Zari
ohodnotit

Modrý samet

Blue Velvet

Další název:
Modrý zamat
Rok:
1986
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1991
„Šokující odhalení mysteriózní souvislosti zvrhlé lásky a zločinu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Modrý samet
POZOR, SPOILER

Jeffreyho otec pracuje na zahradě. Kropí trávník hadicí, ale ta se mu zauzluje o výhonek. Když s ní pak škube, je zle zasažen do tváře.

Jeffrey Beaumont jde navštívit svého otce do nemocnice. Otcův stav je totiž velmi špatný. Cestou zpět najde v trávě lidské ucho. Sebere je a zanese známému, detektivovi Williamsovi. Když pak jde večer od něj domů, potká jeho dceru Sandy. Ta mu řekne, že často od otce slýchává jméno zpěvačky Dorothy Valensové, která má byt nedaleko místa nálezu toho ucha. Jdou se k tomu domu hned podívat.

Druhý den se Jeffrey se Sandy sejde znovu a svěří jí svůj plán. Chce do bytu zpěvačky jít jako deratizér. Jeffrey si už stihl ukrást klíč a nyní, v noci, se tam dostane. Jenže zpěvačka se nečekaně vrací. Sandy Jeffreyho sice varuje troubením, ale on to neslyší. Takže je zaskočen a ukryje se do skříně. Jenže je objeven. Zpěvačka s ním laškuje a vyruší je až příchod Franka, muže, kterého ona musí poslouchat, a také to dělá. On se chová se jako úchyl, a když se ukojí, odchází. Jeffrey, který byl opět celou dobu ve skříni, ji zklidní a pak najde fotku jejího syna. Zjistí také, že je vdaná. Dá si dohromady, že jejího syna unesl onen Frank a ona za to musí poslouchat.

Další den Jeffrey vše řekne Sandy. Večer pak jde za Dorothy znovu. A potom s ní do baru. Zde uvidí Franka a sleduje ho až domů. Potlouká se kolem a zjistí další věci. Zajde zase za Sandy a vše jí vypoví. Také ji začne „balit“.

Když odchází zase od Dortohy po dávce sexu, je načapán Frankem. Ten jej bere s ní a svými kumpány do auta. Nejprve jsou u někoho v bytě a pak venku. Zde je Jeffrey zbit za to, že Frankovi dal pěstí. Ráno se probouzí někde mimo město. Opět vše řekne Sandy, a ta mu radí, aby vše řekl otci. On chce, ale když na stanici najde jednoho z gangsterů jako poldu, odchází. Vše řekne Williamsovi až doma. A zjistí, že ten gangster-polda je jeho kamarád.

Když se pak vrací se Sandy domů z nějakého plesu, jsou napadeni Mikem, což byl Sandin kluk. Ten však útoku zanechá, když vidí ztlučenou a nahou Dorothy, která se tu objevila. Jeffrey ji bere do auta. Přiveze ji k Williamsovým, odkud je ihned volána sanitka a policie.

Jeffrey jde pak zase k Dorothy do bytu, kde najde dvě mrtvoly. Později zjistí, že sem jde Frank s pistolí a on nemá jak utéci. Také sem spěchá Sandy...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Modrý samet
Třicet let uplynulo od chvíle, kdy první diváci zavítali do Lumbertonu a nahlédli za neposkvrněné fasády rodinných domků amerického maloměsta. Pohled to byl šokující. Pečlivě skrývané zlo postavil režisér David Lynch do kontrastu s až snově čistou láskou a vytvořil tak dílo, které si záhy vysloužilo přívlastek „kultovní“. Postmoderní detektivka nás prostřednictvím nálezu uřízlého lidského ucha zavádí do světa, kde se ze studenta Jeffreyho (v neopakovatelném podání Kylea MacLachlana) stává voyer, který škvírou ve dveřích pozoruje teror páchaný na krásné zpěvačce Dorothy (Isabella Rosselliniová) šíleným gangsterem Frankem (děsivě přesvědčivý Dennis Hopper). Jeffreyho vysvobozením se stává až Sandy, jež mu jako jediná může nabídnout perverzí nezatížený cit. Po dokončení byl Modrý samet natolik rezolutně odmítnut americkými distributory, že producent Dino De Laurentiis musel založit vlastní distribuční společnost, aby film vůbec mohl uvést do kin. Film je promítán v digitálně restaurované verzi.

Anna Purkrábková
MFF Karlovy Vary 2016


Popis / Obsah / Info k filmu Modrý samet
Pátrání po zločinu zavedlo detektiva do světa erotiky a záhad spojených se zpěvačkou nočního klubu Isabelou Rossellini a drogově závislého násilníka Dennise Hoppera.
Mladík Jeffrey Beaumont se vrací domů pomáhat svému otci v obchodě a při procházce najde na louce nedaleko svého bydliště uříznuté lidské ucho a rozhodne se jít nález oznámit na policii detektivu Williamsovi. Zároveň se spřátelí s jeho dcerou Sandy a rozhodnou se pátrat na vlastní pěst. Brzy zjistí, že do celého případu je zapletena místní barová zpěvačka Dorothy Vallensová, které nebezpečný psychopat Frank Booth unesl manžela a malého syna, aby ji mohl vydírat a zmocnit se celé její osobnosti. Zvědavost přivede Jeffreyho do baru, kde Dorothy zpívá. Je sexuálně vzrušující, když zpěvačka s obnaženými rameny šeptá hlubokým hlasem do mikrofonu slova populárního šlágru: "...nosila modrý samet...". Perverzní maniak Frank, který se nejprve sexuálně stimuluje inhalací z plastikové masky a Dorothy znásilní. Jeffrey se nechtě stane svědkem jejího znásilnění a rozhodne se Dorothy pomoct. Jeffrey se ocitne na prahu světa, který doposud nepoznal. Stojí mezi Sandy, která je ztělesněnou nevinností, a sexuálně přitažlivou, vzrušující Dorothy, která je zde až jakýmsi symbolem neřesti. Při jedné návštěvě u Dorothy se střetne s Frankem a jeho partičkou a dostane pořádnou nakládačku, ale ani to ho neodradí od touhy Dorothy pomoct. Když se objeví nahá a zmatená před Jeffreovým domem, odveze ji k Sandy domů, zavolá sanitku a detektiva Walense. Jeffrey jde sám do bytu Dorothy a tam najde jejího manžela mrtvého a druhého polomrtvého člověka, kolegu detektiva Wallense, který je do případu zapleten. Do bytu přijde i Frank, hledá Jeffreyho, ale tomu se podaří vzít si zbraň a Franka zastřelí.

Barrandov TV


Popis / Obsah / Info k filmu Modrý samet
Tak jako sovy nejsou, čím se zdají být, ani městečko Lumberton není tak poklidné, jak si nevinný naivka Jeffrey Beaumont myslel, než na louce našel mravenci obsypané ucho, jež ho vzápětí zavedlo do těch nejtemnějších zákoutí jeho rodiště. V nich se setkává s tajemnou barovou zpěvačkou Dorothy a agresivním feťákem Frankem. Do zákulisí vzniku předchůdce Tvv/n Peaks nahlédnete ve vyčerpávajícím dokumentu, v němž se - nezvykle nekrypticky - rozpovídá i David Lynch. Kromě zrekonstruovaných ztracených scén, které si místy v působivosti a děsivosti nezadají s normálně natočenými pasážemi, na disku najdete ještě jednu opravdovou zajímavost - vášnivou diskusi slavných amerických kritiků Rogera Eberta a Genea Siskela z jejich pořadu Aí the Movies z roku 1986. První film odsuzuje, protože prý samoúčelně ponižuje ženu, zatímco druhý se mu snaží vysvětlit, že se chytil do jedné z pastí pochystaných tvůrcem. Typický příklad toho, jak se štěpí publikum po zhlédnutí Lynchova filmu. Ve fotogalerii stojí za vidění černobílé snímky fotografa Petera Braatze.


