Zari
ohodnotit

Na laně

Další název:
On the Tightrope
Rok:
1963
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
25.10.1963
Popis / Obsah / Info k filmu Na laně
POZOR, SPOILER

Příběh chlapce
Mladý Kája pracuje na stavbě. Přijde za ním otec a zabaví mu peníze. V rodině je z toho poprask a Kája končí v blázinci. Po propuštění přichází domů, kde najde opilého otce.

Kája je s kamarády v přírodě. Zde vzpomíná na svého bratra, který se oženil a opustil domov. Setká se s ním v hospodě a pak mu schválně nabourá vůz. V kině pak sbalí obstarožní blondýnu. Ta mu dá adresu a on k ní zajde. Dáma je vdova. Kája u ní stráví spoustu času.

Když Kája dostane obsílku od národního výboru, protože nikde nepracuje, svěří se kamarádům. Kadeřnice Bimba mu dohodí práci ve výškách a on to bere. Jenže dělá šaškárny a je opět propuštěn. Když pak jde za matkou do školy, ukradne tam velkou mušli. Druhý den je mu matkou vyčteno, že kradl, ale ona mluví o psacím stroji a fotoaparátu.

Pak jede Kája opět s kamarády na čundr. Sem za ním přichází jeho sestra, aby mu sdělila, že jeho otec tragicky zahynul.

Následně se Kája vydává dělat do Kladna. Je přidělen k zedníkům, ale k těm lépe placeným, u pecí. Hned zpočátku se dozví, že bude mít o dvě stovky méně, než tvrdili v kanceláři. Také že někde nemá moc mluvit, protože by mu dinasový prach rozedřel krk. Kája konečně tvrdě maká, nosí i pytle s cementem a celkem se zde vůbec zařadí. Obluzuje místní dívku, občas zajede domů. Po návratu jde poprvé „do pece“. Pak následuje výplata, její rychlé propití a vystřízlivění. Doma Kája nadává mámě, že pustila sestru Růženu na motorku. Když pak zjistí, že je vše v pořádku, odjíždí stopem opět do Kladna.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Na laně
Kája Micka, kterému se odjakživa říká Kočka, je výrazně konfliktní typ. Citlivý mladík bouřlivě reaguje na nepochopení rodiny a okolí, ale dokáže si sám najít vlastní cestu životem. Pokus o vytvoření české varianty ,,rebela bez příčiny". Neprofesionál Ladislav Janský se výrazněji uplatnil v Démantech noci. Atraktivní kadeřnici Bimbu hrála začínající Evelyna Steimarová, dcera Jiřiny Steimarové a sestra Jiřího Kodeta, která v té době také někdy používala příjmení Juhanová.

Zdroj: CS Film


Popis / Obsah / Info k filmu Na laně
Je sobota a stavební dělník Kája Micka dostal výplatu. Vzápětí za ním přichází jeho otec, hrubián a notorický alkoholik, a všechny peníze si na něm, jako už mnohokrát předtím, vynutí. Matka, tvrdá a zatrpklá žena, Kájovi nevěří, že peníze neutratil. Nemá Káju ráda, stejně jako jeho mladší sestru Růžu. Jejím oblíbencem je starší syn Rudolf, zlý a sobecký člověk, který svou rodinu, za niž se stydí, ani nepozval na vlastní svatbu. Kája je šikovný a pracovitý a zoufale se snaží udržet zdání fungující rodiny. Proto otce pravidelně hledá po hospodách, a k matce se přes její nadávky a facky chová laskavě. V partě přátel, se kterou jezdí na chatu, je oblíbený, ale přesto se občas stane cílem výsměchu pro svůj stálý nedostatek peněz. Kája má hudební talent, hraje na kytaru a studoval stavařinu. Vinou neutěšených rodinných poměrů však školu opustil a pracuje jako pomocná síla. Před časem miloval dívku z party, kadeřnici Bimbu, ale ta dala přednost dobře situovanému Hynkovi. Šťastný obrat v Kájově životě paradoxně způsobí tragická smrt opilého otce pod koly automobilu. Kája odejde do hutí na Kladno, kde se s podporou zednického mistra Naxery zařadí mezi dobré dělníky. Najde i novou lásku, dívku ze závodní jídelny, Alenu.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Na laně
Kájovi Mickovi se odjakživa říká Kočka. Je to citlivý mladík, který reaguje bouřlivě na nepochopení jak rodiny tak okolí. Najít si vlastní cestu životem - to je jeho problém.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama