Zari
ohodnotit

Modrý šátek

Le voile bleu

Další název:
Modrý závoj
Žánr:
Země:
Rok:
1942
Délka:
105 minut
„Ve své době mimořádně úspěšné melodrama s Gaby Morlay v hlavní roli“
Popis / Obsah / Info k filmu Modrý šátek
Francouzský film "Modrý šátek" vypráví dávný příběh, který nás přenese na počátek 1. světové války. Louisa Jarraudová je válečná vdova, neboť hned v roce 1914 ztrácí na bojišti manžela a navíc při porodu příjde i o dítě. Zničená z obou ztrát se rozhodne, že následující její život bude patřit pouze dětem. Přijímá u místo u pana Perretta, který nedávno ovdověl a má několikaměsíční dítě. Veškerý cit opuštěná žena přenáší na toto dítě, ale netrvá to dlouho. Perrett uzavře sňatek z vypočítavosti a pro Luisu zde již místo není. Nachází si nové zaměstnání, tentokrát u velmi bohaté rodiny a tam se může opět láskyplně starat o osmiletého chlapce Gérarda.

V této rodině se seznámí se strýcem Dominikem, který ji po čase požádá o ruku. Luisa napřed nabídku příjme, ale vzápětí svoje štěstí obětuje, protože by musela opustit malého Gérarda a odjet s Dominikem. Časem ale stejně musí odejít a s Gérardem se rozloučit. Luisa opět nachází zaměstnání. Tentokrát dostává na starost malou dívenku Lotte. Její matka je umělkyně a práce v Music-Hallu jí zabírá celý den. V honbě za kariérou děvčátko zanedbává a tím víc malá přilne k Luise. Cit Lotte k Louise se natolik prohlubuje, že ta, byť s krvácejícím srdcem, svoje místo opouští, protože nechce, aby se děvčátko matce odcizilo úplně.

Tato dobrá žena, která zasvětila celý život dětem, když dosáhla šedesáti let, se dočká nevděku, neboť je obžalována z únosu dítěte, ale u soudu se ukáže, jak to vlastně bylo. Rodiče jí svěří do opatrování dítě a odjedou do ciziny. Osm roků jsou mimo domov a je pochopitelné, že když se pak vrátí, dítě o ně nestojí, protože je vůbec nezná. Drží se Louisy a za nic na světě od ní nechce odejít. Ale "rodiče" je nemilosrdně Louise vyrvou a ta s prázdnou náručí a rozbolavělým srdcem zůstává sama. Protože již má léta, začne pracovat u zlé stařeny, kde dělá tu nejhorší práci.

Je udřená a unavená a jednou se stane, že uklouzne a zlomí si ruku. Musí do nemocnice. Tam ji ošetří doktor Voinard-Bussela, který jak se ukáže, není nikdo jiný než chlapec Gérard. I on jí poznává. Protože má dobré a vnímavé srdce, porozumí jejímu neštěstí a udělá něco tak krásného, co se jistě neobešlo bez slz diváků. Dobrý člověk Gérard si dá námahu a vyhledá všechny děti, které Louisa vychovávala, protože jí chce udělat radost. A tyto "Louisiny děti", dnes již dospělí lidé, Louise dojímavě a láskyplně dokazují, že nikdy na ni nazapomněli a ona že nežila svůj život nadarmo.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Modrý šátek
Francie, 1914. Louise Jarraud čeká dítě, její manžel však hned na počátku první světové války padne v boji. Louise se narodí dítě, které však žije jen několik hodin. Dvojnásobná tragická životní zkušenost Louise hluboce zasáhne a rozhodne se nadále pracovat v oblasti péče o děti. Jako zdravotní sestra se později setkává s osamělým vdovcem Emilem Perrettem, který jí nabízí sňatek. Louise se však vstupu do dalšího manželství zdráhá...

Film LE VOILE BLEU (Modrý závoj) je z dnešního pohledu málo uvěřitelným a příliš sentimentálním příběhem, k němuž scénář napsal režisér a producent François Campaux (1906-1983). Na druhou stranu, v době německé okupace Francie zaznamenal film mimořádný divácký úspěch a patřil k největším triumfům tohoto období. Zároveň se jedná o největší filmovou roli herečky Gaby Morlay. Ve Francii měl film premiéru 18. listopadu 1942. O devět let později se k námětu vrátili filmoví tvůrci v Hollywoodu a jejich remake pod názvem THE BLUE VEIL (1951) byl podobně úspěšný, což lze doložit i dvěma nominacemi na Oscara.


Autor: argenson

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama