Zari
ohodnotit

Muž na Měsíci

Man on the Moon

Další název:
Der Mondmann
Rok:
1999
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
9.3.2000
„Dostal se až na vrchol. Ale osud tomu chtěl jinak.“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž na Měsíci
Miloš Forman natočil film, který je uměleckou biografií populárního televizního komika Andyho Kaufmana. Do hlavní role obsadil Jima Carreyho.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Ocenění: Zlatý glóbus pro Jima Carreyho, Stňbrný medvěd za režii na MFF v Berlíně 2000
Příběh známého amerického komika Andyho Kaufmana, jenž se bavil vlastními žerty daleko srdečněji než jeho publikum. Precizní mix vážnosti a komiky, sarkasmu a smutku. Opět starý dobrý Forman s tématem střetu jedince a systému, který se snaží překonat.
Kino ART

Autor/Zdroj: /


Osudy bavičů vzrušovaly odedávna, protiklad mezi jejich maskou a tváří, která se skrývala pod ní, zaujal mnohé umělce. Případy, kdy osobnost baviče se již neroz-dvojuje, zůstává stejná na jevišti i mimo ně, byly ovšem stejné časté - a k takto strukturované osobnosti se obrátil též Miloš Forman, když natočil Muže na Měsíci. Tentokrát je hrdinou Andy Kaufman, kabaretiér, bavič a především mystiflkátor (právě tuto vlastnost režisér nejen konstatuje, snaží se ji začlenit do vyprávění - aby si divák připadal podobně, jako kdyby sledoval skutečná Kaufmanova vystoupeno.

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Muž na Měsíci
Ve své nové tragikomedii Muž na Měsíci navázal režisér Miloš Forman na linii svébytných životopisných snímků Amadeus a Lid versus Larry Flynt . Protagonista příběhu, legendární americký televizní komik Andy Kahan (1949-1984), je u nás prakticky neznámý (v televizi jsme mohli vidět jen sitcom Taxi, v němž ztělesnil přitroublého automechanika Latku Gravase). Od konce 60. let až do předčasné smrti (zemřel na rakovinu plic v pětatřiceti letech) Kaufman v televizi i na jevišti bavil Ameriku provokativními skeči, založenými na absurdním humoru, dráždivých parodiích a mystifikacích, zahrnujících i jeho vlastní soukromí. - Autoři scénáře Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří se podíleli už na předchozím Formanově filmu, si životopisný žánr vyzkoušeli také u jiné svérázné osobnosti amerického showbyznysu, u režiséra Eda Wooda (1994). Podobně jako on nebo pornomagnát Larry Flynt zůstává i Andy Kaufman pro diváky „neproniknutelným" charakterem, skrývajícím se za proměnlivou maskou bytostného provokatéra. Od improvizovaného klukovského představení pro mladší sestřičku k velkolepé vánoční show na pódiu nabité Carnegie Hall zůstává hrdina vlastně stále týž: je rnužem, který skutečně existuje jen v prostoru mezi reakcí publika a vlastní akcí. Jevištěm pro něj ovšem nejsou pouze jeviště zábavních klubů či uzavřený prostor televizní show, ale i wrestlingový ring, televizní interview či obyčejná ulice. Součástí této mystifikační hry bylo Kaufmanovo alter-ego, nadutý a vulgární zpěvák Tony Clifton, umožňující filmařům rozehrát originální hru kolem hrdinových neustálých převleků. - Filmový Kaufman je šťastný, jen když si nasadí nějakou „masku". Ve světě showbyznysu však naráží na rozpory mezi požadavky publika a vlastní touhou po sebeprosazení. Podobně jako jiné formanovské postavy tak poznává, že masku si sami nevybíráme, ale že je nám vnucována zvenčí. I v Muži na Měsíci se tak prosazuje formanovské téma jedince, jehož společnost vmanipuluje do rebelské role a potom ho zničí. - Znamenitého představitele proměnlivého hrdiny našel režisér v Jimu Carreym. Specifickou obojetnost vyprávění, formanovsko-carreyovské show a zároveň „skutečného příběhu ", který nás má dojmout, zvýrazňuje i to, že se ve filmu objevuji lidé, kteří s Kaufmanem přišli do styku. Naopak Danny DeVito, který hraje hrdinova agenta Shapira a který se do diváckého povědomí skutečně zapsal právě v souvislosti se sitcomem Taxi, se ve Formanem inscenovaných scénách ze seriálu neobjeví. - Název filmu si autoři vypůjčili z písničky Man on the Moon, jež komikovi na svém albu Automatic for the People věnovala skupina R.E.M.

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Banánové rybičky (1999) [TV po...

01:50 - 02:25

21 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

111 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

76 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

101 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Corneliu Leu

Leu Corneliu

Analfabetky

Analfabetky

Naposled navštívené:
Corneliu Leu

Leu Corneliu

Analfabetky

Analfabetky