Zari
ohodnotit

Normal

Další název:
Normal the Düsseldorf Ripper, Angels Gone
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
26.3.2009
Popis / Obsah / Info k filmu Normal



Sériový vrah Petr Kurten připravil v Německu ve 20. a 30. letech o život osm lidí. Bezpočet dalších, kteří se zachránili jenom zázrakem, napadl. Policie po něm několik let bezradně pátrala, nakonec ho po udání jeho ženy dopadla. Kurtenovi je přidělen mladý právník Justus, který nemá mnoho zkušeností. Policisté mu dávají najevo, že od něj očekávají rychlé uzavření případu, a prokurátor mu vysvětlí, že veřejnost žádá trest smrti. Jiný rozsudek není možný – advokát s tím nesmí dělat drahoty a musí to umožnit, jinak může ohrozit vlastní kariéru. Justus ale nesouhlasí a chce dosáhnout prohlášení o nepříčetnosti, aby byl Kurten jen doživotně vězněn a léčen. Kurten si mladíka oblíbí a vypráví mu svůj životní příběh...

Kurten jako mladík nejprve zkoušel zabíjet psy a další zvířata. Pak zavraždil malou holčičku Kristýnu, kterou si zamiloval, a to v něm probudilo vášeň pro zabíjení lidí. Justus se setká s Kristýninými rodiči a konfrontuje je s nepříjemnými vzpomínkami na minulost. Později ho otec dívky napadne před vězením a poperou se, když zjistí, že Justus mu lhal a chce Kurtenovi zachránit život.

Justus se dál noří hloub a hloub do vrahovy šokující minulosti a poznává pozadí jeho nelítostných činů. Kurten je muž plný skryté vášně a v pozadí jeho jednání se neustále objevuje jeho osudová žena – manželka Marie Kurtenová. Justus jí zařídí návštěvu ve vězení. Zdá se, že Kurten souhlasí s tím, aby se obhajoba uhrála na nepříčetnost. Když ale další den přijde Justus do cely, najde tam Kurtena s prokurátorem a policistou, jak se ke všem svým činům chladnokrevně přiznává...

Thriller Normal je natočený podle skutečného případu masových vražd, které ve 30. letech minulého století otřásly celou Evropou. Výpravný dobový film zachycuje vražedné řádění i dramatický střet uvězněného vraha a jeho obhájce. Šílený a geniální vrah totiž i po uvěznění rozehrává svůj další smrtící scénář a příběh spěje ke strhujícímu finále. V roli „českého Hannibala“ se na plátna kin vrací Milan Kňažko, protivníkem mu je mladý talent českého herectví Pavel Gajdoš v roli ambiciózního obhájce. Hlavní trojici postav doplňuje svým návratem na stříbrné plátno Dagmar Havlová jako tajemná vrahova manželka.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Normal



Předválečná Evropa roku 1931, ekonomika je v troskách, společnost zmítaná chaosem. Mladý ambiciózní právník Justus Wehner dostane svůj první velký případ, obhajobu brutálního masového vraha Petra Kurtena. Wehner je přesvědčen, že Kurten trpí hlubokou mentální poruchou, a aby to dokázal, rozhodne se
ponořit hluboko do jeho minulosti, motivací a psychiky. O Kurtenovo propuštění navíc přichází bojovat i jeho milovaná žena Marie, která stále nevěří, že by její manžel mohl být nenáviděným brutálním vrahem. Petr a Marie společně začínají Wehnera manipulovat k spoluúčasti na posledním zločinu. Wehner tak musí bojovat nejen za vítězství ve složitém případu, ale také o svou duši.

ZDROJ: Český film 2008


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Normal



Thriller Normal je natočený podle skutečného případu masových vražd, které ve 30. letech minulého století otřásly celou Evropou. Výpravný dobový film zachycuje vražedné řádění i dramatický střet uvězněného vraha a jeho obhájce. Šílený a geniální vrah totiž i po uvěznění rozehrává svůj další smrtící scénář a příběh spěje ke strhujícímu finále. V roli „českého Hannibala“ se na plátna kin vrací Milan Kňažko, protivníkem mu je mladý talent českého herectví Pavel Gajdoš v roli ambiciózního obhájce. Hlavní trojici postav doplňuje svým návratem na stříbrné plátno Dagmar Havlová jako tajemná vrahova manželka.

Od února 1929 do října 1931 připravil Petr Kurten (Milan Kňažko) o život 8 lidí a bezpočet dalších napadl. Zabíjel ženy, muže, zvířata. Vše, co mu přišlo do cesty. Způsobil stejnou paniku jako kdysi v Londýně Jack Rozparovač. Nyní se tento legendární vrah vzdal policii. Obhajoby se ujímá ambiciózní mladý právník (Pavel Gajdoš), který je přesvědčen, že Kurten je psychicky vyšinutý. Aby to dokázal, ponoří se do vrahovy šokující minulosti a poznává pozadí nelítostných činů. V průběhu pátrání potkává další velmi tajemnou postavu, atraktivní Kurtenovu ženu (Dagmar Havlová). S přibývajícími důkazy je stále jasnější, že šílený vrah ještě neřekl své poslední slovo. Proč se nepolapitelný a výjimečně inteligentní zločinec odmítá nechat prohlásit za choromyslného? Jakou roli v případu hraje jeho žena a jaká je skutečná role mladého obhájce? Tři dramatické osudy ve složité pavučině konce jednoho věku. Obhájce zjišťuje, že bude muset bojovat, aby vyvázl živý.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Normal



V Praze začalo 2. dubna 2008 natáčení nového snímku Julia Ševčíka Normal. V hlavních rolích se představí Milan Kňažko, Pavel Gajdoš a Dagmar Havlová. Kameramanem filmu je Mexičan Antonio Riestra.

