Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Nemesis
Čestný titul „řezník béčkového filmu“ můžeme chápat obojace. Pyun se nepochybně stal klasikem akčních béček, ve kterých padá jedna efektně ustřelená hlava za druhou. Se svými neobvykle řízně a sekernicky svérázně pojatými příběhy zároveň mnohdy pracuje s takovým nasazením, že zboří kompletně všechna pravidla, jak je stavět.

V případě Nemesis se Pyun pustil do kyberpunku, ačkoliv geneze filmu zní natolik komplikovaně, že by se některé zvraty výsledné zápletky mohly stydět v koutě rozstříleného výtahu. Uvádí se totiž, že ke kyborgu Alexi Raineovi filmař dospěl od námětu o agentce FBI pronásledující sériového vraha – neonacistu. Poté ovšem vhodil havajský Ed Wood do tlakového hrnce své fantazie špetku futurismu, z agentky se stala třináctiletá drsňačka pracující v utajení v daleké budoucnosti pro LAPD a ta se nakonec proměnila v typickou svalnatou mašinu devadesátkových akčních béček, vysloužilého francouzského kickboxera Olivera Grunera.

Ten se v roli Alexe Rainea zabývá lovem lidí a kyborgů, aby při jedné akci přišel o větší část své lidskosti a za to se mu dostalo nové kapotáže a spolu s ní sebeuvědomění kyborga. Svalnatý update bladerunnerovského Deckarda je následně unesen a svým někdejším nadřízeným i bombou implantovanou do svého srdce donucen k poslední akci, která se jej osobně týká. Pak už jen teče krev a jiskří kabely až do jednoho z mnoha konců.

Pod labužnicky nesmyslným scénářem plným originálně toporné akce je kuriózně podepsána žena, pravděpodobně navíc autorka jediného (tohoto) díla, pokud tedy nejde o Pyunův potměšilý pseudonym. Filmový eintopf uvařený ze zbytků Gun Fu à la John Woo, pár šroubků ze všech možných replikantů a kyborgů od RoboCopa po Terminátora a originálního know-how samotného režiséra podává jasný důkaz, že v žánrech future-noiru či kyberpunku je pro filozofický podtext a uvažování nad lidstvím a nelidstvím místo pouze v jejich opravdových špičkách.

Aleš Říman
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nemesis
Rok 2020, Los Angeles. Město je postiženo vlnou brutálního teroru, za nějž jsou zodpovědné umělé bytosti bez morálky a citu. Jediný, kdo se odváží postavit se jim do cesty, je elitní policista Alex Rain…

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

61 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

13:30 - 14:25

1 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

66 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:30 - 14:30

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Molokai, la isla maldita

Molokai, la isla maldita
Molokai, la isla maldita

Naposled navštívené:
Molokai, la isla maldita

Molokai, la isla maldita
Molokai, la isla maldita