Zari
ohodnotit

Neříkej ani slovo

Don't Say a Word

Další název:
Nepovedz ani slovo; Sag' kein Wort!
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
29.11.2001
„…neřeknu“
Popis / Obsah / Info k filmu Neříkej ani slovo
Prominentní lékař, psychiatr Nathan Conrad, který se specializuje na dospívající mládež, je láskyplný a pozorný manžel a otec. Jeden z kolegů ho požádá, aby vyšetřil Elizabeth, mladou ženu, která trpí závažnou duševní chorobou. Je bez příčiny krutá a prošla řadou léčebných procedur s mnoha chybnými diagnózami. Toto vyšetření je pro ni poslední možností, než bude definitivně odvezena do ústavu. Conradova intuice a zkušenost ho přesvědčí, že v jejím případě cosi nehraje...

Její první slova jsou: „Že chceš to, co chtějí oni? Neřeknu...“ Podivný vzkaz a šest tajemných čísel, která zná jen Elizabeth, se ukážou jako klíč k dalším událostem. Jednoho dne totiž doktor s hrůzou zjistí, že kdosi byl v jeho bytě a unesl mu dceru. Následuje řada telefonátů od únosců s požadavky. Přikazují a vyhrožují: „Neříkej ani slovo a zjisti šest čísel...“ Jaké jsou meze pro psychicky nemocného člověka, když se dostane do nečekané situace? Zvládne ji doktor Conrad jako otec i jako lékař?

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Neříkej ani slovo
Prominentní lékař Nathan Conrad (Michael Douglas) je láskyplný a pozorný manžel a otec, psychiatr, který se specializuje na dospívající mládež. Jeden z kolegů ho požádá, aby vyšetřil Elizabeth, mladou ženu, která trpí závažnou duševní chorobou. Je bez příčiny krutá a prošla řadou léčebných procedur s mnoha chybnými diagnózami. Toto vyšetření je pro ni poslední možností, než bude definitivně odvezena do ústavu. Conradova intuice a zkušenost ho přesvědčí, že v jejím případě cosi nehraje. Její první slova jsou: "Že chceš to, co chtějí oni?. Neřeknu..". Podivný vzkaz a šest tajemných čísel, která zná jen Elizabeth, se ukáží jako klíč k dalším událostem. Jednoho dne doktor s hrůzou zjistí, že kdosi byl v jeho bytě a unesl mu dceru. Následuje řada telefonátů od únosců s požadavky. Přikazují a vyhrožují: "Neříkej ani slovo a zjisti šest čísel ." Jaké jsou meze pro psychicky nemocného člověka, když se dostane do nečekané situace.? Zvládne ji doktor Conrad jako otec i jako lékař..?

Role profesionálů, kteří se zabývají lidskou duší jsou mezi diváky velice oblíbené. Dokáží odhalovat v lidské psychice lecjaká tajemství a vytvářet tak napětí, které je pro kriminální příběhy vzrušující. Ještě jsme se nevzpamatovali např. ze zvrhlého psychiatra a kanibala Hannibala, který stál na druhé straně zákona a už je tady vynikající Michael Douglas (např. Začalo to jedné žhavé noci, Hra) jako hrdina ve stylu hitchcockových hororů, psychiatr a vydíraný, starostlivý otec, který je přinucen ve hře o život dcery zapojit i svou těžce psychicky nemocnou, nedospělou pacientku.
Podle knihy Andrewa Klavana natočil vzrušující "nervák" režisér Gary Fleder (např. Sběratel polibků, Co dělat v Denveru, když člověk nežije).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Neříkej ani slovo
Thriller režiséra Garyho Fledera Neříkej ani slovo byl natočen podle románu Andrewa Klavana, odměněného cenou Edgar, udělovanou asociací amerických autorů detektivní literatury. Inspiraci k nervy drásajícímu příběhu čerpal autor mimo jiné i z pocitu, který měl po narození dcery: v noci se každou chvíli budil a chodil miminko kontrolovat. Trpěl strachem, že vejde do pokoje a dítě bude pryč...
Newyorský psychiatr Nathan Conrad, specializující se na dospívající mládež, má všechno: zavedenou praxi v newyorské Upper West Side, půvabnou milující manželku, okouzlující dcerku a rozlehlý byt. Když ho však kolega požádá, aby vyšetřil mladistvou pacientku, obrátí se celý doktorův život naruby. Elisabeth je bezdůvodně krutá a obtížně komunikovatelná. Prošla už řadou vyšetření; to Conradovo má být rozhodujícím, zda stráví zbytek života v ústavu. Jako skutečný odborník lékař brzy odhalí, že dívka duševní chorobu předstírá a že se z nějakého důvodu bojí života mimo zdi ústavu. Elisabeth zná totiž šest velice důležitých číslic, kvůli nimž je skupina všeho schopných lupičů ochotna i zabíjet... Kromě psychiatrické práce tak Conrada čeká boj o život pacientky, ale i manželky a unesené dcery.
Převést složitý děj knihy do filmové podoby nebylo jednoduché. Zřejmě proto je těžké některé události hned pochopit (proč byl Elisabettin otec pohřbem jako neznámý muž, jak přišla policie na to, kdo měl na svědomí vraždu mladé dívky, odkud vlastně monitorovali únosci doktorův byt...). Nicméně je film standardně odvedenou prací a Michael Douglas v „trojroli" milujícího otce, schopného psychiatra a neohroženého zachránce nezklame.

Autor/Zdroj: Korbařová Kateřina
Filmový přehled 2001/12/21


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Shaffner

Shaffner John

Richard Gibbs

Gibbs Richard

Julij Karasik

Karasik Julij

Joachim Walter

Walter Joachim

Josh Davidson

Davidson Josh

Naposled navštívené:
John Shaffner

Shaffner John

Richard Gibbs

Gibbs Richard

Julij Karasik

Karasik Julij

Joachim Walter

Walter Joachim

Josh Davidson

Davidson Josh