Zari
ohodnotit

Můj dům - můj hrad

The Castle

Žánr:
Země:
Rok:
1998
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
19.8.1999
Popis / Obsah / Info k filmu Můj dům - můj hrad
Komunální komedie Můj dům - můj hrad byla natočena jako nízkorozpočtový snímek. Rodina Kerriganových žije blízko letiště a její domek má padnout za oběť rozšiřování přistávací plochy. To si však taťka Kerrigan nenechá líbit...
Autoři pracují s osvědčenými vypravěčskými modely, jako je nedotknutelnost rodinné instituce a boj slabšího proti silnějšímu. Zdrojem komických situací je především "roztomilá" maloměšťácká omezenost členů Kerriganovy rodiny. Dílko může českému divákovi vzdáleně připomenout homolkovskou trilogii.

Tohle roztomilé dílko zaujme především tím, jak se jeho autoři obratně drží v mezích vkusu a nedělají z omezených protagonistů nechutné idioty.
(Zd. Kubina, Cinema 8/99)
,Můj dům - můj hrad je komedie, alespoň tak jsme to kvalifikovali v začátcích. Ale půjdu-li někdy do kina a neuslyším žádný smích, budu všude prohlašovat, že jde o soudní drama," prohlásil veřejně a preventivně australský režisér Rob Sitch. Tvrdit v případě tohoto snímku, že jde o drama, by přece jen byla příliš silná káva. Avšak komedie se povedla tak jemná a miloučká, že tvůrci budou asi muset napínat ušiska opravdu silně, aby ten potlačovaný smích publika vůbec zaslechli. Film je totiž spíše úsměvný a legraci za každou cenu rozhodně nikomu nevnucuje.
(M. Běhounková, Rock & Pop 9/99)

Autor/Zdroj: /Kino ART


Popis / Obsah / Info k filmu Můj dům - můj hrad
Komunální komedii Můj dům - můj hrad natočili autořiaustralského populárního satirického pořadu Frontine. Snímek vznikls minimálními náklady (byl natáčen na formát Super 16mm). - Rodina Kerriganových žije v naprosté spokojenosti ve vlastním domku v těsné blízkosti letiště. Zničeho nic však přijde úřední vyrozumění o nuceném odprodeji pozemků kvůli rozšiřování letištní plochy. Dobrácký a přízemní otec Darryl Kerrigan, jehož okruh zájmů je omezen prakticky jen na rodinný život a jenž nemá sebemenší pojetí o zákonech, se rozhodne bojovat o svůj milovaný domov za každou cenu. Po počátečních neúspěších dotáhne svou věc až k nejvyšší soudní instanci a s pomocí zkušeného starého právníka kupodivu nad mosnými investory vyhraje.
- Autoři pracují s osvědčenými vypravěčskými modely, jako jsou nedotknutelnost rodinné instituce a boj slabšího proti silněkšímu. Zdrojem komických situací je především "roztomilá" maloměšťácká omezenost členů Kerriganovy rodiny; snímek režiséra Roba Sitche se však přitom nepotýká s obvyklým nevkusem amerických buranských komedií (Blbý a blbější, Ječtě blbější, Kingpin, Vodonoš). Jistým handicapem filmu na mimoaustralských trzích jsou občasné odkazy na domácí reálie (např. zmiňovaná pozemková soudní pře australského domorodce Koikiho Maboa). Dílko, jež může připomínat "homolkovské" variace, však bohužel neoplývá filmařskou invencí.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Když se tuctový chlapík naštve, pak to stojí zato. Darryl Kerrigan by nikomu křížem stébla nepoložil - dokud mu nezačali sahat na jeho domeček. Dotyčná nemovitost totiž stála na pokraji letiště a jeho správa se rozhodla své území rozšířit. I na úkor starousedlíků. Darryl se s tím ovšem v komedii Roba Sitche smířit nehodlá...

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michel Deville

Deville Michel

Michael T. Laide

Laide Michael T.

Naposled navštívené:
Michel Deville

Deville Michel

Michael T. Laide

Laide Michael T.