Zari
ohodnotit

Mystery, Aljaška

Mystery Alaska

Další název:
Záhada na Aljaške (SK)
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
119 minut
„Úsmévná historka nejen o hokeji (nejen) pro hokejové fanatiky“
Popis / Obsah / Info k filmu Mystery, Aljaška
Vesnice Mystery na Aljašce je sice americký zapadákov, ale vyznačuje se jednou obrovskou zvláštností, muži tu jsou totiž posedlí hokejem. Takový je i místní šerif John Biebe. Je spolehlivým strážcem zákona, milujícím manželem a otcem tří skvělých kluků, ale jakmile se ocitne na ledě, jde všechno ostatní stranou. Místní ženy mají pro vášeň svých poloviček pochopení. Největší a nejdůležitější událostí v Mystery je totiž pravidelné sobotní utkání, ve kterém proti sobě hrají jen ti nejlepší. Ve městě se objeví zdejší rodák, dnes televizní producent, a nabídne senzaci, do města přijede k přátelskému utkání profesionální tým NHL New York Rangers. Amatérští hokejisté teď mohou dokázat, že na to mají a že jejich silácké řeči nejsou jen plácáním do mrazivého větru.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Mystery, Aljaška
V městečku Mystery na Aljašce žijí místní lidé jen ledním hokejem. Hvězdou zdejšího amatérského týmu je drsňák John Biebe, civilním povoláním šerif. Ve chvíli, kdy městečko dostane nabídku, aby se místní tým utkal se slavným týmem NHL New York Rangers, stane se zapadákov středem pozornosti. Teď je jen potřeba připravit tým outsiderů, aby při zápase nedostal úplnou nakládačku.

Tým outsiderů s o několik tříd lepším soupeřem... kolikrát už jsme něco podobného ve sportovních filmech viděli? Mockrát. Ale Mystery, Aljaška není jen o samotném sportu, ale spíše o svérázných lidech z jednoho malého města na Aljašce. Nutno říct, že jde o komedii velmi příjemnou a vtipnou, v níž podávají skvělé herecké výkony Russell Crowe, Hank Azaria či Burt Reynolds.


Popis / Obsah / Info k filmu Mystery, Aljaška
Ve městečku Mystery není hokej jen sportem, je životním stylem," praví časopis Sport v obrazech; který právě uveřejnil reportáž o Mystery a jeho hokejových fanaticích. Jejím autorem je Charles Danner (Rank Azaria), místní rodák a tak trochu outsider (neumí bruslit), který si vybudoval slušnou kariéru v New Yorku, ale nikdy nepřestal toužit po uznání svých bývalých přátel a sousedů. Jeho článek měl slušný úspěch a Charles se do Mystery brzy vrátil s novým bombastickým nápadem. Což takhle uspořádat na místním jezeře zápas mezi týmem z Mystery a špičkovými machry z New York Rangers?
Je to výzva jako hrom a obyvatelé Mystery se přirozeně rozdělí na nadšené a skeptické. Může to skončit triumfem, stejně tak jako obrovskou ostudou. Nakonec zvítězí optimisté a městečko se začíná připravovat na zápas, který budou v televizi sledovat miliony lidí...
Mystery Aljaška je o hokeji asi tolik jako Vítězové a poražení o americkém fotbalu. Jinými slovy se sice dočkáme poutavého a zručně natočeného zápasu, ale těžištěm příběhu je propletenec jednotlivých osudů jeho aktérů a jejich blízkých a poměrně triviální poselství, které z toho všeho vyplývá.
Je příjemné, že ono poselství nám není vtloukáno do hlavy příliš razantně a že hrdinové příběhů jsou většinou příjemně lidští sympatáci. Dominantní postavou je šerif John Biebe (Russell Crowe), který hrával sobotní zápasy rekordních třináct let, ale už se přeci jen dostává do zralého věku a musí uvolnit místo v týmu šikovnému mladšímu nováčkovi Steviemu (Ryan Northcott), který se potýká se svou nenadálou slávou a neúspěšným pokusem o ztrátu panictví se svou přítelkyní, dcerou místního soudce (Burt Reynolds), který kdysi býval dobrým hokejistou a nemá slitování při hodnocení svého syna, rovněž člena „sobotního týmu" Birdieho (Scott Grimes). A pak je tu nenapravitelný děvkař Skank (Ron Eldard), mezi jehož „úlovky" se řadí i Mary (Lolita Davidovichová), manželka starosty (Colm Meaney).
Všechny tyhle osůbky (plus několik dalších) jsou zajímavé a je nám v jejich společnosti docela příjemně, což je míněno především jako pochvala vhodně obsazených herců. Přirozeně jim dominuje Russell Crowe, který v době natáčení ještě netušil, že se brzy stane slavným Gladiátorem a obětavě se naučil nejeden bruslařský a hokejový fígl, ačkoli nikdy předtím na bruslích nestál.
U režisérského kormidla stál Jay Roach, známý především coby autor „vojíždějícího špióna" Austina Powerse (což se mu zúročilo přinejmenším vtom, že si mu v Aljašce z kamarádství střihnul malou roličku i Mike Myers) a z filmu je cítit jeho náklonnost k hrubozrnnějšímu humoru - aniž by ovšem snižovala příjemně lidské rozměry příběhu.
Řemeslně velmi slušná Aljaška není žádným veledílem a dalo by se jí vytknout mnoho relativních drobností, žánrovou roztříštěností počínaje a lehce matným závěrem konče, ale stále zůstává velmi příjemnou historkou, která je pro dlouhé zimní večery jako stvořená. A máte-li slabost pro zimní sporty, určitě si k našemu šedesátiprocentnímu hodnocení v duchu stupínek přidáte.
VOS Cinema 2000/11/122

Autor/Zdroj: voc/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Modrá krev (1995) [TV inscenac...

15:00 - 15:50

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:10 - 16:00

17 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

112 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:55 - 15:35

32 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nikdo nikoho nezná (Nadie conoce a nadie)

Nikdo nikoho nezná
Nadie conoce a nadie

Naposled navštívené:
Nikdo nikoho nezná (Nadie conoce a nadie)

Nikdo nikoho nezná
Nadie conoce a nadie