Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro další pokračování se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro další pokračování se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro další pokračování se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Na život a na smrt [2k digital]

Lone Survivor

Další název:
Na život a na smrť (SK)
Rok:
2013
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
9.1.2014
„Zabít nevinné a zachránit si život, nebo obětovat ten svůj?“
Popis / Obsah / Info k filmu Na život a na smrt



Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALS dostanou za úkol najít a zajmout místního vůdce Talibanu Ahmada Shaha, který je zodpovědný za smrt mnoha vojáků. V noci z 27. na 28. června jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni v afghánských horách. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Náhodně narazí na místního pastevce a dva chlapce. Stojí před morálním dilematem: mají je zabít, anebo pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost - pustit pastevce a přerušit celou operaci. Byla to však chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců. I když se jim podaří několik zabít, stejně se ocitnou v nevýhodě a čelí těžké přesile.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Na život a na smrt



Když Wahlberg bojuje na život a na smrt

...pod vedením Petera Berga, „Bitevní loď“ (2012) je rázem zapomenuta. A máme tu podívanou schopnou srovnání s filmy jako „Černý jestřáb sestřelen“ (2001), nebo třeba „Zachraňte vojína Ryana“ (1998). K dokonalosti mu chybí jen krůček a na samém startu filmového roku 2014 je to slibné překvapení.

Pravdivý příběh o hrdinství, odvaze a nezdolnosti se stal v USA bestsellerem, který na základě vlastních zážitků sepsal člen jednotky Navy SEALs Marcus Lutrell. Velká očekávání provází také uvedení filmové podoby jeho knihy. „Lone Survivor“ (Na život a na smrt) vypráví dramatický příběh, který se v roce 2005 odehrál v afghánských horách. Čtyřčlenný tým elitních vojáků Navy SEALs byl vyslán na misi nazvanou Red Wings, jejímž cílem byla neutralizace vysoce postaveného operativce Al-Kájdy. V odlehlých horách se čtveřice vojáků dostává pod neočekávanou nepřátelskou palbu a uvízne v obklíčení mnohonásobné přesily bojovníků Talibanu bez možnosti přivolat posily. Boj o život začíná… Přeživšího člena operace Marcuse Lutrella ve filmu představuje Mark Wahlberg („The Fighter“ 2010, „Ostřelovač“ 2007), jeho bratry ve zbrani hrají Taylor Kitsch, Emile Hirsch a Ben Foster. V roli jejich nadřízeného, který celou akci řídil ze základny Navy SEALs, se objevil Eric Bana, jehož známe mj. právě ze zmíněného filmu „Černý jestřáb sestřelen“. Scénář napsal a režie se ujal Peter Berg, který v minulosti sklidil kladné recenze za své jiné válečné drama, film „Království“ (2007) s Jamiem Foxxem v hlavní roli.

Než se pustím do jakéhokoli hodnocení snímku, připomeňme si, co vlastně operace Red Wings byla. Podle zdroje ‚Armádní noviny‘ byl v červnu roku 2005 do hor provincie Kunar v Afghánistánu zasazen čtyřčlenný tým operátorů speciálních jednotek amerického námořnictva s úkolem pozorovat aktivitu povstalců v zájmové oblasti. Po přesunu do pozice, odkud mohli tito operátoři pozorovat svůj cíl, byli odhaleni místními pastevci, kteří jejich přítomnost nahlásili Ahmedu Šahovi. Ten okamžitě nařídil začátek lovu na SEALs a v nastalé bitvě padli tři z čtyř operátorů. Ještě v počátečních fázích pronásledování se operátorům podařilo navázat částečný kontakt s velitelstvím úkolové jednotky SEAL. Ten byl dostatečný na to, aby potvrdil, že původní pozorovací mise byla zmařena a tým byl pod palbou protivníka. Po jistých průtazích vyšší velitelství povolilo spuštění záchranné operace, která čítala osm operátorů SEALs pod velením kapitána Kristensena, dva vrtulníky pro speciální operace MH-47, dva vrtulníky UH-60 a dva bitevní vrtulníky AH-64. A nyní tedy přichází Peter Berg, aby celý příběh odvyprávěl ve své autorské licenci. Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt.

Nejenže film otevírá otázku věčného dilema – v případě ohrožení jít přes mrtvoly nebo si zachovat čest a čisté svědomí i za cenu rizika, ale také ukazuje ty správné hodnoty – odvahu, sílu, přátelství v tom nejtvrdším světle. Ačkoli příběh filmu je v podstatě velmi jednoduchý, jeho zpracování vás pohltí od prvních záběrů, kdy sledujete reálný výcvik členů Navy SEALs a v tu chvíli je vám jasné, že tohle byste nedali ani náhodou. A když tedy jste dost silní, dost odhodlaní a tvrdohlaví, tak možná projdete jen proto, abyste se vzápětí mohli vydat do misí, které mohou být ještě několikanásobně horší. Takže tu máme partu chlápků, kterým je maximálně něco málo přes třicet, doma nechali ženy, děti a další blízké proto, aby se zúčastnili mise, která pro řadu z nich znamená, že se vrátí domů v bednách. Jenže zatím to nevědí a my v několika málo scénách máme možnost nahlédnout i do jejich soukromí, vzájemných vztahů, založených na naprosté důvěře a bratrství. A tady bych chtěl zdůraznit fakt, že ačkoliv Mark Wahlberg ztvárňuje hlavní postavu, jeho role nijak nevyčnívá nad ostatní, všem je věnován stejný prostor, každý z vojáků má své místo a Berg kočíruje tuhle „sebranku“ velmi dobře. Pak ale přijde den „D“, kdy se čtyřčlenný tým zarostlých neotesaných chlapů musí vydat do hor za splněním svého úkolu. Jak už bylo také uvedeno, zaskočí je pastevci koz, na které v horách narazí. A stojí před otázkou – zabít starce a dva dospívající chlapce, čímž by si patrně zachránili zadky? Nebo se zachovat lidsky i v těchto podmínkách a riskovat prozrazení? Není žádný spoiler, když prozradím, že volí druhou možnost, ačkoliv po krátkém váhání. Jenže je to chyba, na kterou šeredně doplatí. Zdánlivě poklidná mise s jednoduchým cílem se zhroutí jako domek z karet a začíná předem nerovný boj o vlastní přežití.

Peter Berg však nepřináší další vojenskou propagandu, kde je vše černobílé. Rozuzlení příběhu je zvláště pro nás, zvyklé dostávat jednostranné informace o muslimech a afgánských bojích, celkem překvapivé. Ale na to si počkejte do kina. Rozhodně vás nadchne dobře složený scénář, ve kterém nechybí přestřelky a výbuchy, jaké v takovém příběhu čekáte. Skvělý střih, kamera a výprava dodávají filmu na tempu a souladu. Velmi decentním a přesto silným soundtrackem děj podpořil také Steve Jablonsky, který složil hudbu třeba také pro filmy „Ender’s Game“ (2013) nebo sérii „Transformers“, ale i pro počítačové hry „Gears of War“ a „Sims3“. Kameraman Tobias A. Schliessler má na svém kontě mimo jiné film „Únos vlaku Pelham 123“ (2009) a střihač Colby Parker Jr. zase snímek „Hancock“ (2008), kde už se sešli. Výpravu měl na starost Tom Duffield, který má ve svém portfoliu snímky jako „Střihoruký Edward“ (1990), ale také nedávné komorní drama „Zlomené město“ (2013).

