Zari
ohodnotit

Muži, kteří nenávidí ženy

Män som hatar kvinnor

Další název:
Verblendung; Mænd som hader kvinder; Menn som hater kvinner; The Girl with the Dragon Tattoo; Muži, ktorí nenávidia ženy
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
152 minut
Premiéra v ČR:
1.7.2010
„Film podle jedné z nejčtenějších knih současnosti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Muži, kteří nenávidí ženy
Fenomén skandinávské krimi se sice v literárním i filmovém světě objevil již v 60. letech v souvislosti s Maj Sjöwallovou a Perem Wahllööem, k jeho recidivě ovšem došlo až relativně nedávno a na počátku bylo tehdy nejen milénium, ale i Millenium.

Krimi thriller Muži, kteří nenávidí ženy tvoří první část trilogie švédského spisovatele a novináře Stiega Larssona, která se stala globálním fenoménem. Ve světě se jí prodalo více než 40 milionů výtisků, přeložena byla do 34 světových jazyků. Stieg Larsson se své slávy nedožil, zemřel na infarkt v roce 2004, rok před vydáním prvního dílu Millenia. Masivní popularita napínavých thrillerů ovšem neunikla filmovým producentům a převedení do pohyblivých obrazů na sebe nenechalo dlouho čekat.

Už v roce 2009 vznikla koprodukční minisérie Millenium, kterou švédská televize STV1 vysílala v šesti 90minutových epizodách v roce 2010, později byly všechny díly vydány i na DVD a Blu-ray. Minisérie vyšla z celovečerních filmových zpracování románů, které rozšířila o nové scény.

Prvního dílu Muži, kteří nenávidí ženy, jenž se do kin jako jediný z trilogie dostal ještě před televizním uvedením, se ujal dánský režisér Niels Arden Oplev. Stejnojmenné předlohy se při tom držel poměrně věrně, což paradoxně reprezentuje největší úskalí celého projektu. Převést do dvouapůlhodinového filmu rozmáchlou investigativní reportáž o stigmatech a dilematech soudobé švédské společnosti koncentrovanou kolem ústřední detektivní linky není v podstatě možné. Přesto jeho snímek nabízí pozoruhodný příklad skandinávské velkoprodukce s vysokým rozpočtem i ambicemi, jakých bohužel v žánru krimi mnoho nenajdeme.

Řemeslně zručně natočená detektivka, skládající uctivou poctu své předloze, se může opřít o soustředěné herecké výkony skandinávských hereckých hvězd Michaela Nyqvista a Noomi Rapaceové, jimž role Mikaela a Lisbeth otevřely dveře do Hollywoodu.

Jan Šulc
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muži, kteří nenávidí ženy
Adaptace románu Stiga Larssona Muži, kteří nenávidí ženy (nejlepší skandinávský kriminální román roku 2005), jenž je prvním dílem trilogie Milénium. K pátrání po neteři významného švédského strojírenského magnáta, která zmizela před 40 lety za podivuhodných okolností, se dostává nesourodá dvojice ekonomického novináře Mikaela a lehce vyšinuté hackerky Lisbeth pracující pro soukromou agenturu. Při odkrývání tajů z minulosti rozvětvené rodiny se dostávají na povrch věci, o kterých se nikdy nikdo neměl dozvědět a oni sami by si ani možná nepřáli je objevit. Detektivní příběh o tom, jak dalece je člověk schopen zajít, aby ukojil svou psyché.
Bontonfilm DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muži, kteří nenávidí ženy
Před čtyřiceti lety zmizela Harriet Vanger z ostrova, který její rodina vlastní uz po dlouhá léta. Tělo se nikdy nenašlo. Ještě nyní je však její stryc přesvědčen, že to byla vražda, kterou spáchal někdo z členů dávno již nefungující rodiny. Rozhodne se zaměstnat nedocenenho novináře Mikaela a potetovanou necitlivou počítačovou hackerku Lisbeth, aby mu s případem pomohli. Této dvojici se překvapivě podaří spojit Harrietino zmizení s několika groteskními vraždami spáchanými bezmála před půlstoletím. Začíná se před nimi pomalu a hrozivě rozplétat temná a mlčenlivá minulost Vangerovi rodiny... Jsou ti dva schopní zachránit sebe sama?


Autor: salte

Popis / Obsah / Info k filmu Muži, kteří nenávidí ženy
Již několik let vzbuzuje na celém světě pozornost posmrtně vydaná trilogie Milénium švédského investigativního novináře Stiega Larssona (1954-2004), jejímiž hrdiny jsou žurnalista a vydavatel časopisu Milénium Mikael Blomkvist a záhadná potetovaná punkerka s piercingy, androgynní hackerka s fotografickou pamětí, s nevšední inteligencí, s krutou minulostí a se sociopatickými sklony Lisbeth Salanderová. Ti v prvním dílu Muži, kteří nenávidí ženy pátrají po osudu Harriet Vangerové, která před čtyřiceti lety (v roce 1966) jako šestnáctiletá záhadně zmizela. Její strýc Henrik z mocného rodu Vangerů je přesvědčen, že ji zabil někdo z rodiny, a pověří Blomkvista, aby vypátral vraha. Ten později získá zdatnou pomocnici, Lisbeth. Spolu zjistí, že v pozadí případu jsou rituální a rasové vraždy, jež páchali Harrietin otec Gottfried a její bratr, sériový vrah Martin. – Filmového zpracování se ujal dánský režisér Niels Arden Oplev, který v koprodukci natočil detektivní příběh v žánru temného psychothrilleru, přičemž se mohl opřít o vynikající atmosféru švédských podzimních a zimních reálií a hlavně o soustředěné herecké výkony protagonistů, Michaela Nyqvista a Noomi Rapaceové, stylizované tak trochu do Bessonovy Nikity. – Následují pokračování Flickan som lekte med elden (2009, Dívka, která si hrála s ohněm; r. Daniel Alfredson; česká premiéra 16.9.2010) a Luftslottet som sprängdes (2009, Dívka, která kopla do vosího hnízda; r. D. Alfredson; česká premiéra 16.12.2010). První díl se chystá natočit znovu David Fincher.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Dívka, která kopla do vosího hnízda (2009)

 Dívka, která kopla do vosího hnízda (2009)
Dívka, která kopla do vosího hnízda n
Luftslottet som sprängdes
Žánr: thriller / krimi / drama / adaptace
Země: Švédsko / Dánsko / Spolková republika Německo
Režie: Daniel Alfredson

(pokračování)

Dívka, která si hrála s ohněm (2009)

 Dívka, která si hrála s ohněm (2009)
Dívka, která si hrála s ohněm n
Flickan som lekte med elden
Žánr: akční / thriller / adaptace
Země: Švédsko / Dánsko / Spolková republika Německo
Režie: Daniel Alfredson

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Moriah 'Shining Dove' Snyder

Snyder Moriah 'Shining Dove'

Naposled navštívené:
Moriah 'Shining Dove' Snyder

Snyder Moriah 'Shining Dove'