Zari
ohodnotit

Muž odvedle

El hombre de al lado

Další název:
The Man Next Door
Země:
Rok:
2009
Délka:
110 minut
„Drobný incident kvůli jedné zdi vyvolá mezi sousedy nevídaný konflikt…“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž odvedle
V této černé komedii jsou dva sousedé z absolutně opačných světů nuceni postavit se jeden druhému. Leonardo je prestižní designér, jenž společně se svou rodinou bydlí ve slavném domě, který navrhl Le Corbusier. Leonardův život je plný úspěchů a víceméně bezstarostný, tedy v podstatě jen do té doby, než se jeho křupanský soused Victor, obchodník s ojetými vozy, rozhodne vybourat ve zdi okno, aby zachytil pár paprsků slunce navíc. Naneštěstí však Victorovo nové okno vede přímo do Leonardova obytného prostoru. Během toho, kdy mezi těmi dvěma vzrůstá napětí, film prozkoumává složité vztahy mezi lidmi z různých sociálních poměrů, sociální bariéry mezi nimi a také černobílý svět toho, co je správné a co špatné. Diváci budou jistě překvapeni nečekaným koncem. Snímek, jenž získal několik ocenění, byl natočen v domě Casa Curutchet (La Plata, Argentina), který je architektonickým skvostem a jediným domem v celé Americe navrženým Le Corbusierem.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muž odvedle
Leonardo, úspešný priemyselný dizajnér, žije so svojou rodinou v architektonickom skvoste, dome v štýle Le Corbussiera. V jedno ráno ho prebudí otravný jednotvárny hluk. Zdesený zistí, že v stene blízkeho domu robotníci vytvárajú priestor pre veľké okno, ktorým bude vidno priamo do jeho domácnosti. Leonardo protestuje a na bojkotovanie úsilia svojho suseda Victora využíva rôzne prostriedky – ochranu súkromia, stavebné zákony, dokonca aj svoju manželku. Victor však chce len získať trošku slnečných lúčov. A tak to, čo pre jedného znamená svetlo, je pre druhého katastrofou.
Film predstavuje trpkú kritiku morálnej povrchnosti v situácii, keď niekto nesúhlasí so susedovým oknom. Tvorcovia precízne ilustrujú rainovanú bizarnosť situácie a jednoduchý príbeh konštruujú ako hodnotovú metaforu s pridaným sarkastickým humorom. Obaja priznávajú svoj obdiv a lásku k architektúre ako kľúčovému prvku celého filmu.
Ich vizuálne stvárnenie získalo cenu za kameru v sekcii Svetový film – dráma na festivale v Sundance.
18. AFF 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

09:50 - 10:15

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:25

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

39 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:15 - 10:25

54 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Žila jsem na ulici (Žila som na ulici)

Žila jsem na ulici
Žila som na ulici

Naposled navštívené:
Žila jsem na ulici (Žila som na ulici)

Žila jsem na ulici
Žila som na ulici