Film je zasazen do 30. let v Německu. Milan Kňažko ztvární dopadeného mnohonásobného vraha a Pavel Gajdoš jeho mladého ambiciózního obhájce, který se snaží odvrátit exemplární trest tím, že zpochybní jeho příčetnost. Děj filmu se zakládá na skutečných událostech z doby hospodářské recese v předhitlerovském Německu. Dagmar Havlová se vrátí na plátna kin v roli emocemi zmítané manželky vraha.

„Film stojí na vyhrocené konfrontaci odlišných charakterů, lidí s naprosto odlišnými životními zkušenostmi. Napětí by měl být klíčový divácký pocit,“ říká režisér Ševčík. Producentka Karla Stojáková ze společnosti Axman Production k tomu dodává: „Natočit dobový film není v Čechách rozhodně obvyklé a z minulých projetků dobře vím, že Julius je na place velmi náročný režisér, proto jsme přípravy rozhodně nepodcenili.“

Natáčení začalo 2. dubna, což je lehce symbolické, protože předchozí Ševčíkův snímek Restart se odehrával na 1. dubna a zobrazoval jeden hektický den v životě mladé dívky.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Normal



Autorské psychologické drama Julia Ševčíka v hlavních rysech připomíná režisérův debut Restart (FP 12/2005). Také ve snímku, inspirovaném případem sadistického sériového vraha Petera Kürtena (ve filmu Kurten), přezdívaného v Německu na přelomu 20. a 30. let „Vampýr z Düsseldorfu“, jde o okázalou autorskou exhibici formy a stylu, vázanou na prvoplánově módní téma. Ovšem místo příběhu dívky, snažící se zachránit svůj citový vztah, líčí vztah vraha, který se dobrovolně vydal do rukou policie, a jeho mladého idealistického advokáta Justa Wernera. Ten se ujal obhajoby, aby dokázal, že zločinec je šílený a měl by proto skončit v psychiatrické léčebně a nikoliv na popravišti, jak to požaduje prokurátor i „hlas lidu“.

Důležitou roli ve vyprávění, relativizujícím problematiku zločinu a trestu, má vrahova milující, trpitelská a oddaná manželka Marie, věřící vvjeho nevinu. Její biblické jméno, stejně jako Wernerovo křestní jméno Justus („spravedlivý“), naznačují autorovy ambice natočit modelové dílo, plné odvolávek na motivy spásy, nevinnosti, viny a odplaty.

Klíčovou důležitost ve snímku, prostřednictvím názvu provokativně otevírajícího otázku Kurtenovy normálnosti, má prostředí Německa těsně před nástupem nacismu. Tvůrce podsouvá divákovi „podvratnou“ otázku, zda si pokřivená společnost sama nevytváří své zločince. Přitom vizuálně odkazuje k dílům německého expresionismu i francouzského filmového impresionismu. Zároveň však Kurtena v působivém podání Milana Kňažka představuje jako inteligentní, tajemnou a fascinující osobnost ve stylu hollywoodského Hannibala „Kanibala“ Lectera, obohacenou ovšem o „vykupitelský motiv“ (upomínající vzdáleně na Herzova Spalovače mrtvol). Normal se tak odehrává spíš ve filmovém než ve faktograficky věrohodném historickém prostoru.

Působivé vizuální, hudební a zvukové složky (kamera Antonio Riestra, hudba Jan P. Muchow) ve filmu často neústrojně soupeří s teatrální doslovností, jež je zřejmě pozůstatkem divadelní předlohy Anthonyho Neilsona. Až fyzicky nepříjemné prvky násilí a zvráceností ve stylu hollywoodských krvavých hororů a thrillerů (např. Sedm) však pronikají do vyprávění až na výjimky více prostřednictvím náznaků a Kurtenových slovních reminiscencí než explicitních scén. Ševčíkův film tak pozvolným rytmem a použitým vypravěčským aparátem spadá spíš do sféry „umělecké“ než „komerční“ kinematografie.

Normal vyvolal rozporuplné reakce a nesetkal se s očekávaným diváckým přijetím (navzdory masivním investicím do reklamy). V rámci domácí produkce ovšem zůstává tematicky i formálně neobvyklým dílem, které zatraktivňuje i herecké obsazení (sahající od zkušeného Kňažka přes talentovaného Pavla Gajdoše v roli Justa po Dagmar Havlovou, vracející se po letech na plátno).

Kromě drobné změny jména podlehla úpravám i některá fakta (skutečný vrah se narodil v roce 1883, měl jen deset sourozenců, připisuje se mu jiný počet jinak zmrzačených obětí atd.).

Kürtenovým případem se inspiroval i Fritz Lang ve svém snímku Vrah mezi námi (1931, M).

–ap-, Filmový přehled 2009/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

179 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

08:30 - 09:25

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

28 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

08:55 - 10:15

3 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Reklama