Zari
ohodnotit

Nešťastníci

De helaasheid der dingen

Další název:
Psanci osudu / Smolaři / The Misfortunates / The Shittiness of Things / Smoliari (SK)
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
108 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Nešťastníci
Komedie s vážnými momenty o 13letém Guntherovi, který žije ve vlámské rodině s otcem, třemi strýčky a babičkou. Věci, které mají všichni okolo něj nejradši jsou alkohol, jídlo, lechtivé řeči a zábava. Vyrůstejte si v rodině nasáklé pivem.

Gunther Strobbe je třináctiletý chlapec, který vyrůstá se svým otcem Marcelem, třemi strýčky a babičkou. Strobbeovi nejsou jen tak obyčejná rodina - Marcel si přivydělává jako poštovní doručovatel. Protože se však na jeho trase vyskytuje hned několik barů, dokončit štaci je pro něj leckdy skutečnou výzvou. Jeho bratři jsou zase násoskové a povaleči tahající peníze ze své matky, která je příliš laskavá na to, aby jim odepřela svůj skromný důchod. Muži v jeho rodině se celé dny opíjejí pivem a ládují klobáskami, rozbíjejí věci, dělají si legraci z ostatních lidí a uhánějí ženy. O mnoho let později se dospělý Gunther, který se nyní živí psaním, ožení a čeká se svou manželkou syna. Vidina nových povinností jej však náhle začne děsit, a tak vyhledá Marcela a jeho bratry, aby mu udělili pár zaručených rad – přestože téma otcovství zdánlivě nepatří mezi jejich nejsilnější stránky.

HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Nešťastníci
Třináctiletý Gunther Strobbe žije se svými rodiči a třemi bratry v městečku Reetveerdegem. Každý muž v rodině má na hlavě slušivý mulet a den, kdy není opilý, považuje za promarněný. Podaří se Guntherovi přes všechno dospět a žít normální život?

Láskyplná komedie o hrdé dysfunkční rodině, skládající se z bratrů Lowieho (Wouter Hendrickx), Pietera (Johan Heldenbergh), Koena (Bert Haelvoet) a hlavně Marcela Strobba (Koen De Graeve), největšího chlapáka, opilce a frajera v celém okolí. Jsme svědky logicky celkem zmateného dospívání jeho syna Gunthera (Kenneth Vanbaeden, v dospělosti Valentijn Dhaenens), který všechen tento zmatek naštěstí dokáže přetvořit v začátek spisovatelské kariéry.

Belgický režisér Felix van Groeningen absolvoval v roce 2000 s titulem magistr umění na Královské škole múzických umění (KASK) v Gentu. Po několika krátkých filmech se začal věnovat divadlu, a to jak režii, tak psaní divadelních her a příležitostnému hraní.
V roce 2004 se znova vrací k filmu a díky svému bývalému profesorovi a zároveň producentovi Dirku Impensovi ze společnosti Menuet natáčí celovečerní debut Steve + Sky. Poté následoval v roce 2007 snímek Dagen zonder lief (Dny bez lásky). Jako předlohu svého třetího filmu Nešťastníci zvolil stejnojmenný úspěšný román Dimitriho Verhulsta z roku 2006. Sám Verhulst tvrdí, že film je díky van Groeningenovu přínosu lepší než kniha. Van Groeningen se při uvedení filmu na festivalu v Cannes ukázal nejen jako schopný režisér (v Belgii je považován za vůdčí osobnost „nové vlny“), ale i jako všehoschopný propagátor filmu, když spolu se třemi herci přijel na premiéru na kole, oblečen pouze v tenisky.

(Cinema Mundi 2010)


Popis / Obsah / Info k filmu Nešťastníci
Snímek, natočený podle bestselleru Dimitriho Verhulsta, vypráví příběh Gunthera Strobbeho, jenž prožil se svým pijáckým otcem a strýci neuvěřitelně bouřlivé mládí ve vesnici Reetverdegem. O mnoho let později se dospělý Gunther, který se nyní živí psaním, za tímto obdobím ohlíží. Nikoli nostalgicky, ale spíš s hořkostí a se smutkem, neboť mladému Guntherovi postupně dochází, že nechce kráčet ve stopách starší a naprosto ztracené generace. Toto rozhodnutí je však bolestné. Bez lásky klanu se velký, širý svět může stát studeným a opuštěným místem. Režisérovi Felixi van Groeningenovi se díky energickému vyprávění, poháněnému dynamickou kamerou a v neposlední řadě naturalistickými hereckými výkony, pozoruhodně dobře daří udržet paradoxní rovnováhu mezi chlípnou euforií a tichým zoufalstvím, vulgaritou a něhou.

45.MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Nešťastníci
Komedie s vážnými momenty, o Guntherovi, který vyrůstá ve veselé vlámské rodině s otcem, třemi strýčky a babičkou. Věci, které mají všichni okolo něj nejradši jsou alkohol, jídlo, lechtivé řeči a zábava. Vyrůstejte si v rodině nasáklé pivem.

(Kino Art)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1997) [TV pořad]

15:25 - 16:05

1 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

15:00 - 15:45

26 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:40 - 15:35

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

1 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Oren Aviv

Aviv Oren

Naposled navštívené:
Oren Aviv

Aviv Oren