Zari
ohodnotit

Nikdy neodvracej zrak

Werk ohne Autor

Další název:
Nikdy neodvracaj zrak; Look Away
Žánr:
Rok:
2018
Délka:
189 minut
Premiéra v ČR:
25.4.2019
Popis / Obsah / Info k filmu Nikdy neodvracej zrak



Film Nikdy neodvracej zrak vypráví strhující drama o osvobozující síle umění a lidské tvořivosti. Příběh jeho hrdinů je inspirován skutečnými událostmi i osobami a překlenuje tři éry německé historie, během nichž malíř Kurt Bartnert prožil své dětství v nacistickém Německu, dospíval v komunistickém Východním Německu a svůj umělecký vývoj završil v Západním Německu.

Kurt (Tom Schilling) se poprvé s moderním uměním seznámil jako dítě na výstavě „zvrhlého umění“ pořádané nacisty. Po válce pak prokáže svůj talent a studuje výtvarnou akademii ve východoněmeckých Drážďanech. Zde potkává Ellie (Paula Beer) a je přesvědčen, že našel lásku svého života. Její otec, prominentní lékař Carl Seeband (Sebastian Koch), s jejich vztahem však zásadně nesouhlasí a snaží se jej jakýmikoliv prostředky zničit. To, co nikdo z nich zatím netuší, je skutečnost, že jejich životy jsou již dávno propojeny hrozným zločinem, do kterého byl Seeband za války zapleten. Kurtovi a Ellie se nakonec podaří odejít do západoněmeckého Düsseldorfu. Kurt pokračuje ve studiu a hledá ve svobodném světě svůj nový, moderní výtvarný styl. Životní prožitky a traumata se Kurtovi nakonec stávají inspirací, díky níž začíná tvořit osobité obrazy, které odrážejí nejen jeho vlastní osud, ale i pocity celé poválečné generace.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Nikdy neodvracej zrak



Rozsáhlé německé drama režiséra snímku Životy těch druhých sleduje třicet let života výtvarníka Kurta Barneta, jehož postava je volně inspirovaná jedním z nejvýznamnějších vizuálních umělců 20. století Gerhardem Richterem. Kurtova umělecká kariéra, ale hlavně osobní život jsou krutě poznamenány dětstvím v nacistickém Německu a děsivým rodinným tajemstvím jeho životní partnerky Elizabeth.

MFF Praha – Febiofest 2019


Popis / Obsah / Info k filmu Nikdy neodvracej zrak



Film Nikdy neodvracaj zrak rozpráva strhujúci príbeh o oslobodzujúcej sile umenia a ľudskej tvorivosti. Príbeh jeho hrdinov je inšpirovaný skutočnými udalosťami aj osobami. Preklenuje tri éry nemeckej histórie, v rámci ktorých maliar Kurt Bartnert prežil svoje detstvo v nacistickom Nemecku, vyrastal v komunistickom Východnom Nemecku a svoj umelecký vývoj zavŕšil v Západnom Nemecku.

Kurt (Tom Schilling) sa po prvýkrát s moderným umením zoznámil ako dieťa na výstave „zvrhlého umenia“ usporiadanej nacistami. Po vojne potom ukáže svoj talent a študuje výtvarnú akadémiu vo východonemeckých Drážďanoch. Tu stretáva Ellie (Paula Beer) a je presvedčený, že našiel lásku svojho života. Jej otec, prominentný lekár Carl Seeband (Sebastian Koch), s ich vzťahom však zásadne nesúhlasí a snaží sa ho za každú cenu zničiť. To, čo nikto z nich zatiaľ netuší, je skutočnosť, že ich životy sú už dávno prepojené hrozným zločinom, do ktorého bol Seeband za vojny zapletený. Kurtovi a Ellie sa nakoniec podarí odisť do západonemeckého Düsseldorfu. Kurt pokračuje v štúdiu a hľadá v slobodnom svete svoj nový, moderný výtvarný štýl. Životné skúsenosti a traumy sa Kurtovi nakoniec stávajú inšpiráciou, vďaka ktorej začína tvoriť osobité obrazy, ktoré odrážajú nielen jeho vlastný osud, ale aj pocity celej povojnovej generácie.

CinemArt SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 10:10

33 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:20

3 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

3 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:20 - 10:30

13 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pražské děti

Pražské děti
Pražské děti

Kate Ashfield

Ashfield Kate

Naposled navštívené:
Pražské děti

Pražské děti
Pražské děti

Kate Ashfield

Ashfield Kate