ondřejovi

Další název:
Princezna, medvěd a strašidla; Medvěd a strašidla; Strašidla a medvěd; Das Märchen vom Bären Ondrej
Žánr:
Rok:
1959
Délka:
51 minut
Premiéra v ČR:
1.11.1960
„Rozverná pohádka o tom, co všechno způsobila medvědí kůže“
Popis / Obsah / Info k filmu O medvědu Ondřejovi
Švarný myslivecký mladík Ondřej se tajně schází s princeznou Blankou, mají se rádi, a ta zatím u svého tatínka, pana krále, odmítá své nápadníky z královské krve. Pan král se rozhodne, že svoji jedinou dceru, princeznu, ukryje v tajné komnatě, a ten, kdo ji první odhalí a najde, ten bude královským ženichem.

Z celého okolního světa se sjíždí princové ale vchod k princezně nejsou schopni najít. Ondřej je stará podšívka, umí si poradit, vezme si medvědí kůži na sebe a s panem otcem zamíří ke králi. Pan král možná je chytrý král, ale tuto Ondřejovou lest neprokoukne a vlastně se nechá napálit a medvěda zavede do tajné komory do věže. Zatím přijede další princ hledat princeznu Blanku, ten se panu králi velice líbí a hodně mu v jeho namáhání pomůže, nenápadně ale okatě jej dovede až k obrazu, kde je hlavní vchod do tajné komnaty.

Ale, když princátko pomocí krále vchod otevře, již pro prince není žádnej zásnub v dohlednu. Před králem stojí Ondřej a princezna Blanka a sami víte, že královské slovo platí, může se chystat svatba...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu O medvědu Ondřejovi
Dvě krátkometrážní pohádky režiséra Jaroslava Macha – O medvědu Ondřejovi a Jak se Franta naučil bát – byly do kin uvedeny společně pod názvem Medvěd a strašidla. V prvním příběhu se princezna Blanka zamiluje do prostého chasníka – myslivce Ondřeje. Její otec si ovšem jako zetě pochopitelně představoval spíš urozeného šlechtice než obyčejného mladíka. Když dcera všechny nápadníky s rodokmenem odmítá, zavře ji otec do zámecké věže a její ruku slíbí tomu, kdo objeví tajný vchod. Všemožně přitom nadržuje princi Hynkovi. Princeznin milý Ondřej se ovšem nakonec vloudí do zámku v převleku za cvičeného medvěda... Představitelé zamilovaného páru, Aglaia Morávková a Jiří Papež, se v českém filmu nikdy významněji neprosadili. Ve vedlejších rolích se ovšem film opírá o herecké hvězdy typu Jaroslava Marvana (král), Miloše Nedbala (komoří) či Jiřiny Bohdalové (komorná Anežka).

poznámka
Medvěd a strašidla – společný název dvou středometrážních pohádek, které byly natáčeny současně (s délkou 2 544 metrů), ale nakonec uvedeny v distribuci zvlášť pod názvy Jak se Franta naučil bát a O medvědu Ondřejovi.

Zdroj: Filmový přehled / NFA


Popis / Obsah / Info k filmu O medvědu Ondřejovi
Princ Hynek by si rád namluvil princeznu Blanku, ta však miluje švarného myslivce Ondřeje a tajně se s ním schází v lesích kolem hradu. Ondřej ji sice přemlouvá, aby s ním uprchla, princezna však nechce, protože ví, že by to jejímu královskému otci zlomilo srdce, současně se však nechce provdat za žádného z nápadníků. Jednoho dne ale králi dojde trpělivost a rozhodne se zavřít princeznu do tajné komnaty ve staré hradní věži, jež se otvírá prstenem v obraze. Pak rozhlásí, že kdo ji najde, dostane ji za ženu. Blanka pochopitelně souhlasí, protože hodlá Ondřejovi poslat zprávu po své komorné Anežce. Jenže král nařídí, že Anežka nesmí tajnou komnatu opustit. A další den už se na hrad sjíždějí zástupy uchazečů o princezninu ruku. Mezitím Ondřej, marně čekající na zprávu od princezny, pochopí, že něco nevyšlo tak, jak si s princeznou plánovali. Nechá se zašít do medvědí kůže a na hradě pobaví panstvo i otráveného krále tak skvěle, že může jít pobavit i princeznu. Díky tomu zjistí, kde je ukryta, a sotva se dostane ze zámku ven, stáhne si medvědí kůži, ustrojí se do mysliveckého a vrátí se na hrad jako uchazeč o princeznu. Jenže tam už král provází prince Hynka, kterého by nejraději viděl na místě ženicha, a nepokrytě mu napovídá.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu O medvědu Ondřejovi
Úsměvná pohádka o švarném mysliveckém mládenci a zamilované princezně, která odmítá urozené nápadníky. Král vyhlásí zkoušku, ale je jasné, kdo objeví vstup do tajné komnaty. Slabý průměr.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

O princezně ve věži (1970) [TV inscenace]

 O princezně ve věži (1970) [TV inscenace]
O princezně ve věži n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Pavel Kraus

(remake)

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

22 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Jepice dlouhochvostá, Maďarsko

19:20 - 19:50

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Slavnosti sněženek (1983)

18:00 - 19:30

82 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vítězova prohra II

Vítězova prohra II

Naposled navštívené:
Vítězova prohra II

Vítězova prohra II