Zari
ohodnotit

Nehanobte spánek mrtvých

Non si deve profanare il sonno dei morti

Další název:
Let Sleeping Corpses Lie, The Living Dead at Manchester Morgue
Žánr:
Rok:
1974
Délka:
93 minut

Komentáře k filmu Nehanobte spánek mrtvých

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.3.2024
Zombie film, který vyšel   čtyři roky před   fenomenálním Úsvitem   mrtvých (1978) George   A. Romera, který jako by   tento zastínil. A je to   škoda. Zajímavá je doba   natáčení, protože to měl   na svědomí španělský   režisér Jorge Grau, který   se mimochodem inspiroval   prvním zombie filmem George   A. Romera ' Noc oživlých   mrtvol“ (1968), přestože   byly horory ve Španělsku   zrovna zakázané. Spojil se   tedy s italskými filmaři,   kteří už měli se zombie   horory zkušenosti a kteří   tento film zafinancovali. A   tak se stalo, že Grau posunul   myšlenku o chodících   mrtvolách zase o něco dál a   navíc jej poprvé představil   v barvě. Vymyslel   originální nápad, jak   probudit mrtvé, čímž se   zase později inspirovalo   mnoho dalších filmových   tvůrců, kteří to dál   pojali v nejrůznějších   variacích. Nejzajímavější   však na celém tomto   filmovém počinu je to, že   je kritikou moderní   společnosti. Poukazuje na   benevolenci vědců zabývat   se vznikajícími problémy   vedlejších účinků jejich   činnosti a na benevolenci   policie vymanit se ze svých   předsudků a brát v úvahu   přibývající jasné důkazy   o skutečnosti. Snímek na   růžích ustláno tedy zrovna   neměl a v dnešní době je   už těžké posoudit, zda to   bylo právě tou kritikou,   nebo přítomnosti krvavých   gore scén. Mimochodem,   právě proto má kvůli   různému uvedení nezvykle   velké množství   alternativních názvů.   Působivá vizuální stránka   podtrhující nenáročnou   výpravu fungující i dnes,   zajímavé zvukové efekty a   plně dostačující příběh   mající myšlenku a vkus,   vytváří dostatečně   mrazivou atmosféru, která   diváka na pochybách určitě   nenechá. Na sedmdesátá   léta se počáteční   dějství vyvíjí obvyklým   pomalejším tempem, ale pak   vše nabírá na obrátkách a   divák je do všeho pohlcen.   Jorge Grau si tímto u George   A. Romera rozhodně ostudu   neudělal. A vlastně je i   možné, že právě tento   film zase pro změnu ovlivnil   i Romera, čímž natočil   svůj výše zmíněný   filmový hit.
marci22
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 6.8.2016
Mám z toho dost rozporuplné   pocity. Jelikož hodně lidí   mluvilo o jakési odpovědi na   slavnou Romerovu Noc   oživlých mrtvol čekal jsem   od tohoto filmu asi něco   víc. Chválím však   tíživou a mrazivou   atmosféru která tu funguje   od samého počátku. Děj   filmu mě však až tak moc   nenadchl a vkrádala se do   něj dost často nuda a na   nějaké pořádné řádění   zombíků si musíme počkat   skoro až na samotný závěr.   Škoda.
caligari
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.2.2008
Žíví mrtví po španělsku...
Španělská odpověď na   kultovní Romerovku Night of   the living dead s moc pěknou   výpravou a zřetelným   ekologickým podtextem.   Milovníci výše zmíněného   díla by neměli být   zklamáni.85%

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bolkoviny (1997) [TV pořad]

01:10 - 01:50

23 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

73 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

38 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

63 minut již uběhlo
112 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Roberto Camardiel

Camardiel Roberto

Emmanuelle Cosso

Cosso Emmanuelle

Naposled navštívené:
Roberto Camardiel

Camardiel Roberto

Emmanuelle Cosso

Cosso Emmanuelle