Zari
ohodnotit

Nebeské dny

Days of Heaven

Další název:
Tage des Himmels
Rok:
1978
Délka:
93 minut
„Na jejich vášnivou lásku čekalo nebe i peklo.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nebeské dny
Kritiky velmi oceňovaný film Nebeské dny je dojemným příběhem dvou mužů zamilovaných do stejné ženy. V roce 1916 uprchl Bill (Richard Gere) společně s malou sestrou Lindou a přítelkyní Abby z Chicaga do Texasu, ihned poté, co smrtelně napadl svého šéfa. Společně s dalšími tuláky pomáhá se sklizní na bohaté farmě patřící nemocnému dramatikovi (Sam Shepard), který se zamiluje do Abby. Protože farmář věří, že Abby je Billova sestra, nabídne všem třem, aby zůstali na jeho úchvatné farmě. Bill cítí jedinečnou příležitost konečně skoncovat se životem v chudobě, proto Abby nutí, aby si nemocného farmáře vzala. Manželství však může mít hojivé účinky a farmář má v sobě mnohem více kouzla, než si Bill původně myslel.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 26.07.2007 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nebeské dny
Vášnivé milostné drama jedné ženy a dvou mužů, které se odehrává v roce 1916 uprostřed nádherné texaské přírody, do níž proniká civilizace. Tak se dá charakterizovat příběh filmu, jenž natočil významný americký scenárista a režisér Terrence Malick (Zapadákov, Tenká červená linie, Strom života). Richard Gere v něm ztvárnil dělníka Billyho, Brooke Adamsová jeho dívku Abby a Sam Shepard osamělého a bohatého majitele farmy. Zaujme nejen hereckými výkony hlavních představitelů, ale také pozoruhodnou obrazovou kulturou, například uhrančivě krásnými záběry zachycenými během západu slunce a těsně po něm, natočenými kameramanem Nestorem Almendrosem. Působivou atmosféru příběhu dotváří hudba, kterou složil Ennio Moricone. Film byl v roce 1978 oceněn Oscarem za nejlepší kameru a na 32. Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v roce 1979 získal Cenu za režii.

Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nebeské dny
Chicago, 1916. Mladý ocelářský dělník Billy (Richard Gere) utíká spolu s dospívající sestrou Lindou a svou dívkou Abby poté, co ve rvačce zabije předáka. Trojice, jež se vydává za sourozence, se přidá ke skupině sezonních dělníků na texaském ranči, jehož majitel (Sam Shepard) postupně podléhá kouzlu Billyho dívky. Prchlivý mladík vidí v rančerově citu k Abby příležitost skoncovat s nuzným životem, jeho pragmatické rozhodnutí však nutně přináší osudové následky.
Druhý snímek Terrence Malicka, po jehož dokončení se nejtajuplnější z filmových režisérů na dvacet let odmlčel, bývá nezřídka označován za kinematografické dílo s nejkrásnější kamerou v dějinách filmu. Oscarem oceněný kameraman Nestor Almendros je (spolu se samotným Malickem) autorem uhrančivě krásných elegických kompozic snímaných v okamžicích pověstné „magické hodiny“ během západu slunce a těsně po něm. Díky filmové kopii studia Paramount, vytvořené z negativu ošetřeného restaurováním, máme možnost ocenit Malickovu snahu zachytit „kapku vody na hladině jezera, ten okamžik dokonalosti“.

(45. MFF Karlovy Vary, 2010)


Popis / Obsah / Info k filmu Nebeské dny
Příběh dvou mužů, kteří milují stejnou ženu. Bill je uprchlík, který utíká před chudobou Chicaga a soupeří o lásku krásné Abby s bohatým Texanem.

Autor/Zdroj: /vlastní


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

4 minut již uběhlo
96 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruté moře (1953)

13:55 - 16:00

59 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

69 minut již uběhlo
186 minut zbývá do konce

Prima - Kriminálka Kraj (2022) [TV ser...

13:55 - 14:55

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama