Zari
ohodnotit

Někdo to rád jinak

Le gout des autres

Další název:
KAŽDÝ TO RÁD JINAK
Žánr:
Země:
Rok:
2000
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
22.3.2001
„Jak je komické a těžké sbliřování dvou rozdílných světů.“
Popis / Obsah / Info k filmu Někdo to rád jinak
Přízemní majitel továrny Castella (Jean-Pierre Bacri) se zoufale zamiluje do čtyřicetileté herečky Clary (Anna Alvaroová), která je zároveň jeho lektorkou angličtiny. Nijak jí ovšem neimponuje, a tak se bezhlavě pokusí proniknout mezi její přátele z uměleckých kruhů. Milostné peripetie, které mají většinou jiné vyústění než jejich hrdinové očekávají, prožívají také Clařina kamarádka barmanka Manie (Agnes Jaouiová), a dočasní osobní strážci
Castellovy rodiny Bruno a Frank... Nenápadná psychologická komedie Každý to rád jinak, kterou natočila scenáristka, režisérka a herečka Agnes Jaouiová, se setkala s neobyčejně velkým ohlasem ve Francii i v zahraničí. Jaouiová (nar. 1964) napsala scénář ve spolupráci se svým životním druhem a představitelem hlavní role Jeanem-Pierrem Bacrim. Tvůrci elegantně rozehrávají příběh o složité síti známostí, v nichž hraje roli odlišné sociální a psychologické zázemí hrdinů. Těžiště vyprávění spočívá v téměř nepatrných jemnostech a detailech (Castella se např. zamiluje do své lektorky až poté, co ji vidí ve vrcholné scéně na divadle). Režisérka se opírá o postižení vnitřního napětí obyčejných situací a o civilní projev herců. Její film zachycuje ve vedlejším plánu „všední" zákulisí umělecké komunity v Paříži a je vyzrálou výpovědí o komplikovaném, hlubokém a zároveň vášnivém citovém životě autorčiných vrstevníků.
Komedie Každý to rád jinak získala Césary za nejlepší francouzský film, nejlepší herečku ve vedlejší roli (A. Alvaroová), nejlepšího herce ve vedlejší roli (G. Lanvin) a nejlepší scénář. Snímek dále obdržel mj. Evropskou filmovou cenu za nejlepší scénář a Hlavní cenu Grand Prix des Amériques na světovém filmovém festivalu v Montrealu 2000.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Příběh majitele továrny, který potká jednu herečku, ta se přátelí s číšnicí, která potká osobního strážce pracujícího s jedním šoférem dekoratérky, která je ženou majitele továrny, který by se chtěl přátelit s umělci...Ale může mezi ně proniknout člověk bez uměleckých ambicí a úplně jiného vkusu? Film zaznamenal nečekaný úspěch, vynikající kritiky i obrovský zájem diváků. Letos bude zahajovat 8. Festival evropského filmu v Praze.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Někdo to rád jinak
Nenápadný francouzský snímek Každý to rád jinak, který natočila scenáristka, režisérka a herečka Agnés Jaouiová, se setkal doma i ve světě s nečekaným ohlasem. Tvůrkyně na scénáři tradičně spolupracovala se svým životním druhem a jedním z hlavních představitelů Jeanem-Pierrem Bacrim, a líčí propletenec vztahů mezi dospělými lidmi v současné Francii. - Přízemní majitel továrny Castella se zoufale zamiluje do čtyřicetileté herečky Clary, která je zároveň jeho lektorkou angličtiny. Nijak jí ovšem neimponuje, a tak se bezhlavě pokusí proniknout mezi její přátele z uměleckých kruhů. Po několika zkušenostech ovšem dokáže nahlédnout, jak se ztrapňuje. Milostné peripetie, jež mají většinou jiné vyústění než jejich hrdinové očekávají, prožívají také Clařina kamarádka, barmanka Manie, a dočasní osobní strážci Castellovy rodiny Bruno a Frank. - Tvůrci elegantně rozehrávají příběh o složité síti známostí, v nichž hraje roli odlišné sociální a psychologické zázemí protagonistů. Těžiště vyprávění spočívá v téměř nepatrných jemnostech a detailech (Castella se např. zamiluje do své lektorky až poté, co ji vidí ve vrcholné scéně na divadle). Agnés Jaouiová se opírá o vnitřní napětí obyčejných situací a o civilní projev herců. Její dílko zachycuje ve vedlejším plánu „ všední " zákulisí umělecké komunity v Paříži a je vyzrálou výpovědí o komplikovaném, hlubokém a zároveň vášnivém citovém životě autorčiných vrstevníků. - Snímek byl za účasti režisérky a Bacriho uveden na 8. dnech evropského filmu v Praze 2001.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001/4/9

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

04:35 - 04:59

10 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Kvarteto

04:40 - 04:59

5 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

04:00 - 04:55

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

04:00 - 05:10

45 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kremelský orloj

Kremelský orloj
Kremelský orloj

Naposled navštívené:
Kremelský orloj

Kremelský orloj
Kremelský orloj