„Na život a na smrt“ si nehraje na dokument, přesto jsou scény velmi autentické a jejich opravdovost potvrzují i odborníci. Co se nám laikům může zdát nadsazené, je dennodenní realita nasazených vojáků. Bc. Lumír Němec, voják ve výslužbě, který velel v letech 2007 – 2008 operační jednotce Útvaru speciálních operací vojenské policie, známé jako SOG, která plnila speciální úkoly pro potřeby koaličních sil v Afghánistánu, na otázku k realističnosti filmu říká: „Ano, Takhle to funguje. Normální smrtelník si to ani nedokáže představit. Nasazení vojáci prochází extrémně náročným výcvikem, při kterém musí prokázat nejen fyzickou a psychickou odolnost, ale také schopnost být týmovým hráčem. Existuje dávné klišé „Bratrství pečetěné krví“, ale v tomto případě je pravdivé. Během výcviku a bojových akcí navážete tak silná přátelství, že jste schopen pro druhého obětovat život. Jistíte jeden druhého bez ohledu na nebezpečí. Výcvik, mluva vojáků, způsob, jakým žijí a bojují, jsou ve filmu ukázány realisticky – takhle to prostě funguje. Realistické je i zobrazení použití druhů zbraní, Talibanců coby schopných a chytrých nepřátel. Jediný moment, nad kterým jsem se pozastavil, jsou pády vojáků ze skal, které vypadají fatálně… Film je ovšem až na několik maličkostí velmi realistický a to i v řadě detailů, které odhalí jen odborník.“ Pokračuje odpovědí na dotaz ke schopnosti vojáků bojovat přes mnohočetná zranění: „Adrenalin v těchto situacích dělá s člověkem neskutečné věci, víc než si lidé dovedou představit. Danou krizovou situací jste doslova nadopovaní, necítíte v tu chvíli fyzickou bolest. Fyzický stres v danou chvíli funguje pozitivně, ale zároveň dochází k rychlejšímu vyčerpání organismu. Na chvíli potlačíte bolest, ale ta se samozřejmě dříve nebo později ozve.“ A morální dilema, zda zlikvidovat civilisty, anebo se vystavit možnému útoku nepřítele Bc. Němec říká: „Naštěstí jsem v podobné situaci nikdy nebyl a na rovinu říkám, že nevím, jak bych se zachoval. Každá armáda má pravidla chování při bojovém nasazení, kdy můžete použít zbraň. Zabití civilisty může být přímá cesta do lágru. Málokdo z vojáků těchto jednotek by asi ty civilisty postřílel. V danou chvíli existují tři možnosti: nechat je jít, zneškodnit je svázáním a následným odvlečením do ‚landing zone‘, či střílet. Ale na tu třetí možnost bez rozkazu vojáci nepřistoupí. Jak jsem řekl, čekal by je vojenský soud.“

Samotný film teď také čeká soud – nás diváků. Já mám jasno a filmu dávám bez váhání 80%. Už proto, že takových filmů se zase tolik netočí a podporu si zaslouží. Takže pánové – tentokrát nejspíš nechte partnerky doma a vzhůru do akce, stojí to za to!

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Na život a na smrt



Elitní jednotka Navy SEALs měla v roce 2005 uprostřed nepřátelského území zajmout či zlikvidovat čelního představitele al-Kaidy. Čtyřčlenná skupina těch nejlepších vojáků byla ale prozrazena a v nelítostné řeži čelila drtivé převaze. Měla to být slavná vojenská operace, nakonec ji ale přežil jen jediný člověk. Film Na život a na smrt byl natočen právě podle jeho vzpomínek. Stejně jako úvodní sekvence vojína Ryana nebo Černý jestřáb sestřelen i v případě Na život a na smrt režisér Peter Berg znovu posouvá zfilmování válečné akce k zážitku, který svou nemilosrdnou autentičností, brutalitou a intenzitou vyráží dech.

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina.

Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení?
Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt.

zdroj: TZ Bontonfilm


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Na život a na smrt



Elitní jednotka SEALs měla v roce 2005 za úkol zajmout či zlikvidovat čelního představitele Al-Kaidy uprostřed nepřátelského území. Čtyřčlenná skupina těch nejlepších vojáků byla ale prozrazena a čelila drtivé převaze. Měla to být slavná vojenská operace, nakonec ale přežil jen jeden...

zdroj: Bontonfilm


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Na život a na smrt



Další americký válečný snímek z Afghánistánu Na život a na smrt natočil Peter Berg podle knihy Marcuse Luttrella, jediného vojáka, který přežil akci během operace Red Wing, jejímž cílem v červnu 2005 bylo dopadnout jednoho z vůdců Tálibánu Ahmada Šáha. Další tři členové průzkumné jednotky SEAL (Mike, Danny a Axe), vysazení na nepřátelském území, zahynuli v přestřelkách, jež se strhly, když se průzkumníci v lese setkali s pasáky koz a nechali je jít. Marcuse zachrání paštúnský vesničan Guláb, který ho ukryje ve vsi a postará se o to, aby se o něm dozvěděli Američané, kteří se svými muži ztratili spojení. Ti dorazí vrtulníky na místo, právě když obec z pomsty napadli tálibánští bojovníci. Porazí je a těžce zraněného spolubojovníka dopraví do polní nemocnice. – Režisér Peter Berg strávil měsíc na základně SEAL v Iráku. Ve filmu usiloval zejména o realistický popis celé nezdařené operace. Natáčelo se ovšem v Novém Mexiku.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

18:55 - 19:00

0 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

25 minut již uběhlo
95 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

55 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

0 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vanessa Guedj

Guedj Vanessa

Naposled navštívené:
Vanessa Guedj

Guedj Vanessa