Zari
ohodnotit

Nachové plachty

Další název:
Crimson Sails
Rok:
2001
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
11.10.2001
„Divadlo bratří Formanů. Film Miroslava Janka. Sen o lásce a kráse ve světě zloby a nenávisti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nachové plachty
Film o plovoucím divadle na motivy textů zuřivého snílka Alexandra Grina. Kolébavě snivý a současně realistický dokument o zázemí a průběhu příprav projektu bratří Formanů. Ti společně se svými francouzskými přáteli proměnili otlučené sedmdesátimetrové nákladní plavidlo v dějiště křehkého příběhu osamělé dívky čekající vytrvale, navzdory výsměchu škodolibých vesničanů, na příjezd vysněného milého.
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Sen o lásce a kráse ve světě zloby a nenávisti. Celovečerní dokumentární film na motivy literárních textů zuřivého snílka Alexandra Grina a představení Divadla bratří Formanů. Volání mořských dálek. Touha po dobrodružství a nespoutané svobodě. Běsnění mořských živlů. Kořenitá vůně přístavišť. Omamný zpěv sirén. Záhadné jevy pod mořskou hladinou. Divoké pitky. Bujné a drsné přátelství mezi námořníky ze všech koutů světa. To vše a možná více lze prožít na povodí Vltavy a Labe v sedmdesátimetrové železné nákladní lodi, která byla úsilím několika snílků proměněna v divadelní loď TAJEMSTVÍ. „Vidím lidi neuspěchané... s moudrým a harmonickým rytmem bohatých životních sil... Nespěchají, protože cíl mají na dosah ruky. Jsou klidní, protože cíl jim dává uspokojení. A jsou krásní, neboť vědí, po čem touží." (Alexandr Grin)

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Sen o lásce a kráse ve světě zloby a nenávisti. Celovečerní dokumentární film na motivy literárních textů zuřivého snílka Alexandra Grina a představení Divadla bratří Formanů. Volání mořských dálek. Touha po dobrodružství a nespoutané svobodě. Běsnění mořských živlů. Kořenitá vůně přístavišť. Omamný zpěv sirén. Záhadné jevy pod mořskou hladinou. Divoké pitky. Bujné a drsné přátelství mezi námořníky ze všech koutů světa. To vše a možná více lze prožít na povodí Vltavy a Labe v sedmdesátimetrové železné nákladní lodi, která byla úsilím několika snílků proměněna v divadelní loď "Tajemství".

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Nachové plachty
Poetický umělecký dokument Miroslava Janka Nachové plachty je inspirován stejnojmennou inscenací Divadla bratří Formanů a Cabaret Théátre Dromesko a literárními texty zuřivého snílka Alexandra Grina (1880-1932). Toto originální představení slavilo velké úspěchy během svého uvedení v rámci kulturní akce Praha 2000 - evropské město kultury a dodnes získává nadšené diváky v přístavních městech Evropy. Je totiž vázáno na vodu, nebot' se odehrává na říčním člunu (o rozměrech 70x10 m) tlačeném remorkérem, v němž vznikl neobvyklý divadelní prostor pro sto sedmdesát diváků. Jankův snímek sice zaznamenává složitou přestavbu Divadelní lodi a částečně i děj Grinovy poetické féerie Nachové plachty (1923, česky 1958), rozhodně však není strohým dokumentem ani o jednom. Vytváří totiž "novou" realitu, která těží především z Grinova poetického textu a z výjimečného tvůrčího činu autorů představení; vzniká tak svébytné umělecké dílo. Loď přinášející Nachové plachty, se jmenuje Tajemství a snímek se zabývá především tajemstvím umělecké tvorby, ale i tajemstvím poezie nebo dokonce lidského života. Alexandr Grin si v převážné části svého díla stvořil vlastní poetický svět, v němž dominovala láska a věčný svár dobra se zlem. Také lod' v Nachových plachtách je uzavřeným světem, který se ovšem díky vodnímu proudu může přemíst'ovat z místa na místo. Jen nedozírné dálavy moře jsou tu nahrazeny přehlednou šířkou řeky, nebezpečné mořské útesy třeba nebezpečně nízkým mostem či nízkým zdymadlem. - V prvním plánu sledujeme postupnou proměnu sedmdesátimetrového člunu v divadlo s malou točnou, s hledištěm i prostory pro maringotky. Sem patří i různé přesuny lodi a také výpovědi kapitána a dalších členů posádky remorkéru. Ty tvoří humorný a ironický pandán ke zdánlivě nepochopitelné a "zbytečné" činnosti "námořníků", tedy příštích herců. Ve druhém plánu režisér představení Petr Forman a hlavní výtvarník Matěj Forman mluví přímo na kameru o ději, hraném živými herci i loutkami. Příběh je pouze načrtnut a částečně je předváděn v krátkých animovaných vstupech (autorem této složky je Matěj Forman). Vidíme mj. i zrod hudebního doprovodu k představení a různé epizody ze zkoušek. Vše je ovšem podkresleno výběrem textů Alexandra Grina, vytvářejících sugestivní a místy překvapivě aktuální komentář k předváděnému snažení (důležitá je také modulace hlasu "vypravěče " Zdeňka Duška). - Janek ve zjevném souznění se spoluautorem představení i filmového námětu Ivanem Arsenjevem využívá různých dokumentaristických fines, včetně časosběrného snímání nebo naopak detailů obličejů. Pracuje s pohledy z lodi i ze břehu, spoře využívá dotáček s mořem. Vytváří zvláštní, místy až baladickou atmosféru, jindy zase vtipný „obrázek z domácího alba“. – Inspirace výjimečným představením zrodila výjimečný dokument. – Pod stejným názvem byla u nás uvedena sovětská adaptace Grinovy předlohy (1961)
Filmový přehled 2001/10/19

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Smrťák

Smrťák
Smrťák

Naposled navštívené:
Smrťák

Smrťák
Smrťák