Popis / Obsah / Info k filmu Modrý samet
Student Jeffrey Beaumont se vrací do rodného města Lumbertonu, aby pomáhal otci v obchodě. Při jedné z procházek po okolí najde Jeffrey v trávě uříznuté lidské ucho a předá ho policejnímu inspektorovi Williamsovi. Od jeho dcery, naivní Sandy, získá o případu další informace. Tak se dozví o existenci ženy jménem Dorothy Vallensová a vydá se do nočního klubu, kde tato žena zpívá. Dorothy ho fascinuje a on se vloupá do jejího bytu, kde se vzápětí stane svědkem brutálního znásilnění. Později se dozví, že muž Dorothy a její dítě jsou v rukou Franka Bootha, psychopatického vraha.
Režisér David Lynch přivádí ve svém psychothrilleru diváka do světa násilí a sexuální perverze, do světa, který se skrývá za idilickou fasádou amerického provinčního městečka, za jeho kvetoucími a pečlivě udržovanými zahrádkami.

Autor/Zdroj: /Kino AERO

Po působivém Sloním muži (1980) a zklamání z filmu Duna (1984) vytvořil Lynch v roce 1986 kultovní postmodernistické dílo, uhrančivě atakující bizarními obrazy násilí a lásky, ošklivosti a krásy. V imaginárním středostavovském Lumbertonu je mladík Jeffrey přenesen za prahem bytu tajemné zpěvačky Dorothy z důvěrného prostředí útulného domečku do netušeného světa násilí, sadismu a zvrhlosti. Podle psychoanalytického rozboru, jemuž napomáhá jednoznačně freudovská obrazová symbolika, musí projít hrdina mučivým poznáním temných sil, aby se je naučil ovládat. Jeho poznání je korunováno nalezením čisté lásky k andělské dívčině - dceři policejního důstojníka, která mu pomáhá v pátrání, přičemž se setkávají s organizovaným zločinem plným brutálního násilí, se světem sexuálních deviací, agresivity, fyzického a psychického teroru. Kamera podtrhuje kontrast mezi kýčovitou idylkou bílého plotu, červených květů v příliš zelené trávě a blankytné oblohy Jeffreyho světa a tmavomodrým, vínově červeným či fialovým zabarvením morbidního světa Dorothy a Franka. Film je - podobně jako následující pověstné Lynchovo dílo Zběsilost v srdci - poskládán z různorodých výrazových prvků a ignoruje tak očekávání diváků. Jako jediný parametr si stanovil bizarní systém protikladů.
Kino ART
Autor/Zdroj: /Kino ART


Popis / Obsah / Info k filmu Modrý samet
Americký film Modrý samet má ambice vypovídat o hrozivé podobě dnešního světa přitažlivým způsobem, charakteristickým pro jeho režiséra Davida Lynche. Vyprávění, šokující rafinovaným pohráváním si s kýčem i morálkou, má dvě vrstvy. První je čitelná pro širší publikum a prostřednictvím napínavého akčního příběhu vypráví o mladíkovi Jeffreym, který se náhodně zaplete do záhadného kriminálního případu. Při pátrání po tajemství barové zpěvačky Dorothy se utká s překupníky drog, organizovanými démonickým, psychopatickým zloduchem Frankem. Zcela podle pravidel Jeffrey nad zlem vítězí a nastoluje původní řád věcí. Druhá vrstva filmu je určena kritickému divákovi, který může sledovat Lynchovu hru se schématy kriminálního příběhu a melodramatu - Při výkladu filmu se nabízí řada interpretaci. Temný svět ztočinu a sexu, do něhož musí Jeffrey při svém pátrání sestoupit, je zcela protichůdný maloměstskému poklidu, v němž do té doby žil. Tento svět noci (jehož popis tvoři celou střední část vyprávění) může být hrdinovým snem, nebo spíše znázorněním psychologického procesu dospívání,,který v něm probíhá. Podle psychoanalytického rozboru filmu, jemuž napomáhá i jednoznačná obrazová symbolika, musí hrdina projít mučivým hrozným poznáním temných sil v sobě, aby se je naučil ovládat. Jeho poznání je korunováno nalezením čisté lásky k andělské dívce Sandy, která mu pomáhá v jeho pátrání. Lynchův film je uhrančivou, kontroverzní podívanou, atakující oko extrémními obrazy násilí a lásky, ošklivosti a krásy, naturalismem a stylizací. - Na 10. MFF v Montrealu 1986 získal Dennis Hopper Cenu za mužský herecký výkon.

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Filmový přehled


"Vždycky jsem snil o tom, ukrýt se v pokoji dívky, pozorovat ji při svlékání a pak tiše zmizet," říká režisér David Lynch, autor snímku Modrý samet, filmu, který sám označil za "vetřelce v tabuizované oblasti sexuálního vzrušení a touhy".
Ucho je symbolickou bránou do mozku, do vědomí i podvědomí. Modrý samet je film, který se touto cestou vydal. Je to vzrušující odysea milostné posedlosti. Režisér David Lynch to naznačuje unikátním podobenstvím: jízdou kamery v krouživých pohybech dolů, labyrintem sluchových chodeb, příliš spletitých na to, než aby se z nich mohl hrdina někdy osvobodit...
Vidíme idylickou letní krajinu, louku zalitou sluncem. Mladík Jeffrey Beaumont objeví na této louce uříznuté ucho. Lidské ucho. Jeffrey odevzdá krajně překvapivý nález na policii, ale chce se o případu dozvědět daleko víc. Určitou informaci získá prostřednictvím dcery policejního komisaře, naivní měšťácké dcerky Sandy, s níž posléze prožívá první dotyky nesmělé lásky.
Sandy zaslechla od otce jméno zpěvačky Dorothy Vallensové, která má s případem patrně něco společného. Zvědavost přivede Jeffreyho do baru, kde Dorothy zpívá. Je sexuálně vzrušující, když zpěvačka s obnaženými rameny šeptá hlubokým hlasem do mikrofonu slova populárního šlágru: "...nosila modrý samet..."
Jeffrey se ocitne na prahu světa, který doposud nepoznal. Stojí mezi Sandy, která je ztělesněnou nevinností, a sexuálně přitažlivou, vzrušující Dorothy, která je zde až jakýmsi symbolem neřesti. Jeffrey posléze vnikne tajně do jejího bytu a pozoruje ji, sám pečlivě skryt za závěsem, jak se svléká. Je ale objeven. Situace se prudce mění. Dorothy mu přitiskne nůž na penis a donutí jej, aby se svlékl. K aktu lásky mezi nimi však nedojde, protože najednou kdosi nečekaně zaklepe na dveře. Dorothy sotva stačí ukrýt nahého mladíka do skříně, když vstupuje perverzní maniak Frank, který se nejprve sexuálně stimuluje inhalací z plastikové masky a pak Dorothy znásilní. Jeffrey vše zděšeně sleduje ze svého úkrytu ve skříni. Když se po Frankově odchodu snaží Dorothy uklidnit, je najednou touto ženou požádán, aby ji zbil. Nezkušený chlapec je tak nečekaně vržen do propasti sadomasochismu a poddanství.
David Lynch tvrdí, že k natočení Modrého sametu jej inspirovala populární písnička Bobbyho Vintona, která je leitmotivem filmu. Upoutalo ho i téma pubertální chlapecké fantazie. Lynch staví svého hrdinu do traumatizujících situací. Sexuální zasvěcování mladého hocha může těžko probíhat za horších podmínek. Lynch se identifikuje nejen s Jeffreym, ale i s jeho subjektivním názorem na dvě ženy, které jsou tak odlišné, jako obětní beránek a ďábel. Něžná povaha Sandy ostře kontrastuje s bezuzdným, téměř animálním erotickým pudem Dorothy. Jestliže David Lynch říká, že jeho film je "vetřelcem v tabuizované oblasti sexuálního vzrušení a touhy", je to pro Modrý samet asi to nejpřesnější označení.
hof/r Cinema 1991/2/15

Autor/Zdroj: hof/r/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Owen Marks

Marks Owen

Rostislav Nový

Nový Rostislav

Naposled navštívené:
Owen Marks

Marks Owen

Rostislav Nový

Nový Rostislav