Jeden svět
ohodnotit

Nic jako dřív

Další název:
Nothing Like Before; Nič nebude ako predtým
Žánr:
Rok:
2017
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
22.3.2018
Popis / Obsah / Info k filmu Nic jako dřív
Čtyři teenageři, čtyři životní výzvy, po jejichž překonání už nic nebude jako dřív. Dokumentaristé Lukáš Kokeš a Klára Tasovská zkoumají život mládeže na periferii Česka, kde se řeší problémy jiným způsobem než ve velkých městech. V autentickém svědectví není prostor pro mentorování, ale empatii.

I když někteří z nich opakují naučenou mantru o tom, že si „nemají stěžovat, protože někde se mají ještě hůř“, jejich každodennost nenaplňuje představy o bezstarostných mileniálech užívajících si nekonečných možností otevřeného světa, popřípadě peníze od rodičů. Teenageři Teo, Renata, Anička a Nikola navštěvují střední školu v českém pohraničním městě Varnsdorf. A zrovna míří k několika mezníkům. Předělem v jejich životě tak nebude jen maturita, ale i turbulentní změny v soukromí, neschopnost vybalancovat povinnosti s brigádami či první výjezd do ciziny, jenž má ozkoušet zodpovědnost a pracovní morálku daleko od učitelek.

Dokumentaristé Lukáš Kokeš a Klára Tasovská do voleb a rozhodnutí svých protagonistů před kamerou nijak nezasahují. Spíše zblízka a s empatií pozorují, jak vypadá život lidí, jimž pedagogové ani rodiče vzletně nevštěpují, že mohou být, kýmkoliv jen chtějí. Naopak slyší, že je v práci vyhodí, pokud tam jako servírky ponesou talíř špatně nebo nezvládnou zarovnat skleničky, „aby zařezávaly“. Vhled tvůrců je skutečně důkladný a poctivý, dokument ostatně vznikal tři roky, za tu dobu bylo natočeno 160 hodin materiálu v rámci 85 natáčecích dnů. Ve střižně se na finálním tvaru pracovalo rok.

Nic jako dřív se svoji vycizelovanou formou řadí mezi nové české sebevědomé dokumenty. Jeho filmová řeč připomínající hrané sociální drama zaujala třeba dramaturgy prestižní přehlídky IDFA v Amsterdamu, kde měl snímek světovou premiéru. Pro diváka z jiné sociální bubliny jde o nezvyklý, fascinující a obohacující pohled, jenž ignoruje vyprázdněná prohlášení o „zkažené, znuděné mládeži“ či cynické rady o tom, že „každý je svého štěstí strůjcem“. Teo, Renata, Anička a Nikola si na prahu dospělosti pozornost zaslouží – stejně jako okrajové regiony České republiky, kde v současnosti bublají dlouho ignorované problémy se vzděláváním a s ním spojenými vyhlídkami na úspěšnou budoucnost.

Jan Škoda

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2018


Popis / Obsah / Info k filmu Nic jako dřív
Je jim 19 let a žijí obyčejné životy teenagerů dospívajících v českém pohraničním maloměstě, kde všichni čtyři navštěvují stejnou školu. Film zachycuje Tea, Renatu, Aničku a Nikolu v situacích, kdy jejich středoškolskou bezstarostnost pomalu střídá úzkost z blížícího se vykročení do světa dospělých. Každý sám čelí důležité životní výzvě, na jejímž konci už nic nebude jako dřív. A nejde přitom jen o maturitu. Kdo z nich tváří v tvář nové zodpovědnosti obstojí, kdo z nich skutečně dospěje? Kamera je s postavami většinu času téměř srostlá a zblízka vtahuje diváka dovnitř do světa jednotlivých hrdinů. Dynamická střihová skladba podtrhuje roztěkanost a nesoustředěnost mladé generace. Nic jako dřív nabízí kinematograficky podmanivý pohled do života teenagerů, kteří musí dospět dřív, než by sami chtěli.

Zdroj: HBO Europe


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Postřehy odjinud

11:25 - 11:30

4 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Rytíři

11:05 - 12:00

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:35 - 11:30

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10