Zari
ohodnotit

Nuda v Brně

Rok:
2003
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
22.4.2002
„O první sexuální zkušenosti a nečekaném průběhu jedné noci.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nuda v Brně
Podtitul filmu Vladimíra Morávka – komedie navzdory osudu – odkazuje k obětem, které musí na cestě za svým cílem přinést hrdinové příběhu. „Stando, přijeď příští pátek na večeři a můžeš klidně i přespat, kdybys potřeboval.“ To napsala Olinka Standovi po roční dopisové známosti. Standa to ani tak nepotřebuje, jako chce. Do toho večera vkládají oba velké naděje, ale oba jsou v intimních vztazích úplní nováčci. Nechají si tedy poradit od zkušenějších. Konečně nastane den tolik očekávaného setkání v Brně a my sledujeme, jak se daří našim hrdinům. Většinou ovšem hůře, než by chtěli.

Nejlepší film roku 2003 kromě ocenění za režii, scénář a střih získal Českého lva i za herecký výkon Jana Budaře v hlavní roli.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Nuda v Brně
Standa a Olinka se seznámili na sportovní olympiádě pro mentálně postižené. Po roce dopisové známosti Olinka pozve Standu na večeři a nabídne mu, aby přespal. Dva mladí a nezkušení lidé vkládají do návštěvy velké naděje. Snímek sleduje nejen jejich pokus o co nejpěknější první intimní zážitek, ale i další, zkušenější dvojice, které se téhož dne v Brně úporně snaží prožít vášnivou noc. Zážitky deseti hrdinů
s humorem a vkusem ukazují, zda je tvrzení, že v Brně proběhne každý večer sto padesát tisíc souloží, nadsazené nebo ne.

Ceny: MFF Bratislava 2003: Grand Prix a Cena za nejl. ženský herecký výkon; Fort Film, Terezín 2003: Cena publika, Terezínská cihla pro Vladimíra Morávka
Dny Evropského filmu 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Nuda v Brně
Film podle scénáře Vladimíra Morávka a Jana Budaře o tom, jak si jde několik dvojic v jeden večer do jednoho domu v Brně uskutečnit svojí představu o lásce.
28. Letní filmová škola

Dva mladí – Standa a Olinka se seznámí na sportovní olympiádě. Protože bydlí každý jinde (Olinka v Brně a Standa v Hlubúčkách), píší si každý den. Po roce této dopisové známosti napíše Olinka Standovi: „Stando, přijeď v sobotu na večeři a, pokud budeš chtít, můžeš tady i spát.“ Do tohoto okamžiku vkládají oba velké naděje. Jenomže ještě nikdy s nikým nespali. Nastupují rady „Jak na to“. Začínají se odvíjet i příběhy dalších postav: Bratr Jarda učí Standu jak nasadit ochranu a ukazují si spolu v lékařském atlasu. Ženy z domu, kde Olinka bydlí, poznaly ten okamžik každá trochu jinak. Konečně nastane kýžené setkání….. Všichni rádcové a další postavy v praxi sami ukazují, zda věta z televizní inscenace z úvodu filmu: „v Brně proběhne každý večer sto padesát tisíc souloží“, nadsazuje nebo ubírá. Každý z deseti hrdinů filmu dopadne jinak. Většinou hůře, než by chtěl.


Popis / Obsah / Info k filmu Nuda v Brně
Filmový debut známého divadelního režiséra Vladimíra Morávka (nar. 1965) Nuda v Brně má neodlučný podtitul Komedie navzdory osudu. Ten naznačuje nejen potíže, jež musí na cestě za svým cílem překonat ústřední dvojice protagonistů, ale také překážky, jež zdolávali tvůrci filmu při jeho realizaci. – Nuda v Brně je složitě vystavěný i obtížně zařaditelný útvar, nejspíše pak smutná komedie, vymykající se výrazně z mainstreamu české polistopadové kinematografie. Sám režisér hovoří o "dojemném příběhu o lásce". Pro kontroverzního tvůrce, jehož divadelní inscenace vyvolávají často odsouzení či naopak nadšené přijetí, neznamená filmový debut přestup mezi filmové specialisty. Prostě jen ve spolupráci s iniciátorem projektu, producentem Čestmírem Kopeckým, se spoluscenáristou Janem Budařem a se spřízněnými herci (zejména z Morávkova domovského Klicperova divadla z Hradce Králové), dokázali dotáhnout do konce původní záměr „natočit si“ film. - Výsledkem je originální počin, který téměř formou stylizovaného paradokumentu (včetně použití černobílého materiálu) odkazuje k nové vlně ze 60. let minulého století. - Velký podíl na filmu má zmíněný Jan Budař (dnes herec Divadla na Zábradlí), který je spoluscenáristou, nenapodobitelným představitelem hlavní mužské postavy Standy, ale též autorem původní hudby. Různé obměny aranžmá a interpretace (ústřední melodii nazpívala operní pěvkyně Eva Urbanová) "šansonovité" písně dotvářejí režisérovy variace na téma "hledání lásky a citu skrze sex, jako jeho prováděcí rituál." – Snímek je kaleidoskopem drobných událostí, provázených glosujícím komentářem. V průběhu jednoho dne a jedné noci se prolínají osudy několika obyvatel velkého maloměsta Brna. Odtud pochází mj. V. Morávek, J. Budař, ale také představitel tamní herecké veličiny Miroslav Donutil, takže snímek lze vnímat též jako laskavou parodii na vyhlášený brněnský patriotismus. – Mladý, mírně retardovaný hrdina Standa Pichlík se po roční "dopisové" známosti chystá na návštěvu u své milé, podobně postižené Olinky Šimákové, s níž se chystají na společně strávenou noc. Na cestě do Brna jej doprovází zkušenější bratr Jarda. Zatímco mladé bezelstné dvojici se jejich milostný záměr i přes různé komplikace zdaří, daleko zkušenější dvojice oné noci v sexu selhávají. V různých částech snímku se osudy jednotlivých postav protínají. - Film uzavírají dokumentární záběry ze svatby herce Pavla Lišky.
-rapl-, Filmový přehled 2003/6

Autor/Zdroj: -rapl-/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Nuda v Brně
Dva mladí - Standa a Olinka se seznámí na sportovní olympiádě. Protože bydlí každý jinde (Olinka v Brně a Standa v Hlubúčkách), píší si každý den. Po roce této dopisové známosti napíše Olinka Standovi: "Stando, přijeď v sobotu na večeři a, pokud budeš chtít, můžeš tady i spát." Do tohoto okamžiku vkládají oba velké naděje. Jenomže ještě nikdy s nikým nespali. Nastupují rady "Jak na to". Začínají se odvíjet i příběhy dalších postav: Bratr Jarda učí Standu jak nasadit ochranu a ukazují si spolu v lékařském atlasu. Ženy z domu, kde Olinka bydlí, poznaly ten okamžik každá trochu jinak. Konečně nastane kýžené setkání... Všichni rádcové a další postavy v praxi sami ukazují, zda věta z televizní inscenace z úvodu filmu: "v Brně proběhne každý večer sto padesát tisíc souloží", nadsazuje nebo ubírá. Každý z deseti hrdinů filmu dopadne jinak. Většinou hůře, než by chtěl.
Ve filmu hrají vedle již známých a oblíbených tváří i vynikající divadelní herci, kteří se sice už zabydleli na scénách Národního divadla, Hadivadla, Klicperova divadla a dalších, ale pro svůj věk budou široké veřejnosti teprve objeveni. Komedie je plná vkusného vtipu okolo sexu a erotiky. Mnoho sloganů filmu se jistě objeví a zůstane ve slovníku diváků. Životní výkon v roli Miroslava Norbachera podal Miroslav Donutil. Písně do filmu nazpívali Eva Urbanová a Richard Krajčo.
Čestmír Kopecký je producentem filmů Petra Zelenky, Saši Gedeona a dalších režisérů. Je dvojnásobným nositelem ceny Producent roku, držitelem Českého lva za film Knoflíkáři, ceny TýTý. V České televizi v jeho skupině vznikly pořady jako Česká soda, Bigbít, Život a smrt Mikiho Volka a mnoho dalších. Na otázku, jaký bude tento film, odpověděl : Bude to vkusná komedie o sexu. Ať chceme nebo ne, většina z nás na něj myslí pořád.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

06:00 - 06:35

9 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

06:00 - 06:50

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Holčička z iglú (2012) [TV ser...

06:05 - 06:15

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:05 - 06:30

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mladá šílená (La jeune folle)

Mladá šílená
La jeune folle

Naposled navštívené:
Mladá šílená (La jeune folle)

Mladá šílená
La jeune folle