Zari
ohodnotit

Muzika pro dva

Žánr:
Rok:
1979
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1980
Popis / Obsah / Info k filmu Muzika pro dva
POZOR, SPOILER

Pan Jonáš právě sleduje grotesku a dobře se při tom baví. Je v malém kinosále, kde se však nemá co bavit, nýbrž zařídit odvoz filmů do zámečku Zemeč. Jak říká jeho nadřízený, doktor Lorenc, festival smíchu je za dveřmi, a na tom není nic k smíchu. Jonáš tedy nastartuje náklaďák s filmy na korbě a jede. Jenže předtím při couvání narazil do zdi a všechny filmy se pomíchaly.

Cestou narazí na mávající dívku, které sice zastaví, ale pak jí stejně ujede. Ona se mu však stihne představit jako Lesana. U benzínové pumpy mu Lesana vleze na korbu, o čemž on ale neví. A přitom si z kartotékových lístků k filmům udělá vlaštovky a hází je ven. Takže je v kotoučích zmatek přímo dokonalý. Ukáže se však, že dívka umí poznat film, který je v krabici, a ani jej nemusí vytáhnout.

Konečně jsou na zámku. Jonáš se i mimo jiné po nějaké době snaží filmy roztřídit, a to i s místním kastelánem Halánkem. Když ten odejde, objeví se tu Lesana zase.

Jonáš se domnívá, že je schizofrenik. Ale kastelán to prohlásí za nesmysl a vzápětí objevuje Lesanu. Ta opět bezpečně určuje filmové poklady naší kinematografie. Tím uvádí kastelána v úžas. Pak sem přijíždí i doktor Lorenc…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Muzika pro dva
Na zámku Zemeč se má konat symposium o smíchu ve filmu. Doktor Lorenz (Vladimír Krška) vybere ve filmovém archivu příslušné ukázky ze starších českých filmů. Řidič Jonáš (Václav Sloup) je odváží do Zemče, cestu mu však zkříží půvabná stopařka (Zlata Adamovská). Dívka, jež si říká Písnička a stále zpívá, nadělá nepořádek v kartotéčních lístcích, jimiž jsou ukázky opatřeny. Jonášovi a Lozenzovi nezbývá, než ji požádat o pomoc: jen ona totiž díky svým mimořádným schopnostem pozná, co se ve které krabici nachází… Veselohra z předdigitální éry je vlastně střihovým filmem, jejž režisér Zdeněk Míka vystavěl na ukázkách z filmů Chyťte ho! (1924), Život je pes (1933), Eva tropí hlouposti (1939), Kristian (1939), U pokladny stál… (1939), Přednosta stanice (1941), Právě začínáme (1946), Císařův pekař a pekařův císař (1951), Hrátky s čertem (1956), Kam čert nemůže (1959).

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Muzika pro dva
Střihová hudební komedie se scény ze starších českých filmových veseloher jsou propojeny jednoduchým dějem, spojujícím reálné postavy se ztělesněnním dobré nálady v postavě Písničky-Lesany

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama