Zari
ohodnotit

Nováček

The Freshman

Žánr:
Rok:
1990
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
13.6.1991
„Mladík přichází na filmovou školu do New Yorku a je "adoptován" gangsterem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nováček
Clark Kellogg (Mathew Broderick) se přestěhuje do New Yorku, kde chce začít studo.vat na filmové škole. Hned se však ocitne v nepříjemné situaci. Podvodníček Victor (Bruno Kirby) ho okrade úplně o všechno a Clark nedokáže nepříjemnému profesorovi vysvětlit, že nemá ani vindru a nemůže si tudíž koupit jeho skripta. Náhodou však znovu narazí na Victora a ten mu jako odškodnění nabídne práci. Tak se stane, že je Clark představen Carmine Sabatinimu (Marlon Brando), byznysmenovi s velmi pochybným obchodními zájmy, ale neoddiskutovatelně půvabnou dcerou (Penelope Ann Millerová). A když mu právě Sabatini udělá nabídku, kterou prostě nelze odmítnout, Clark se ocitá v nečekané pasti.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 09.08.2005 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nováček
Clark Kellogg přichází do New Yorku studovat film. Když mu ukradnou zavazadla a peníze, seznámí se s mafiánem Carminem Sabatinim, který mu nápadně připomíná postavu kmotra ze stejnojmenného filmu. Sabatini mladíka zaměstná ve své dovozní firmě a Clark se stává hlavním aktérem v souboji s konkurenční mafiánskou rodinou Binelliů.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nováček
Student Clark Kellog je v New Yorku teprve dvacet minut, a už ho oberou o zavazadlo a všechny peníze. A tak přijímá možnost výdělku a ocitá se na výplatní listině prominentního gangstera. Dostává řadu úkolů od hlídání varana až k podávání ohrožených druhů zvířat v restauraci. Zjišťuje, že události jeho života se mohou rovnat všemu, co dosud znal jen z kina!

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Je úplně jedno odkud pocházíte. Pokud nejste znalí místních poměrů, vždycky se najde nějaký dobrák, který vás obratně připraví o všechno. Clarkovi dopřála šanci získat alespoň něco ze svého skromného majetku zpět náhoda. Ta ho dovedla až k prahu malého ponurého italského klubu. Setkání, ke kterému v něm došlo, rozehrává úsměvný příběh plný napětí. Role zelenáče v něm připadla M. Broderickovi, který umně sekunduje donu Sabattinimu v podání velkého Marlona Branda. A tak mi i dvanáct let po uvedení tohoto snímku nezbývá, než ho vřele doporučit.

Autor/Zdroj: /DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Nováček
Vtip komedie scenáristy a režiséra Andrewa Bergmana (nemá nic společného se slavným jmenovcem) spočívá v podobnosti dvou filmových postav. Clark, novopečený student newyorské filmově fakulty se setká s impozantním italským patronem, který jakoby z oka vypadl Donu Corleonovi ze slavného Coppolova Kmotra. V jeho službách se pak mladík zaplete do podivného obchodu se zvířaty, jimž hrozí vyhynutí. Důležitou roli sehraje v nezvyklém příběhu vzácný komodský drak a patronova dcera Tina . . . - Humor těží především z charakteru impozantního starého muže, představovaného samozřejmě Marlonem Brandem, a pak z několika vypointovaných akčních situací. Jinak se děj odvíjí pohříchu v konverzační rovině a v nepříliš svižném tempu. - 1 když se v naší distribuci zmíněný Kmotr neuváděl je přesto asi dost známý. A zjev Marlona Branda si ostatně vystačí sám o sobě. Vedle něj hrají Matthew Broderick a Maximilian Schell ve vděčné roli podivínského kuchaře a milovníka zvířat.

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Marlon Brando a Matthew Broderick. Stálice a vycházející hvězda.Kmotr a Nováček. Jejich setkání na plátně rozehrává komedii o filmu a realitě, o střetu filmových postav a „lidí od filmu`:

Clark Kellogg je chlapec z venkova. Jenomže lesy, louky, lovci a pytláci mu nic neříkají. Své představy o světě mnohem raději čerpá z biografu. Není divu, že když se jako student filmového umění ocitne v hlučícím a přelidněném New Yorku, všechno, co potká, mu připomene nějaký film. Jako by se tu na ulicích donekonečna odvíjely smyčky slavných filmových scén. A Clark se brzy stává jejich součástí.
Sotva hodinu po příjezdu do New Yorku je okraden o veškerou finanční hotovost. A vzápětí se seznamuje s člověkem, který mu „nezištně" nabízí, že ho seznámí s někým, kdo by mu mohl pomoci. Clark se ocitá v italském Společenském klubu a je představen strýci Carminemu. Tohle setkání se podobá šoku: Clark stojí tváří v tvář Donu Corleonovi z Kmotra. V jakém filmu jsme se to ocitli?
Především v komedii. Andrew Bergman ji natočil tak, aby rozesmála všechny filmové fanoušky. Nabízí k přehodnocení slavné filmové postavy a scény, které nahlíží v poněkud méně patetickém úhlu. Clark není studentem filmové školy náhodou. Jeho profesor s oblibou předvádí na semináři ukázky ze slavných filmů. Umí nazpaměť všechny dialogy i texty písní, baví se tím, že němé ukázky oživuje slovním doprovodem.
A totéž vlastně dělá Andrew Bergman ve svém filmu. Nechává Marlona Branda ještě jednou sehrát roli Kmotra a v pozměněném příběhu a prostředí tak získává komický efekt. To se netýká ostatně jen postavy Kmotra, ovšem od chvíle, kdy Brando vstupuje na scénu, není zde pro jiné figury a herce mnoho místa. Herecká virtuozita této hvězdy dodává Nováčkovi punc kvalitní zábavy a rozšiřuje ji o zamyšlení nad hranicí filmu a skutečnosti.
Clark je stržen vírem událostí na pomezí crazy a gangsterského dramatu. Teprve vyústění příběhu odhaluje definitivně, jakým způsobem režisér na své postavy nahlíží.
Stejně jako je Clark uchvácen Kmotrem, byl i Matthew Broderick, jeden z nadějných vycházejících talentů amerického filmu, stržen svým hereckým partnerem. Dejme tomuto mladému herci slovo:
„Když se Marlon Brando první natáčecí den objevil na place, celý štáb náhle ztichl. Málem by byli salutovali. Tento muž má v sobě bezpochyby cosi majestátního."
„Hrát jednu scénu s Brandem, to je jako když hraje fotbal amatér s profesionálem. Když člověk dostane dobré karty, je to příležitost vydat ze sebe to nejlepší."
„Marlon se mnou zacházel jako s vlastním synem. Bylo pro něj velmi důležité, abych se v jeho přítomnosti cítil volně. Často jsme seděli v karavanu a poslouchali hudbu. Ještě častěji ale vyprávěl příběhy. Je velice řečný a vypráví o bohu i o světě, nejraději ale přece jen o herectví, o tom, jak tu či onu scénu tvořil. A je velice vtipný."
„V jedné scéně bere Marlon mou hlavu do dlaní a líbá mě. Líbá skvěle. Trochu mě zklamalo, že se mnou pak už nechtěl nic mít. Pravděpodobně nelíbám tak dobře."
Touto poznámkou se ve stylu Nováčka Matthew Broderick loučí se svým filmem.
gab Cinema 1991/2/28

Autor/Zdroj: gab/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

17 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

18:15 - 19:00

2 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

47 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

22 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama