Cerven
ohodnotit

Nevěra

Trolösa

Další název:
Faithless
Rok:
2000
Délka:
155 minut
Premiéra v ČR:
25.10.2001
„V jedné nečekané chvíli se jejich životy změní navždy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nevěra
Podle upraveného scénáře Ingmara Bergmana natročila Liv Ullmannová drama o milostném trojúhelníku se zničujícími následky, vzdáleně inspirované epizodou ze života švédského režisera. Herečka Marianne je šťastně vdaná za úspěšného dirigenta Markuse, s nímž má devítiletou dceru. Markusův nejlepší kamarád David rodinu často navštěvuje a vypráví jejich dceři příběhy. Jednu večer, když při podobné návštěvě není Markus doma, zjišťují Marianne a David, že se vzájemně přitahují. Naplánují , že se setkají v Paříži, zatímco bude Markus na turné. Jejich vztah ale pokračuje i po návratu ze Švédska.Ukáže se, že Markus o jejich vztahu ví, věděl o něm dokonce dřív, než jeli do Paříže,ale rozhodl se vyčkat,jestli jejich náklonnost neochladne. Nyní mu ale nevěra vadí, žádá o rozvod a chce získat dceru do své péče. Trojice rozehraje nebezpečnou partii a tragické následky na sebe nenechají dlouho čekat. Každý je něčím vinen, lidé manipulují těmi, které milují, tajemství jsou odhalena a na nikoho se nedá spolehnout.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nevěra
Podle upraveného scénáře Ingmara Bergmana natočila Liv UImanová drama o milostném trojúhelníku se zničujícími následky, vzdáleně inspirované epizodou z života švédského režiséra. Herečka Marianne je šťastně vdaná za úspěšného dirigenta Markuse, s nímž má devítiletou dceru. Markusův nejlepší kamarád David rodinu často navštěvuje a vypráví jejich dceři příběhy. Jednou večer, když při podobné návštěvě není Markus doma, zjišťují Marianne a David, že se vzájemně velmi přitahují. Naplánují, že se setkají v Paříži, zatímco bude Markus na turné. Jejich vztah ale pokračuje i po návratu do Švédska. Ukáže se, že Markus o jejich vztahu ví, věděl o něm dokonce dřív než jeli do Paříže, ale rozhodl se vyčkat, jestli jejich náklonnost neochladne. Nyní mu ale nevěra vadí, žádá o rozvod a chce se získat dceru do své péče. Trojice rozehraje nebezpečnou partii a tragické následky na sebe nenechají dlouho čekat. Každý je něčím vinen, lidé manipulují těmi, které milují , tajemství jsou odhalena a na nikoho se nedá spolehnout.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Nevěra
Zdánlivě obyčejný příběh jedné nevěry. Jeho smutnou hrdinkou je herečka, šťastně vdaná za stejně úspěšného dirigenta Markuse a vychovávající dceru. Vše klape až do příchodu rodinného přítele - režiséra Davida, proslulého svým bezstarostným přístupem k milostným vztahům...
Vášnivé drama s prvky strašidelného a šokujícího thrilleru, které prožívá žena uprostřed dvou mužů a které údajně Bergman sám zažil. Film je někdy s nadsázkou charakterizován jako „směs erotiky a Hitchcocka".
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Podle upraveného scénáře Ingmara Bergmana natočila Liv Ulmanová drama o milostném trojúhelníku se zničujícími následky, vzdáleně inspirované epizodou z života švédského režiséra. Herečka Marianne je šťastně vdaná za úspěšného dirigenta Markuse, s nímž má devítiletou dceru. Markusův nejlepší kamarád David rodinu často navštěvuje a vypráví jejich dceři příběhy. Jednou večer, když při podobné návštěvě není Markus doma, zjišťují Marianne a David, že se vzájemně velmi přitahují. Naplánují, že se setkají v Paříži, zatímco bude Markus na turné. Jejich vztah ale pokračuje i po návratu do Švédska. Ukáže se, že Markus o jejich vztahu ví, věděl o něm dokonce dřív než jeli do Paříže, ale rozhodl se vyčkat, jestli jejich náklonnost neochladne. Nyní mu ale nevěra vadí, žádá o rozvod a chce se získat

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Podle upraveného scénáře Ingmara Bergmana natočila Liv Ulmanová drama o milostném trojúhelníku se zničujícími následky, vzdáleně inspirované epizodou ze života švédského režiséra. Herečka Marianne je šťastně vdaná za úspěšného dirigenta Markuse, s nímž má devítiletou dceru. Markusův nejlepší kamarád David rodinu často navštěvuje a vypráví jejich dceři příběhy. Jednou večer, když při podobné návštěvě není Markus doma, zjišťují Marianne a David, že se vzájemně velmi přitahují. Naplánují, že se setkají v Paříži, zatímco bude Markus na turné. Jejich vztah, ale pokračuje i po návratu do Švédska. Ukáže se, že Markus o jejich vztahu ví, věděl o něm dokonce dřív než jeli do Paříže, ale rozhodl se vyčkat, jestli jejich náklonnost neochladne. Nyní mu ale nevěra vadí, žádá o rozvod a chce získat dceru do své péče. Trojice rozehraje nebezpečnou partii a tragické následky na sebe nenechají dlouho čekat. Každý je něčím vinen, lidé manipulují těmi, které milují, tajemství jsou odhalena a na nikoho se nedá spolehnout.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Nevěra
Ingmar Bergman již dlouhá léta nefilmuje, ale podle jeho předloh vznikají stále nová a nová díla. Zatím poslední realizovala Bergmanova herečka a jeho dlouholetá družka (a také režisérka) Liv Ullmannová. Podle jeho autobiograficky laděného scénáře natočila strhující psychologické drama Nevěra, jež je další variací na časté téma manželských a mimomanželských vztahů legendárního severského Mistra. - Starý umělec jménem Bergman si při práci na novém textu zhmotní postavu herečky Marianny Voglerové, která je protagonistkou zamýšleného díla. Žena v dialogu s ním vytváří charakter postavy a odhaluje příběh svého života. Zcela nečekaně se zamilovala do rodinného přítele, divadelního režiséra Davida, a spolu s ním klamala manžela, úspěšného dirigenta Markuse. Po odhalení vztahu nastalo běžné období rozvodových třenic, jejichž osou byl spor o devítiletou dceru Izabelu. Marianna prožívá těžké zklamání a v závěru je zasažena několika zjištěními, jež zásadně proměňují dosavadní průběh vyprávění. Markus spáchá sebevraždu poté, co k ní marně přemlouval i své dítě. Marianna zjistí, že měl po celou dobu manželství milenku. Sama se rozejde s labilním Davidem a podle jediné zmínky utone. Herečka se loučí s autorem, na jehož stole zůstává dokončený nový rukopis... - Ingmar Bergman ve svém textu řešil vlastní trýznivé vzpomínky na vztah, který prožil v roce 1949. Nelze ho však jednoznačně ztotožňovat s postavou Davida, i když pro to svědčí různé odkazy. Právě tak je nejednoznačná protagonistka Marianna, jež líčí vlastní příběh a zároveň jakoby se Mariannu jen chystala hrát. Komorní drama se odvíjí především v zásadním dialogu mezi tvůrcem a herečkou v pracovně na nevlídném mořském pobřeží. Začleněné retrospektivy převážně dokumentují komentář postav a posouvají děj kupředu. - Kultivovaně a soustředěně natočený snímek nese četné rysy Bergmanova stylu (srv. klasický bergmanovský dvojdetail ženské tváře), ale zároveň i pečet' ženské ruky. Ullmannová ostatně v trýznivém vyprávění akcentuje především vinu všech zúčastněných vůči bezmocnému dítěti, zatímco Bergman usiloval o vyrovnání s vlastním traumatem: selháním vůči milované ženě v okamžiku, kdy ho potřebovala nejvíce. Dominantní jsou strhující herecké výkony, zejména Leny Endreová a Bergmanova alter ega, Erlanda Josephsona.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/10/21

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Haris Zambarloukos

Zambarloukos Haris

Djangův návrat

Djangův návrat

Eric Michael Cole

Cole Eric Michael

Dance music

Dance music

Adam Greenberg

Greenberg Adam

Julie Christie

Christie Julie

Předtucha

Předtucha

George Duning

Duning George

Lucie Žáčková

Žáčková Lucie

Hana Podolská

Podolská Hana

Naposled navštívené:
Haris Zambarloukos

Zambarloukos Haris

Djangův návrat

Djangův návrat

Eric Michael Cole

Cole Eric Michael

Dance music

Dance music

Adam Greenberg

Greenberg Adam

Julie Christie

Christie Julie

Předtucha

Předtucha

George Duning

Duning George

Lucie Žáčková

Žáčková Lucie

Hana Podolská

Podolská Hana